Vijenac 475

Glazba

Glazbeni globus

Mirta Špoljarić

Uspjeh Bartolomeja

Stankovića u Italiji

LEGNANO – Mladi pijanist Bartolomej Stanković osvojio je drugu nagradu na Međunarodnom natjecanju Premio Salieri u gradu Legnago, nedaleko od Verone u Italiji. Grad Legnago rodno je mjesto talijanskoga skladatelja Antonija Salierija po kojemu je nazvano natjecanje. Ocjenjivački sud činili su ugledni pijanisti Balshem Semion, Doallo Nora, Kleiner Gereon, Lo Porto Isabella i Alberto Nose, a Stankoviću su odlučili dodijeliti drugu nagradu čuvši njegove interpretacije djela Claudea Debussyja, Franza Liszta, Aleksandra Skrjabina i Borisa Papandopula. Bartolomej Stanković (1988) diplomirao je klavir u klasi prof. Pavice Gvozdić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te se nastavio usavršavati na pijanističkoj akademiji Steinway Society del Garda u klasi Federica Gianella. Dosad je održao niz solističkih recitala u Hrvatskoj, BiH i Italiji te je dobitnik Rektorove nagrade za projekt Klavir – kroz povijest i građu.

Barokni ansambl

i Catherine Mackintosh

ZAGREB – Česta gošća hrvatskih glazbenih pozornica, Catherine Mackintosh, ponovno će nastupiti kao umjetnička voditeljica Hrvatskoga baroknog ansambla, na posljednjem njihovu koncertu u ovoj sezoni, koji će biti priređen 20. svibnja u Hrvatskom glazbenom zavodu s početkom u 20 sati. Ansambl će tom prigodom izvesti raznovrstan program sastavljen od probranih djela iz tri različita stilska razdoblja: baroka (G. F. Händel), galantnog stila (C. Ph. E. Bach) i klasicizma (W. A. Mozart).

Recital Viktora Vidovića


SLAVONSKI BROD – Viktor Vidović, jedan od najistaknutijih hrvatskih gitarista danas, priredit će 22. svibnja solistički recital u Slavonskom Brodu. Koncert će biti održan u Dvorani Glazbene škole s početkom u 19.30 sati, u organizaciji Kazališno-koncertne dvorane Ivana Brlić-Mažuranić. Pored djela Johanna Sebastiana Bacha i Heitora Villa-Lobosa, Vidović će izvesti sedam vlastitih skladbi za gitaru, od kojih je šest snimio na novom kompaktnom disku pod naslovom Iza ritma, iza nota, koji će tijekom 2012. objaviti diskografska kuća Croatia records.


Gitaristički spektakl u Lisinskome


ZAGREB – Gitaristički ciklus s dugogodišnjom tradicijom Guitarra viva na jednu će se večer preseliti u Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog, gdje će se zagrebačkoj publici, uz vodeće hrvatske gitariste Petrita Çekua i Zorana Dukića, predstaviti legendarni španjolski gitarist svjetske karijere Pepe Romero. Uz gitaristički trojac nastupit će Zagrebački solisti, a na programu će biti djela B. Bártoka, F. Morena Torrobe, L. Brouwera, L. Boccherinija i E. Cordera.


Iz ciklusa Glazbene staze


ZAGREB – Ciklus Glazbene staze, opisan kao „ciklus koncerata klasične glazbe na pomalo neklasičan način“, okupit će 26. svibnja u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 20 sati ansambl glazbenika mlađega naraštaja, koji čine Iva Ljubičić, klavir, Đana Kahriman, violina, Nikolina Tičinović, violončelo, Eda Rimanić, flauta, Ida Szekers, oboa, i Mihael Paar, klarinet. Ovu glazbenu večer nazvali su Noć u španjolskim vrtovima, a programu G. Bizeta, T. Bretóna, A. Rosenblatta i M. de Falle pridružit će se Ivana Kovač (1985), glazbenica koja je diplomirala kompoziciju s teorijom na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, nastavila studij teorije glazbe, a trenutno radi kao nastavnica u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.


MBZ postao član MusMA-e


Muzički biennale Zagreb postao je članom još jedne europske glazbene zajednice, projekta koji nosi ime MusMA – Music Masters on Air. Riječ je o projektu koji okuplja neke od najjačih europskih festivala, a njegov je cilj da razmjenom skladatelja iz zemalja sudionica promoviraju suvremeno stvaralaštvo mladih autora iz različitih zemalja, odnosno da se stvori mreža kojom će se širiti informacije o suvremenom glazbenom stvaralaštvu diljem Europe. Projekt podupiru Europska Unija, Europska radijska unija (EBU) i Europsko udruženje festivala (EFA), a trenutno je u njega uključeno desetak europskih festivala, među kojima su Festival Ljubljana i BEMUS. Svaki od festivalskih koncerata, na kojima se izvode djela odabranih skladatelja MusMA-e, prenosi se putem tridesetak radijskih postaja, a s hrvatske strane u projekt će se uključiti Hrvatski radio. U tijeku su pripreme trećega ciklusa MusMA-e, u kojemu sudjeluje Ivan Josip Skender kao hrvatski predstavnik, koji je za taj projekt skladao White Line Fever za četiri udaraljkaša.

Vijenac 475

475 - 17. svibnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak