Vijenac 474

Matica hrvatska

Iz ogranaka

Čitluk

Zbornik radova Uloga Hrvata u Hercegovačkom ustanku (1875–1878) predstavljen je 19. travnja u sklopu manifestacije Uskrs s Maticom u Brotnju. Nakladnik je izdanja Udruga „Vojvoda don Ivan Musić“ iz Klobuka, a ono je objavljeno 2010. povodom obilježavanja 130. obljetnice Hercegovačkog ustanka i 160. godišnjice rođenja vođe Hrvatâ u tom ustanku, vojvode don Ivana Musića. Vrijednost je zbornika u tome što su u njemu objavljeni znanstveni radovi čak 14 autora iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Japana. Zbornik su predstavili redaktor Nikola Rašić, publicist Željko Raguž, novinar i urednik zbornika Dušan Musa te predsjednik Ogranka MH u Čitluku Andrija Stojić. Na predstavljanju je istaknuta i činjenica kako se o Hercegovačkom ustanku znalo i u dalekom Japanu, gdje je o tom događaju obavljeno nekoliko članaka koje je jedan japanski izvjestitelj slao iz Beča. O toj je temi svoj znanstveni rad objavila i japanska povjesničarka Miho Šimizu. (G. G.)


Dubrovnik


Knjiga U procjepu ideologije i estetike – hrvatska dramatika 1946–1960. Vlatka Perkovića predstavljena je 25. travnja u Foyeru HNK Split. Organizator je predstavljanja i izdavač ovoga vrijednog pregleda hrvatske drame u konkretnom vremenu Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku. Knjigu su uz autora predstavili Ivana Burđelez, Viktoria Franić Tomić i Luko Paljetak. (G. G.)


Grude


Tradicionalna kulturna priredba Uskrs s Maticom hrvatskom u Grudama otvorena je 19. travnja u kinodvorani u Grudama predstavljanjem knjige Glazbena baština Zapadne Hercegovine Anite Milićević, Katarine Katura i Tonćike Kolobarić. O knjizi, njezinu nastajanju i mukotrpnosti rada oko pronalaska građe govorila je Dunja Bilinovac. Autorice su na sebi svojstven način, svaka o svom dijelu, kazivale publici o poteškoćama s kojima su se susretale, ali i o radosti koja je iz toga proizašla. Gruđankama, Gruđanima i gostima predstavili su se i glazbenici: mladi virtuoz na glasoviru Stipe Iličić, učenik 6. razreda Osnovne glazbene škole Grude, gangaši, članovi HKUD Sv. Ivan Kristitelj iz Ružića i mladi iz toga Društva te učenice Glazbene škole „Široki Brijeg“ Nikolina Šušak i Lucija Zovko, svirajući flautu i glasovir. Ogranak MH u Grudama nastavio je s kulturnom manifestacijom Uskrs s MH u Grudama 26. travnja, kada se Radica Leko iz Posušja predstavila romanom U Njemačku, brale… i zbirkom pjesama Nova svitanja. (G. G.)


Križevci


Ogranak Matice hrvatske u Križevcima i Gradska knjižnica „Franjo Marković“ u Križevcima priredili su prigodnu izložbu 170 knjiga za 170 godina Matice hrvatske povodom Dana Grada i velike Matičine obljetnice. Izložba je otvorena 25. travnja u prostorijama Ogranka, a o izabranim knjigama govorili su književnik Đuro Vidmarović i predsjednica Ogranka Renata Husinec. (G. G.)


Mostar


Mostarsko proljeće 2012. u danima koji slijede priređuje niz zanimljivih događaja. U petak, 4. svibnja, Klub Alumnij predstavlja knjigu fra Vendelina Karačića Odjeci, a u Galeriji Alumnij bit će otvorena izložba Ars Sacra. 5. i 6. svibnja, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače koncerte na klaviru održat će Mateja Leko i Željka Mandarić, a u nedjelju će na istome mjestu biti izvedena i predstava Maškarate ispod kuplja. U utorak, 8. svibnja, koncert će također u Domu održati Edin Karamazov i kvartet Krakovske filharmonije, a 9. svibnja na maloj sceni HNK u Mostaru Hrvatsko kazalište Pečuh izvest će predstave Zečja škola i Šetnja grobnicom mrtvoga djetinjstva od 17.30 sati. Sljedeći tjedan, 15. svibnja, Dragan Despot odigrat će monodramu Miroslava Krleže Na rubu pameti. (G. G.)


Sisak


Izložba Božidara Škofača Drvene kapele i njihovi oltari bit će otvorena 3. svibnja u 19.30 sati, u prostorijama Ogranka Matice hrvatske u Sisku. Izložba će biti ostvarena kao sastavni dio programa Susreta hrvatske katoličke mladeži – Sisak 2012, koji će pod geslom U svjetlosti hodimo 5. i 6. svibnja u gradu Sv. Kvirina okupiti oko 20.000 mladih. Program susreta započinje u subotu u 13 sati procesijom od katedrale Uzvišenja Svetog Križa do mjesta središnjeg misnog slavlja ispred crkve Sv. Kvirina, gdje će se tijekom popodneva održati bogat glazbeno-scenski i duhovni program te svečano misno slavlje s početkom u 18 sati. Mladi će prenoćiti i provesti nedjelju u domovima obitelji koje su im otvorile svoja vrata. Hodočasnicima će biti ponuđen i prigodni program, sa znamenitostima koje mogu posjetiti u cijeloj Sisačkoj biskupiji, a detaljne informacije dostupne su na internetskoj stranici www.mladisb.hr. (G. G.)


Velika Gorica


Matičin četvrtak, 66. po redu, obilježilo je predavanje Arijane Kolak Bošnjak iz Hrvatskoga instituta za povijest, o turopoljskom plemstvu četrdesetih godina 19. stoljeća. Nakon pozdravnih riječi predsjednika Ogranka, gošća je predstavila temu i započela zanimljivo i poučno izlaganje. „U četrdesetim godinama 19. stoljeća turopoljsko plemstvo bilo je glavna snaga Horvatsko-vugerske stranke, a neki turopoljski plemići bili su i članovi stranke i svojim su djelovanjem utjecali na oblikovanje nekih stavova o glavnim političkim pitanjima tog vremena“, rekla je Arijana Kolak Bošnjak. Govorila je o djelovanju Horvatsko-vugerske stranke, čija su glavna politička snaga bili turopoljski plemići, i o stranačkim previranjima četrdesetih godina. Turopoljski plemići snažno su utjecali i na ilirski pokret i njegovu ideologiju.

Podsjećamo, Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici svaki četvrtak u Muzeju Turopolja priređuje zanimljiva predavanja, tribine, smotre i radionice, kojima promiče bogatu kulturu i povijest toga kraja i čitave Hrvatske. Pritom gostuju najveći stručnjaci i umjetnici, koji kulturni život Velike Gorice snagom svoga talenta podižu na visoku razinu. (Ana Peternac)


Vukovar


Ogranak MH u Vukovaru i Gradska knjižnica Vukovar priredili su izložbu odabranih izdanja Matice hrvatske u povodu 170. obljetnice osnutka najstarije hrvatske kulturne ustanove. Izložba je otvorena od 27. travnja do 7. svibnja, a na otvorenju su govorili predsjednik Ogranka u Vukovaru Dražen Živić i ravnateljica Gradske knjižnice Surma Szabo. U glazbenom dijelu programa nastupili su učenici Glazbene škole Dragutina Tadijanovića. (G. G.)

Vijenac 474

474 - 3. svibnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak