Vijenac 474

Matica hrvatska

Noć knjige u knjižari Matice hrvatske

Susret za sve generacije

Vanesa Varga

Noć knjige održana je 23. travnja u povodu Svjetskoga dana knjige i autorskih prava u knjižarama i knjižnicama četrdeset i osam hrvatskih gradova. Knjižara Matice hrvatske za tu je večer pripremila niz zanimljivih susreta. Noć je počela radionicom Slovo, boja, knjiga (Andrea Petrlik-Huseinović i Kašmir Huseinović), uslijedila je radionica Cyberbulling – nasilje putem novih medija (Danijel Labaš i suradnice projekta Djeca medija – Petra Skelin i Silvia Lunjek-Majcog) te druženje s Matičinim autorima (Viktor Žmegač, Stjepan Damjanović, Nives Opačić, Damir Barbarić...). Među posjetiteljima su bili učenici X. gimnazije Ivana Supeka.


slika

Komunikolog Danijel Labaš predstavio je projekt Djeca medija / Snimio Vladimir Šeput


Andrea Petrlik-Huseinović i Kašmir Huseinović iz Dječje knjige objasnili su tijek nastanka same knjige od ideje i skice do konačnoga proizvoda. Bračni par surađuje u izradi i objavljivanju slikovnica i ilustriranih knjiga. Andrea Petrlik-Huseinović rekla je kako je od djetinjstva znala da će biti ilustratorica. Opisala je svoj profesionalni put od prve ilustracije u časopisu, naslovnica pa sve do prve slikovnice. Dala je i uvid u mukotrpan rad potreban da bi se knjiga ilustrirala i objavila. Učenicima je poručila da trebaju slijediti svoje snove, truditi se i biti uporni. Danas sa suprugom redovito objavljuje slikovnice i piše vlastiti materijal. Bilo je riječi i o elektroničkim slikovnicama. Kašmir Huseinović rekao je kako su elektroničke slikovnice normalni slijed i zadovoljavanje potreba mladih koji su naviknuli na novu tehnologiju. Tako da i oni pripremaju interaktivne slikovnice koje se mogu pregledavati preko mobilnih uređaja.

Danijel Labaš predstavio je projekt Djeca medija, koji je nastao u suradnji studenata novinarstva Fakulteta političkih znanosti i komunikologije Hrvatskih studija. To je projekt namijenjen edukaciji mladih o opasnostima i prednostima medija. Labaš je govorio o nužnom poboljšanju kvalitete medija, medijskom odgoju i kritičkom promišljanju medija. Djeca su podložnija lošim utjecajima medija te ih stoga treba odgajati, obrazovati i zaštiti. Mladi danas traže uzore na krivim mjestima te ih je nužno usmjeravati na ispravne vrijednosti i ideale. Posebnu problematiku čini svijet promidžbe koji je često orijentiran upravo na djecu i mlade kao potrošače te društvene mreže koje uzimaju naše dragocjeno vrijeme, prijete krađom osobnih podataka, otkrivanjem privatnih informacija i različitim oblicima maltretiranja i nasilja.

Suradnice projekta Djeca medija gimnazijalcima su dale niz primjera elektroničkoga nasilja. Osobito su istaknule problem pedofilije i međuvršnjačkoga maltretiranja putem Facebooka. Iznijele su strašne podatke o djeci žrtvama društvenih mreža. Istraživanje je iz 2010. pokazalo kako je u Hrvatskoj u dvadeset i dvije škole više od trideset posto djece doživjelo neki oblik međuvršnjačkoga nasilja putem društvenih mreža, osobito Facebooka. U elektorničko se nasilje najčešće ubraja udruživanje u grupe mržnje, napadi na privatnost, širenje nasilnih i uvredljivih komentara... Studentice su savjetovale mlade kako se zaštititi na društvenim mrežama.

Maturanti X. gimnazije Ivana Supeka predstavili su i prikazali kratki igrani film koji su izradili na izbornom predmetu filma i književnosti. To je film Svatko obrađuje svoj vrt, koji tematizira odnos mladih i Facebooka, odnosno kreiranje lažnoga elektroničkog imidža. Kasni su večernji sati u Matičinoj knjižari bili rezervirani za opušteno druženje s autorima, Viktorom Žmegačem, Stjepanom Damjanovićem, Nives Opačić, Damirom Barbarićem...


Vijenac 474

474 - 3. svibnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak