Vijenac 474

Kazalište

Kazališni globus - Hrvatska

Lidija Zozoli

19. Festival glumca


U Vukovaru, Vinkovcima, Županji i Iloku od 12. do 21. svibnja održat će se 19. festival glumca kojemu je ove godine izbornik bio legendarni komičar Žarko Potočnjak koji je izabrao devetnaest predstava. Svečano otvorenje festivala je u Vinkovcima 12. 5. a na programu je predstava Ja tata Teatra Exit. O nagradama na festivalu odlučuje glumački žiri, a poseban ugođaj dat će pjesničko sijelo, izložba posvećena Krešimiru Zidariću, Dan domaćina Vlatka Dulića i završno Glumačko sijelo.


slika


Među izabranim predstavama naći će se i hvaljenih i nagrađivanih naslova kao što su Frljićeva predstava Mrzim istinu ili Picasso splitskog kazališta Playdrama. Izabrane predstave velikim su dijelom uistinu glumačke, bez mnogo scenografije. Iznimka su produkcije Nosi nas rijeka i Gostioničarka Mirandolina ili pak Samice Matije Ferlina. Žarko Potočnjak napravio je dobar presjek predstava kojima se publika smijala, u njima uživala ili ih kritika hvalila pa će svatko, uključivši i najmlađe, imati što vidjeti na festivalu .


Festival malih scena u Rijeci


19. međunarodni festival malih scena u Rijeci ove se godine održava od 3. do 9. svibnja, a najveća zanimljivost ovogodišnjeg programa koji je izabrala Željka Turčinović je predstava Na dnu Maksima Gorkog, u režiji Oskarasa Karšunovasa i produkciji litavskoga Gradskog kazališta iz Vilniusa. Oskaras Karšunovas jedna je od velikih redateljskih zvijezda suvremenog europskog kazališta, a hrvatskoj je publici otprije poznat zbog gostovanja na Festivalu svjetskog kazališta. Ipak, svaka se njegova predstava sa zanimanjem očekuje na svjetskim festivalima, pa tako i u Rijeci.


Premijere u Teatru &TD


Teatar &TD, unatoč svim poteškoćama još uvijek radi, a dokaz tog djelovanja i tri su svibanjske premijere: Malo je dovoljno Aleksandra Stojkovića, Alena i Nenada Sinkauza (4. 5.), Lux in Tenebris (10. 5.) Bertolta Brechta u režiji Maria Kovača i Vodni rat Damira Bartola Indoša i tanje Vrvilo najavljen za 25. svibnja. Autorski projekt Alena Sinkauza Malo je dovoljno spaja glazbu s pjesništvom Aleksandra Stojkovića (Goribor). S obzirom na raniju suradnju Alena i Nenada Sinkauza (East Rodeo) sa Ivanom Sajko na njezinim autorskim projektima, ovaj će događaj imati i sasvim doboljno kazališnih elemenata. Projekt je realiziran u suradnji Muzičkog salona i Teatra &TD.


Bjelovarski BOK festival slavi rođendan


Deseti BOK festival bit će svečano otvoren 4. svibnja projekcijom filma Parada Srđana Dragojevića. Utemeljitelj festivala, glumac Goran Navojec, i njegovi suradnici ove su godine u Bjelovar pozvali desetak predstava, a tijekom festivala koji traje do 12. svibnja Bjelovarsko će kazalište imati tri premijerne izvedbe vlastitih produkcija. Festival će zaključiti pretpremijerna izvedba novog projekta Teatra EXIT, pod radnim imenom Indijanci. Na ovogodišnjem BOK-u gostuju kazališta iz Sarajeva, Zagreba (Kerempuh, Histrioni, Exit, Teatar &TD), Ljubljane, Velike Gorice, Varaždina, a uz popratni program i filmske projekcije Bjelovarčane očekuje zanimljiv kazališni događaj.


Čisto ludilo u Komediji


U kazalištu Komedija 4. travnja zbit će se svečana premijera komedije Paula Pörtnera, Marilyn Abrams i Brucea Jordana Čisto ludilo, u režiji Nine Kleflin. U komediji koja se zbiva u frizerskom salonu glumit će Vid Balog, Nina Kaić Madić, Igor Mešin (Damir Poljičak), Damir Lončar, Saša Buneta i Jasna Palić Picukarić. Dramski predložak je svojevrstan rekorder (čak je i uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda) po broju izvedbi na različitim jezicima, kao i po dužini neprekinutog igranja.


Platforma koreografa


Platforma.hr ove godine otpočela je obilježavanjem Svjetskoga dana plesa, 29. travnja, slaveći ples nastupima plesnih skupina na zagrebačkome Zrinjevcu. Pod sloganom Ples svima organizatorice Festivala Tamara Curić i Larica Navojec okrenule su se slavljenju tijela, edukaciji i komunikaciji s publikom. Iz programa se izdvajaju praizvedba Vrt kserofilnih biljaka Nikoline Medak te zagrebačke premijere riječkih autora, Lieux du memoire Mile Čuljak i Pacifikka Nerine Sibile i Trafika. Premijere će imati i predstave nastale u okviru projekta TASK. U Plesnom centru TALA održat će se i radionice britanskoga koreografa Christophera Matthewsa, belgijskih izvođača Kurta Vandendriesschea i Kaspera Vandenberghea te švicarske koreografkinje Tabee Martin.


Vijenac 474

474 - 3. svibnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak