Vijenac 474

Kazalište

Dani hrvatske knjige i 22. Marulićevi dani u Splitu

Svečanost hrvatske knjige i drame

Lidija Zozoli

Netom prije početka Marulićevih dana, u Splitu su 19. travnja održani Dani hrvatske knjige, na kojima je predsjednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač dodijelio nagrade Davidias, Judita i Slavić za književna i znanstvena dostignuća u 2011.

Ovogodišnji su laureati Vladimir Bubrin i Vinko Grubišić, nagrađeni nagradom Davidias za najbolji prijevod djela iz hrvatske književne baštine na strane jezike (za antologije Croatian Renaissance Poetry i Croatian Renaissance Plays, objavljenima u dvama svescima Journal of Croatian Studies u izdanju Croatian Academy of America), Stipe Botica, nagrađen nagradom Judita za najbolju knjigu ili studiju o hrvatskoj književnoj baštini (knjiga Biblija i hrvatska tradicijska kultura u izdanju Školske knjige, Zagreb) i Ankica Tomić, koja je nagrađena nagradom Slavić za najbolji autorski prvenac (roman Naročito ljeti u izdanju nakladničke kuće VBZ). Obilježavanje obljetnice završetka Marulićeva spjeva Judita (22. travnja 1501) započelo je 1996., a iz godine u godinu okuplja znanstvenike i književnike koji su se na znanstvenim skupovima bavili kako važnošću književnog opusa Marka Marulića i njegovim utjecajem na cjelokupnu hrvatsku književnost, tako i trenutačnim položajem hrvatskih književnika. U povodu Dana hrvatske knjige, predsjednik DHK Božidar Petrač se u prigodnom govoru založio za dignitet struke, potrebu čuvanja književne baštine kao i stalnog rada na očuvanju položaja pisaca. Osvrnuo se i na ulogu i djelovanje Društva u vremenima kada biti književnik znači „naporno raditi“, a bez adekvatne naknade. Izrazio je i nadu da će posvećivanje veće pozornosti Danima hrvatske knjige pridonijeti poboljšanju statusa pisaca i književnosti u Hrvatskoj.

Kao potkrepa tomu jesu aktivnosti koje je DHK osmislilo oko Dana hrvatske knjige. Riječ je o umjetničkoj večeri povodom 90. obljetnice rođenja pjesnika Nikole Milićevića (18. travnja), književno-umjetnički osmišljenoj sjednici Upravnog odbora DHK-a (22. travnja) kao i znanstvenom skupu posvećenu pjesniku i enciklopedistu Mati Ujeviću, koji DHK od 26. do 28. travnja organizira u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu i Hrvatskim leksikografskim zavodom. Na svečanosti u Splitu Petrač je uručio nagrade laureatima, a nakon toga održana je Pjesnička posveta: hrvatski pjesnici Marulićevu Splitu, koju je vodio Jakša Fiamengo.

Nakon Dana hrvatske knjige, u Splitu su otpočeli 22. Marulićevi dani na kojima su svečano uručene Nagrade Marin Držić za 2011. Ivani Sajko (drama Krajolik s padom) i Damiru Šodanu (drama Chick lit) te je predstavljen Zbornik Nagrade za 2010. Žiri Nagrade Marin Držić – Marija Kohn, Oliver Frljić i Daša Drndić – ove godine nije dodijelio prvu nagradu, smatrajući to poticajem hrvatskim dramatičarima da bolje pišu. Izbornica Gordana Ostović na Marulićeve dane pozvala je devet predstava. O nagradama je odlučivao žiri u sastavu Ivica Kunčević, Miljenko Sekulić, Olja Lozica, Marijana Fumić i Goran Marković, najboljom predstavom proglasivši &TD-ovu produkciju Mrzim istinu! Olivera Frljića, dok se splitskoj publici najviše svidjela Gavellina predstava Prolazi sve istog redatelja. Najbolji redatelj festivala ipak je Janusz Kica, redatelj predstave Moj sin samo malo sporije hoda Ivora Martinića, za koju su glumačkim nagradama nagrađene i Doris Šarić Kukuljica i Ksenija Marinković te Slavica Radović-Nadarević za scenografiju.

Na Marulićevim danima se i ove godine zbivao niz popratnih događanja kao što su čitanja dramskih tekstova, prezentacije produkcija umjetničkih akademija te predstavljanja uz kazališnu umjetnost vezanih izdanja. Dani hrvatske knjige i Marulićevi dani sa svim popratnim sadržajima kraj travnja u Splitu uistinu pretvaraju u svečanost hrvatske književne i dramske riječi, na kojoj dobrih predstava i dobrih knjiga nikada ne može biti previše.


Vijenac 474

474 - 3. svibnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak