Vijenac 474

Likovna umjetnost

Likovni globus

Marko Kružić

Katija Horvath na Peščenici


Zagreb – U Galeriji Događanja Kulturnoga centra Peščenica otvorena je izložba tri instalacije od papira mlade kiparice Katije Horvath. Iz predgovora Ivane Gabrić doznajemo da je umjetnica definirala vlastiti kreativni put koji nalazi uporište u meditativnoj i spiritualnoj sferi umjetnosti kao izraza čistog duha i emocije. Ona nalazi vlastiti izričaj u reduciranom, minimalnom i gotovo apstraktnom vizualnom govoru s jasnim naznakama figuracije. Izložba traje do 11. svibnja. Više se informirajte na www.kcpescenica.hr.


Miraz u Ljubljani


Ljubljana – Do 20. svibnja u ljubljanskoj Modernoj galeriji otvorena je izložba Dota (Miraz) na kojoj uz umjetnike iz bivše države sudjeluju i naše Kristina Leko, Renata Poljak i Sanja Iveković. Izložba je to unutar koje umjetnici dijele zajedničko povijesno nasljeđe i rade na sličnoj umjetničkoj, rodnoj i društvenoj platformi, a dio je projekta Žensko nasljeđe – doprinos jednakosti u kulturi zagrebačkoga Centra za ženske studije. U polju vizualne umjetnosti izložba otvara prostor za samoidentifikaciju i za društveno odgovoran, angažiran politički diskurs.Više potražite na www.mg-lj.si.


Stančić – 35 godina poslije


Varaždin – Galerijski centar Varaždin izložbom obilježava trideset i pet godina od smrti likovnoga velikana Miljenka Stančića. Izložba predstavlja neka od najvažnijih, ali i rijetko javnosti prezentiranih djela koja su sakupljena sa različitih strana, od obitelji, privatnih kolekcionara, Grada Varaždina i Gradskog muzeja Varaždin. Javnosti će na uvid biti prezentirana i neka djela koja su unatrag kratkog vremena pronašla dom u Varaždinu. Informirajte se na www.gcv.hr.ž


slika



Kreljin Postnaturalizam


Zagreb – Zagrebačka galerija Marisall ugošćuje izložbu Postnaturalizam slikara Davora Krelje. Nenad Perković u predgovoru kaže kako se, u tom Kreljinu ciklusu, u prostoru naizgled lišenu svake zdravorazumske koordinacije metafizičkom mutacijom likova otvara prizor bez kvalifikacije. Ove slike on opisuje kao opor postnaturalizam, nešto između pornografije i znanstvene fantastike, dograđene Kreljinom novopronađenom sjetnom vedrinom metafizičke zrelosti. Izložba je otvorena do 12. svibnja te na www.marisall.com.


Gustini u Karlovcu


Karlovac – Karlovačka galerija Zilik postavila je, do 10. svibnja, izložbu kolaža na platnu Igora Gustinija.


slika


Nikola Albaneže napominje kako nam umjetnik predočuje estetsku komponentu nepatvorenih i neuljepšanih ulomaka autentičnoga suvremenog gradskog okoliša, urbane grafičke taloge. Izložba tih kolaža autorov je prilog predočavanju gradskoga krajolika kao produkta određenoga prostora i zbivanja u njemu te njegovo prenošenje u imaginarij slike iz koje izrastaju slojevi tvoreći kompozicije s karakteristikama palimpsesta.


Cvijanovićev Progetto Anonimo


Rim – Multimedijalni umjetnik Nemanja Cvijanović ima izložbu Progetto Anonimo u rimskoj Galeriji Furini Arte Contemporanea, u kojoj predstavlja osobniji pogled na suvremenu političku i ekonomsku geografiju. U središtu su njegova zanimanja okolnosti koje su pratile nasilne odlaske s vlasti političkih lidera dvadesetoga stoljeća poput Arafata, Huseina ili Gadafija te otpori razvoju novih političkih modela koji su su se pojavili tijekom transnacionalnih spontanih procesa. Izložba je postavljena do 12. svibnja te na www.furiniartecontemporanea.it.


Vijenac 474

474 - 3. svibnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak