Vijenac 475

Društvo

Razvoj seoskog turizma u Hrvatskoj

Dolazi era agroturizma

Vedran Obućina

Hrvatska gastronomska baština i ruralni turizam najkvalitetniji su turistički proizvod. Vrijeme je da na svjetsku pozornicu stupi nova gastronomska sila i ponudi ono što i sami znamo: kvalitetnu hranu i raskošnu klimu tijekom cijele godine


Svi mi jako dobro znamo da je turizam najvažnija grana naše privrede. Zato je Hrvatska na 119. mjestu u svijetu po ulaganju države u turizam. Cjenovna konkurentnost od osobite je važnosti za razvoj našeg turizma. Zato je Hrvatska na 101. mjestu na svijetu po cijenama, posebice zbog golemih poreza. Strana i domaća ulaganja u turizam iznimno su cijenjena i poticana. Zato je Hrvatska na 131. mjestu na svijetu po izravnim ulaganjima.


slika

Tradicija postaje najveća kvaliteta hrvatskog turizma


Ovaj pomalo ironičan uvod nije šala. No nije ni sve tako crno. Uzme li se u obzir da nam je država na svjetskoj razini iznimno bogata prirodnom i kulturnom baštinom, Svjetski gospodarski forum, koji je iznio ove podatke, smješta Hrvatsku na 34. mjesto na svijetu po konkurentnosti u turizmu. I to je iznimno važna stvar. Ali uspavani uspon odraz je nesnalaženja, prevelikih očekivanja i premalo rada i ulaganja u hrvatski turizam. Zastali smo na istom mjestu kao i 2009. Uspoređujući s Hrvatskom, zemlje u susjedstvu poput Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Albanije povisile su konkurentnost i za više od deset mjesta. U svijetu low-cost globalizacije sve se mijenja – od demografije do promjena općih ljudskih vrijednosti, a sada je konačno vrijeme da se promjeni ponuda koja se u našoj zemlji i dalje ponajvećma sastoji od sunca, mora i plaže te hotela starih (i neobnovljenih) i više od trideset godina.

Problemi infrastrukture

Svakako, riječ je o najuspješnijoj gospodarskoj grani bilo gdje na svijetu. U doba najveće financijske krize turizam neumorno grabi naprijed, stavljajući se na mjesto industrije 21. stoljeća. Istina, u hrvatskom gospodarstvu samo turizam nosi 25 posto prihoda, ali zabrinjava što 80 posto otpada na tri ljetna mjeseca. Produžetak sezone, ono što se popularno naziva predsezonom i postsezonom, nije lako ostvariti, jer ovisi prije svega o dobroj infrastrukturi koja će biti kompatibilna s našom najvećom prednosti: raznovrsnošću klime i izmjenom godišnjih doba. U Hrvatskoj svako godišnje doba donosi drugu mogućnost turističkih aranžmana. No gdje? Hrvatska ima 612 hotela i pedeset tisuća soba, od toga 85 posto sagrađenih (a mnogi su i zastali) u dobu komunizma. Od ukupnoga broja smještajnih kapaciteta, na njih odlazi 18 posto, ali i 50 posto zarade. Za ozbiljan turistički posao te su brojke daleko premale. Hrvatska kao zemlja obiteljskog i mirnijeg turizma očekuje navalu starijih turista, onih dobrostojećih u srednjim godinama, kao i pola Azije, a smjestili bi ih u kampove i domaćinstva! Kapaciteti su posebno nedostatni na kontinentu koji i inače čini zanemariv udio zarade. Uz to je razvidno da regionalne turističke kompanije drže monopol u pojedinim regijama, što stvara poveliku mogućnost za nepotizam i korupciju. Naime, generiranje gubitka zapravo nikomu nije na pameti, jer – turisti stižu! I donose nam 15 posto BDP-a i 15 posto zaposlenosti. Svjetska turistička organizacija (UNWTO) smatra da će do 2020. turizam činiti barem 20 posto BDP-a i više od 30 posto zaposlenosti.

Bourdain: Ne znate što imate!

S obzirom na iskazane brojke, počelo se razmišljati koji su ti elementi koji nas mogu ojačati te nam osigurati cjelogodišnju zaradu, a sve uz društveno i ekološki odgovorno i održivo poslovanje. Jedna od ideja koja je tek u počecima razvoja, a koja obećava iznimno kvalitetan turistički proizvod, jest orijentacija na tradiciju. Ponajprije na gastronomiju, jer kako je opće poznato, svi vole dobro pojesti i popiti. Nedavno je u Hrvatskoj boravio Anthony Bourdain, jedan od nekolicine najpoznatijih svjetskih gastronomada, hvaljeni kuhar i voditelj kulinarsko-turističkog showa No Reservations. Njegove riječi ostvarile su više medijske pokrivenosti u SAD-u nego svi plakati i promidžbe Hrvatske turističke zajednice. Sve se sumiralo u nekoliko riječi (zbog kojih roditelji trebaju djeci pokriti uši): Niste bili u Hrvatskoj? Vi ste j... idiot! Osim toga, Bourdain je nakon svakoga jela samo izgovarao superlative, ali i dobro nam svima poznatu uzrečicu: Ne znate što imate.

Nije baš vrijeme da saznamo. Naime, to već znamo, jer svatko će rado otići u vinske podrume Grešne gorice, pojesti fuže s tartufima u okolici Motovunske šume, okrenuti janje u Lici, nazdraviti slavonskom rakijom i baranjskim fišem te sudjelovati u kočarenju oko našega razvedenog arhipelaga. A naši dragi furešti sasvim su slični nama. I vole otkrivati nove stvari, zbog kojih se nećemo sramotiti kao kada odemo u Njemačku pa nam Nijemci kažu kako dolazimo iz predivne zemlje gdje su vrlo ukusni ćevapi. Ili, u najboljem slučaju, vrhunac svakodnevne ponude morskih destinacija: frigane lignje s lešo krumpirom.

Promašena ulaganja

Na nedavnom bijenalnom kongresu Tourism and Hospitality Industry, koji je u organizaciji Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu održan u opatijskom hotelu Ambasador čulo se dosta toga o potrebi razvijanja ruralnoga turizma, agroturizma, ekoturizma i sličnih vrsta turizma koja se praktično vrte oko autohtone tradicije pretočene u turistima prihvatljivo okruženje. Kongres kao kongres, dani su neki naglasci u polupraznoj dvorani, većinom upućeni onima koji jako dobro znaju o čemu je ovdje riječ. Nažalost, Fakultet se često slabo čuje do Kockice na Prisavlju, a nije da se i u HTZ-u ili UHPA-i (Udruga hrvatskih putničkih agencija) nešto ističe glas struke. Nije to samo posljedica lošega sluha u tim institucijama, nego i ponekad fakultetska nevoljkost i akademska tromost. No službeni podaci ipak su svima vrlo jasni, a pogotovo kad je agroturizam u pitanju. A oni su doista potresni. U Hrvatskoj je prosjek ostanka takvih turista šest do sedam dana, u pojedinim regijama čak osam do četrnaest dana! U Istri, našoj najrazvijenijoj ekoagroturističkoj destinaciji, 40 posto gostiju troši 30 do 50 eura po osobi dnevno, a njih 19 posto više od stotinu eura po osobi dnevno! Istra gotovo redovito bilježi više od četiri noćenja po individualnom posjetu, većina ih je prvi put u Istri, ali se 12 posto njih želi vratiti na isto mjesto odmah iduće godine. Ostali su skloniji drugom izboru, ali također u agroturizmu. Njih 43 posto ekstremno je zadovoljno uslugom, prijaznošću, gostoljubivošću, autohtonošću, kvalitetom. Temeljeno na održivom razvoju i izbjegavanju masovnosti, ovakav oblik turizma može u potpunosti revitalizirati pojedine hrvatske regije, kao što su Dalmatinska zagora, Lika, središnja Hrvatska i Slavonija. Istra je primjer vrlo dobra rada, ali i ta regija mora još poraditi na kapacitiranosti i infrastrukturi. Nije li ovo dovoljan poticaj državi, od nacionalnih do županijskih razina, u što treba ulagati? Očito nije, jer država će radije ulagati 90 posto sredstva u održavanje svjetski poznate manifestacije Snježne kraljice. Svaka čast skijašima, posebno našim pobjednicima, ali treba se upitati je li izgradnja te staze i njezino korištenje doista bilo potrebo i koliko prihoda donosi, a koliko gubitka odnosi, ne samo u novčanom smislu nego i u ekološkom, infrastrukturnom i svakom drugom pogledu. Ne insinuirajući ništa, već blago ironično razmišljajući, izgorjeli objekt na Bjelolasici zorno pokazuje koliko je vrijedno imati skijališta u koja se ne mogu dovući ulagači, ugostitelji i hotelijeri, pa država mora uskakati s dotacijama. A dotacije u dotu ostavljaju gubitak, jer zbog nedostatka smještaja i pripremljenosti za svaku zimsku sezonu naši skijaši radije odlaze u susjedne zemlje nego da skijaju na nekoliko livada pokrivenih prirodnim snijegom do prvih visibaba.

Istra je nalik Toskani. Jedna od najpoznatijih talijanskih regija praktično je postala engleskim lenom, jer je posebno omiljena na britanskim otocima. Poduzetni Toskanci iskoristili su ono što ih okružuje, s tavana i iz konoba izvukli su stare prašnjave kuharice svojih prabaka, uredili zapuštene vile, nadogradili na pet zvjezdica (koje nisu, kao mnoge na Mediteranu, one s neba) te prodaju aranžmane i do 2.500 eura po osobi za tjedan dana. Gosti uče kuhati, obilaze vinske podrume, uživaju u branju grožđa i maslina, imaju organizirani prijevoz do kulturom bogatih talijanskih renesansnih baštinika. Slično se pokušava ostvariti u Hrvatskoj. No treba ulagati. Kapaciteti kuhinja su mali, većina agroturizama i dalje smatra da im je prvi posao poljoprivreda, pa nerado puštaju turiste da im prčkaju po vinogradima i maslinicima. Malokoji od njih ima bazen (što bi bila i grehota, s obzirom na blisko more), a zvjezdice ne mogu dosegnuti čistu peticu. Uz malo volje samih domaćina, županija, gradova i općina, i uz pomoć pristupnih fondova i poslije pravih fondova Europske Unije, čuda su moguća. Kapacitiranost kuhinja za tečajeve autohtonih jela, poboljšanje vinskih cesta, maslinova ulja i sira, razne rakijašnice i suvenirnice autohtonih gastronomskih proizvoda nisu u Grčkoj, Portugalu, Španjolskoj ili Italiji izniknuli ni iz čega. Bili su to pomno pripremljeni planovi dugoročne izgradnje identiteta hedonističkog života, naplaćeni u Bruxellesu, ali sa zaradom koja je skinula breme s pleća bogatijih europskih nacija. Time bi se zasigurno potaknula izgradnja agroturističkih objekata (odnosno objekata ruralnog turizma: problem definiranja još je akutan) kojima bi primarna djelatnost bila turizam.

Raznolikost ponude

U ruralnim krajevima Hrvatska prepoznaje agroturizme odnosno obiteljska seoska gospodarstva, ruralne kuće za odmor, ruralne vile s bazenom, ruralne obiteljske hotele, objekte koji nude usluge noćenja s doručkom (tzv. Bed & Breakfast, B & B), sobe i apartmane u tradicijskoj i novoj arhitekturi, punktove ekoturizma, restorane, konobe, klijeti i sl. Ulaznica na europsko i svjetsko tržište agroturizma proizlazi iz istih načela kakva postoje u Europskoj Uniji; dolazi do pada prihoda od poljoprivrede i promjena u sustavu potpore poljoprivrednicima, što farmere i seljane prisiljava da mijenjaju svoje aktivnosti; rad ruralnih razvojnih agencija podupiru strukturni fondovi Europske Unije; jača i svijest o dužnosti pružanja pristupa te mogućnost zarade od turizma među organizacijama uključenim u upravljanje okolišem, uključujući nacionalne i regionalne parkove te tijela koja se brinu o izgrađenoj baštini. Ključni su mu elementi da je takav oblik turizma smješten u ruralnim područjima, da je funkcionalno seoski, odnosno temeljen na malom poduzetništvu, na otvorenom prostoru u izravnom dodiru s prirodom, a zasnovan na nasljeđu i tradicijskim aktivnostima. Dopušta sudjelovanje u aktivnostima, tradicijama i načinu života lokalnog stanovništva, uz personalizirani kontakt i gostoljubivost domaćina.

Neujednačen razvoj agroturizama u Hrvatskoj možda i nije razlog za veliku zabrinutost. Klasična seoska domaćinstva kakva postoje u Moslavini, Podravini, Slavoniji i drugim krajevima kontinentalne Hrvatske možda su više okrenuta domaćem stanovništvu, ali to je i u skladu s ukupnim turističkim prometom na kontinentu, koji pati od nedostatka razvijene strategije i proizvoda koji bi doista privukao strane goste u većem broju. I opet, razlog jest više-manje u misaonom sklopu koji turizam gotovo odmah povezuje s morem. Stoga i nije čudno da je najveći broj domaćinstava smješten u dvjema turistički najrazvijenijim županijama, Istarskoj i Dubrovačko-neretvanskoj, kao i da ti agroturizmi odudaraju donekle od kontinentalnih kućanstava. To ipak ne znači da će 21. stoljeće, u eri turizma, moći iznijeti hrvatsku tradiciju, baštinu i gastronomiju na svjetsku razinu, kakvu, po svim obilježjima, zaslužuje.

Vijenac 475

475 - 17. svibnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak