Vijenac 474

Književnost

Književni globus

Iva Krtalić Muiesan

Nagrada Pulitzer bez dobitnika za beletristiku


SAD – Prvi put u 35 godina ove godine nijedan roman nije dobio Pulitzerovu nagradu za beletristiku.

Žiri u New Yorku objavio je da nijednom od troje kandidata u zadnjem krugu nije želio dodijeliti nagradu – Denisu Johnsonu s romanom Train Dreams o sezonskim radnicima na američkom zapadu, Karen Russel sa Swamplandia!, romanom o obitelji koja vodi zabavni park na Floridi, ni Davidu Fosteru Wallaceu, koji je 2008. počinio samoubojstvo, za posthumno izdan roman The Pale King o birokraciji u američkom poslovnom životu. Njujorška dramaturginja Quiara Alegría Hudes dobila je Pulitzera u kategoriji drame za komad Water by the Spoonful o veteranu iračkog rata, a povjesničar Manning Marable posthumno je nagrađen za biografiju Malcolm X: A Life of Reinvention. Za najbolju biografiju godine nagrađen je John Lewis Gaddis za portret George F. Kennan: An American Life. Pulitzerove su nagrade najviše medijske nagrade SAD-a, a osim novinarima dodjeljuju se i piscima i glazbenicima, ukupno u 21 kategoriji, kojih dobitnici postaju bogatiji za 10.000 dolara.


Objavljen popis finalistica Nagrade Orange


VELIKA BRITANIJA – Šest spisateljica našlo se na popisu finalistica za 17. godišnju nagradu Orange.

Na popisu su tri Amerikanke: Ann Patchet, koja je nagradu prije deset godina dobila za Bel Canto, nominirana je za State of Wonder, roman čija se radnja događa u amazonskoj prašumi, Madeline Miller s debitantskim romanom The Song of Achilles i Cynthia Ozick, s 84 godine najstarija finalistica nagrade, s romanom Foreign Bodies. Na popisu su i Britanka Georgina Harding, u konkurenciji sa svojim trećim romanom Painter of Silence, čija se radnja događa u poslijeratnoj Rumunjskoj, irska autorica Annge Enright, dobitnica Bookera iz 2007, nominirana za The Forgotten Waltz, koji se bavi preljubom, te Kanađanka Esi Edugyan s Half Blood Blues, koji je bio i na prošlogodišnjem užem popisu za Nagradu Man Booker, priču o crnim jazz-muzičarima u Parizu pod nacističkom okupacijom. Dobitnica jedne od najvažnijih britanskih književnih nagrada, koja se dodjeljuje isključivo spisateljicama, bit će objavljena 30. svibnja.


Britanska knjižnica kupila najstariju sačuvanu knjigu Europe


VELIKA BRITANIJA – Britanska nacionalna knjižnica kupila je za oko jedanaest milijuna eura Evanđelje Sv. Cuthberta, St. Cuthbert Gospel, najstariju potpuno sačuvanu europsku knjigu.


slika


Polovica od devet milijuna funti za kupnju rukopisa iz sedmog stoljeća dolazi od National Heritage Memorial Funda, a ostatak od zaklada i privatnih donatora. Time to djelo, koje je 698. pokopano zajedno sa Sv. Cuthbertom, ostaje u Velikoj Britaniji. Knjiga je „divno blago iz anglosaksonskog doba“ i danas izgleda kao u doba kad je napisano, izjavila je šefica British Library Lynne Brindley. Knjiga je otkrivena 1104. u katedrali u Durhamu, kad je otvoren sarkofag Svetog Cuthberta. Dosad je bila u vlasništvu isusovačkoga reda i na stalnoj posudbi nacionalnoj biblioteci.


Ponovno otvoren Goetheov i Schillerov arhiv


NJEMAČKA – Skoro 120 godina stari Goetheov i Schillerov arhiv u Weimaru ponovno je otvoren nakon dvogodišnje restauracije.

Najstariji književni arhiv Njemačke, koji posjeduje rukopise dvojice klasika, kao i više od 130 ostavština umjetnika, ponovno je otvoren, između ostaloga s novim skladištem, koje ispunjava klimatske zahtjeve modernog arhiva, te sada ukupne površine od 600 četvornih metara. Goetheov i Schillerov arhiv osnovan je 1896.


Čitanje protiv Assadova režima


NJEMAČKA – U sklopu Međunarodnoga književnog festivala u Berlinu, skupina autora prosvjedovala je javnim čitanjem pred sirijskim veleposlanstvom protiv režima Bashara al-Assada, a za slobodu i demokraciju u Siriji.

Autori su čitali iz dnevnika sirijske pjesnikinje Samar Yazbek, koja je dokumentirala događaje posljednjih godinu dana, od izbijanja revolta. Pozivu festivala upućenu intelektualcima diljem svijeta priključili su se Mario Vargas Llosa, Elfriede Jelinek, Peter Schneider, Lars Gustafsson i brojni drugi autori. Slična je inicijativa nedavno pokrenuta za kineskog nobelovca Liua Xiaoboa.


Vijenac 474

474 - 3. svibnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak