Vijenac 474

Kazalište

Kazališni globus - svijet

Jasen Boko

Najbolja ruska predstava – lutkarska


Moskva – Zlatna maska, najveći festival ruskog kazališta koji okuplja sve najbolje u ovoj važnoj scenskoj sredini, završen je nakon tri tjedna održavanja u Moskvi podjelom nagrada u brojnim kategorijama. Nagradu za najbolju veliku predstavu u sezoni 2010/2011. u posebno jakoj konkurenciji osvojila je predstava Sreća, Aleksandrinskoga kazališta iz Sankt Peterburga u režiji Andreja Mogučeg. Nastala po tekstu Mauricea Maeterlincka, ta lutkarska predstava zapravo je namijenjena djeci, pa je priznanje iznenadilo mnoge. Među nominiranim predstavama bile su i Tri sestre, Majka hrabrost i njezina djeca, Kaligula i Buddenbrookovi. Najbolja mala produkcija socijalno je angažirana predstava Otpadnici, moskovske Škole za kazališnu umjetnost, u režiji Kirilla Serebrennikova. Za najbolju kazališnu režiju u prošloj sezoni nominirani su brojni poznati ruski (i litavski!) redatelji od Dodina, Fokina i Erenburga, do Ženovača, Karbauskisa i Nekrošiusa. Najboljom je ocijenjena režija predstave Galeb Jurija Butusova u izvođenju kazališta Satirikon iz Moskve.


Depresivno o depresiji


London – Marc Haddon, poznati pjesnik i prozaist, okušao se i u dramskoj formi, a njegova drama Polarni medvjedi praizvedena je u Donmar Warehouseu u režiji Jamieja Lloyda. Komad koji govori o depresiji većini ljudi koji su ga gledali bio je – depresivan, i to se ponavlja kao najčešća primjedba. U središtu je pozornosti autora bipolarni poremećaj i odluka Johna akademskog filozofa da, unatoč odgovaranju prijatelja i rodbine, započne život s bolesnom djevojkom. Psihijatrijska studija dobro je dramski obrađena, ali i mračna toliko da se Beckett doima optimističnom literaturom za djecu, zapisao je jedan kritičar. Sat i pol za ovakvo ozbiljnu temu nedovoljno je vremena za temeljitu obradu, ali iznimne glumačke uloge (Soutra Gilmour, Jodhi May, Richard Coyle) i odlična režija produkciju čine kazališno izazovnom. No zaključak da borba s mentalnom bolešću ne može pomoći bolesnoj osobi, ali može uništiti zdravu, odveć je mračan za većinu publike.


Nagrada hrvatskom glumcu


Beograd – Predstava Tom Sawyer i vražja posla Kazališta Boško Buha iz Beograda najbolja je predstava upravo završena desetog Međunarodnog festivala kazališta za djecu i mlade Pozorište Zvezdarište.


slika

Filip Lozić


Deset predstava iz četiri zemlje sudjelovale su u natjecateljskom dijelu programa, a za najbolju režiju nagrađena je Dubravka Zrnčić-Kulenović za Malog princa, koprodukciju Kulturno sportskog centra Bugojno, Studija lutkarstva i Altteatra iz Sarajeva. Nagrada za najboljega glumca festivala otišla je u Hrvatsku: pripala je Filipu Loziću za predstavu Kamenje Male scene iz Zagreba.


Postoji li pošten političar?


Hollywood – Tanka linija između osobne ambicije i javnog dobra, uključujući i sve etičke dileme koje se pojavljuju usput, teško da je originalna kazališna tema.


slika


No u drami Chucka Rosea Bedfellows, koja govori o političkom usponu jednoga gradonačelnika ta je tema iznesena na dramski vješt način pa je produkcija u režiji Jacka Stehlina i produkciji New American Theatre Company dobila niz kritičarskih komplimenata. Čovjek koji nezadovoljan moralnim aspektima svoga posla brokera na Wall Streetu ulazi u politiku kako bi pomogao najsiromašnijim slojevima možda zaista ne postoji u realnosti, ali se na sceni oko njega stvara drama iz suvremenoga političkog života u kojoj se pokazuje da i političari (možda) mogu biti časni ljudi. Pa iako je komad žanrovski određen više kao politička bajka nego slika stvarnosti, refleksije na danas duboko kompromitirane ideale mnogima su zazvučale veoma iskreno.


Vijenac 474

474 - 3. svibnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak