Vijenac 475

Kazalište

Kazališni globus - Hrvatska

Lidija Zozoli

Premijera Studija za suvremeni ples


Proslava pedesete obljetnice Studija za suvremeni ples prigodno se počinje obilježavati plesnim projektom Large Sanje Tropp Frühwald, kojim će ta koreografkinja pokušati objasniti što znači pola stoljeća kontinuirana postojanja i kakva je pozicija ansambla danas – i umjetnička i društvena. U predstavi sudjeluju Branko Banković, Dina Ekštajn, Bruno Isaković, Ana Vnučec, Bosiljka Vujović Mažuran i Martina Tomić. Glazbu je osmislio Damir Šimunović, scenograf je Matija Šantić, a kostimografkinja Zdravka Ivandija. Predstava Large nastavak je dosadašnjeg umjetničkog rada koji je vrednovan i mnogobrojnim nagradama. Premijera predstave je 15. svibnja, nakon čega će se reprizno odigrati nekoliko puta, a sve na sceni Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti.


Projekt 55+ – Montažstroj u ZKM-u


Montažstroj je nizom audicija i razgovora započeo svoj novi, socijalno angažirani i osjetljivi rad pod nazivom Projekt 55+ kojim će okupiti ljude starije od pedeset i pet godina kojima će pružiti besplatne kreativne radionice, priliku za druženje, zabavu i stjecanje novih iskustva. Rezultat procesa bit će kazališna predstava i dokumentarni film. U pedeset i pet sekundi dokumentarne građe sudionici projekta ispričat će osobne priče kojima njihovo životno iskustvo i trenutni društveni položaj postaju javni.


Tjedan suvremenoga plesa u Zagrebu


Ovogodišnji, predjubilarni 29. tjedan suvremenog plesa, zbivat će se u Zagrebu i u Splitu od 21. svibnja do 3. lipnja. Program Tjedna suvremenog plesa pratit će konferencija i izvedbena platforma u okviru EU-projekta Beyond Fronta: Bridging New Teritories u kojem sudjeluju partneri iz Slovenije (Flota), Mađarske (Progrezione), Velike Britanije (Greenwich Dance Agency), Austrije (d.i.d.) i Hrvatske (Hrvatski institut za pokret i ples).

Predstave TSP-a održavat će se u Zagrebačkom plesnom centru, Hrvatskom narodnom kazalištu, Zagrebačkom kazalištu mladih, Studentskom centru, Gavelli te Muzeju suvremene umjetnosti. Ove godine u Zagreb ponovno dolazi svjetska koreografska i plesna zvijezda Russel Maliphant s predstavom The Rodin Project (21. i 22. svibnja). Publika će imati priliku vidjeti i predstavu Posvećenje proljeća (25. i 26. svibnja) kanadske autorice Marie Chouinard. Kako je zemlja-partner ovogodišnjega Tjedna Austrija, na festivalu će se – u suradnji s Tanzquartier iz Beča i Austrijskim kulturnim forumom – predstaviti suvremena austrijska plesna scena na kojoj djeluju Milli Bitterli, Saskia Hölbling, mladi autor Luke Baio (Shoot Me) zatim Liquid Loft s predstavom Talking Head te The Loose Collective s predstavom Here Comes the Crook, urnebesnim spojem mjuzikla, suvremenoga plesa i fizičkog teatra) te mladi autor koji svoju predstavu gradi na temeljima nijemoga filma i vještine iluzionizma. Engleski umjetnici Tom Dale i Billy Cowie predstavit će performanse koji su bili vrlo zapaženi na festivalu u Edinburghu, dok iz Francuske dolazi koreograf Didier Theron s predstavom nadahnutom Ravelovim Bolerom. Osim izložbi plesnih fotografija Eura Rotellija i Simone Bertozzi te filmske projekcije australskoga dokumentarca Life in Movement, na programu Tjedna predstavit će se i domaće plesne skupine poput Liberdancea, De facto, Bad Co., ali i individualni autorski projekti Marjane Krajač, Sandre Banić, Ane Kreitmeyer i Zrinke Užbinec, dok će Jasna Vinovrški na Tjednu pokazati premijeru svoga novog plesnog projekta.


Vodni rat u Teatru &TD


Teatar &TD će 25. svibnja imati premijeru predstave Damira Bartola Indoša, u produkciji Ekstremnoga muzičkog kazališta i Teatra &TD. Autori predstave Vodni rat su Tanja Vrvilo i Damir Bartol Indoš, koji su autori „hidrauličke šahtofonije“, dok filmske i videoslike potpisuje Ana Hušman, glazbu i kamere Ivan Marušić Klid, a svjetlo Damir Kruhak. Vodni rat temelji se na tekstovima Reicha, Čerine, Bertinija, Shive, Olivera Foronde, Deleuzea i Guattarija, Bachelarda, Whittfogela, Gaje Petrovića, Gang of Four. Osebujan spoj suvremene filozofije i performativnog izričaja Damira Bartola Indoša ovaj put spaja hidrauliku, Marinettija, futurizam, cigarete, higijenu i – kulturu.


Mjuzikl Cabaret u kazalištu Komedija


Na gotovo samu kraju kazališne sezone u kazalištu Komedija održat će se premijera jednog on najpoznatijih mjuzikala svih vremena, Masteroff–Kander–Ebb–Fosseova velikog kazališnog i filmskog hita Cabaret u režiji Dore Ruždjak Podolski. Nakon što je redateljica uspješno postavila mjuzikl Chicago, dobila je zadaću da priču o pjevačici Sally Bowles u KitKat Klubu, u predratnom nacističkom Berlinu, postavi u Komediji. A vrlo je vjerojatno da će i ova njezina režija, koje je premijera najavljena za 26. svibnja, biti uspješna.

Vijenac 475

475 - 17. svibnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak