Vijenac 475

Matica hrvatska

Mostarsko proljeće i XIV. Dani Matice hrvatske, 15. travnja–1. lipnja

Sveta umjetnost čuvara mostova

Fabijan Lovrić

U sklopu programa Mostarsko proljeće 2012. te XIV. dana Matice hrvatske, između mnogih kulturnih programa, u galeriji Aluminij u Mostaru (4. svibnja u prostoru galerije ALU Mostar) predstavljena je knjiga pjesama Odjeci fra Vendelina Karačića i otvorena izložba likovnih radova bivših i sadašnjih studenata poslijediplomskoga doktorskog studija Ars sacra, Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg Sveučilišta u Mostaru.

O knjizi pjesama Odjeci autora fra Vendelina Karačića jedan od ponajboljih teoretičara književnosti, akademik Ante Stamać, napisao je: „Pjesnik Vendelin Karačić ne osluškuje jeku skladane glazbe, kako to znadu izražavati prepjevatelji kakva stavka božanske glazbe iz tradicije europske kulture. Bilo je naime pjesnika koji su znali osluhnuti gregorijansko pjevanje, renesansnu polifoniju, Bachovo savršenstvo, Mozartovu ljupkost, Beethovenovu energiju, Schönbergovu dosljednu sustavnost. Karačić je međutim na drugom stožeru. Njegova se jeka tiče nerazlikovnog ‘šuma sfera’, neke preglazbe koja će se tek pretvoriti u zvukove i tonove; posrijedi je dakle čista energija zvučenja, koja, rečeno humboldtovski, u sebi tek začinje mogućnost postati ergonom, jezičnim činom.“


slika

Fra Vendelin Karačić pjesnik je čuđenja, brda i bregova, nastavljač šimićevske tradicije hrvatskoga pjesništva


Na samoj promociji govorili su Jozo Marić, Fabijan Lovrić, književnik Dragan Marjanović te autor fra Vendelin Karačić. Marić je istaknuo da ga fra Vendelinova poezija podsjeća na Antuna Branka Šimića i to ne samo zbog toga jer su i Šimić i fra Vendelin živjeli i pisali na Brijegu: „Fra Vendelin je pjesnik čuđenja, pjesnik brda i bregova, ali on je i jedan od pjesnika koji pjeva i govori o onome kraju u kojega čovjek prijeđe kada ostavi tijelo“, kazao je uz ostalo Marić. Fra Vendelin Karačić, zahvalivši predstavljačima i organizatorima, rekao je kako su njegovi stihovi ponekad odlazak u arhetipsko, putovanje u mitološko i opet usidrenje u duhovno, a sve „kako se ne bi prepustili onome što je vrlo moderno i zamamno, a ne primjećujemo njegove posljedice na svoje biće i ljudsku zajednicu općenito“. Knjiga Odjeci izišla je u nakladi Ogranka Matice hrvatske Široki Brijeg i Franjevačke galerije Široki Brijeg.

Nakon promocije knjige uslijedilo je otvaranje izložbe likovnih radova bivših i sadašnjih studenata poslijediplomskoga doktorskog studija Ars sacra, Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, smještene na Širokom Brijegu. Riječ o djelima akademskih slikara koji su postigli akademski stupanj magistra slikarstva Ars sacra, nakon dvogodišnjeg poslijediplomskog studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu. Njima se pridružilo i petero polaznika istog studija, nakon kojeg, sukladno odredbama Bolonjske deklaracije, taj dvogodišnji prerasta u doktorski studij. Izložba će biti otvorena do 19. svibnja.

Fra Vendelin Karačić, voditelj Akademije na Širokom Brijegu, izgovorio je imena svih sudionika na izložbi: Branimir Bartulović, Svetislav Cvetković, Ivana Ćavar, Miljana Ćavar Radić, Ane Denona, Magdalena Džinić Hrkač, Trpimir Grgić, Mladen Ivešić, Željko Koren, Kristina Kramer, Iris Lobaš Kukavičić, Patricija Marić, Aleksandar Marković, Vilim Parić, Tihana Popinjač, Jasmina Runje, Martina Tomić, Josip Mijić, Marijana Pažin Ivešić, Silva Radić, Andrea Šunjić, Toni Zlojo, Andrijana Mlinarević Cvetković, Ivan Perak, Marijana Ravlić i Mario Šunjić; zahvalivši i njihovim profesorima, od kojih je matičar Akademije Vasilije Josip Jordan, uz Stipu Sikiricu, Miroslava Šuteja, Antu Kajinića te nezaobilaznoga fra Jozu Pejića i fra Vendelina Karačića.

U ime Matice hrvatske, Središnjice u Zagrebu, govorio je potpredsjednik MH Stjepan Sučić, ističući vrijednost rada Matičinih ogranaka koje će Središnjica podupirati u promicanju kulture Hrvata na prostorima Bosne i Hercegovine, pa i šire.

Dekan Umjetničke akademije iz Splita Miljenko Grgić govorio je o suradnji dviju akademija, istaknuvši važnost suradnje u profesorskom kadru, kao što su profesori: Kažimir Hraste, Kuzma Kovačić, Matko Mijić, Nikola Džaja i Željko Marović.

U glazbenom dijelu nastupili su članovi Glazbene škole Široki Brijeg i ženska klapa Drača.

Vijenac 475

475 - 17. svibnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak