Vijenac 474

Film

Filmski globus

Josip Grozdanić

Snimaju se Svinjari


Nakon što je većinu kritike osvojio dugometražnim prvencem Bitchville, ekspresivnim eksperimentalnim filmom o snimanju filma u imaginarnom selu Kučkovec u Hrvatskom zagorju, mladi redatelj Ivan Livaković snima i svoj prvi igrani film provokativnog naslova Svinjari.


slika


Posrijedi je satira koja tematizira medijski senzacionalizam kojim smo neprekidno bombardirani, baš kao i težnjama pojedinaca da se izbore za vorholovskih „15 minuta slave“. Autor koji je spomenutim Bitchvilleom te prethodnim kratkim filmovima Igra tucanja, Pandemija, Prljavi mali mjehurići, Autobiografija i Harakiri djeca stekao epitet apartnoga filmaša koji zna što želi i kako to ostvariti te koji ne vodi pretjerano računa o dramaturškim, narativnim i oblikovnim konvencijama, Svinjare opisuje kao apsurdnu priču u kojoj se dekonstruiranjem više žanrova, od horora preko drame do satire, bavi mehanizmima funkcioniranja današnjih medija. U glavnim ulogama nastupaju njegovi stalni glumci Iva Mihalić i Goran Bogdan, a u sporednima Ana Maras, Vili Matula, Jasna Bilušić, Ivana Roščić i brojni drugi.


Peti Subversive Festival


Od 5. do 19. svibnja održava se peti Subverzivni festival, manifestacija iz čijega je imena ove godine i službeno izostala imenica film. Premda je prethodnih godina Subversive bio ne samo filmski festival nego i poligon za teorijsku analizu političkih, socijalnih, kulturoloških, ideoloških i gospodarskih pojava i gibanja u današnjem svijetu, dosad je naglasak ipak bio na njegovu filmskom segmentu. Film je pod zajedničkim nazivom Europa Incognita zastupljen i ove godine tijekom prvoga tjedna trajanja festivala, 5–12. svibnja, a projekcije angažiranih filmova kao i pratećih razgovora i tribina održavaju se u kinima Europa i Tuškanac.


slika


Ambiciozniji filmofili tako će u sklopu programa Nove tendencije u europskom filmu imati prilike pogledati prošle godine u Veneciji nagrađen biografski dokumentarac Black Block suscenarista i redatelja Carla Augusta Baschschmidta, priču o jednom od prosvjednika na summitu G8 u Ženevi 2001, kao i doks Zelena krv redatelja Andrea Segre, storiju o prosvjedima, ksenofobiji i rasističkim ispadima kojima su bili izloženi većinom afrički imigranti u kalabrijskom gradu Rosarnu u siječnju 2010. Pored dokumentarca Kontrola niske rezolucije autora Michaela Palma, koji tematizira manje ili više suptilne kontrolne mehanizme u suvremenim društvima, prikazuju se i već dobro poznati naslovi Na ovome svijetu Michaela Winterbottoma, izvrsna i Europskom filmskom nagradom ovjenčana drama Lamerica Giannija Amelija, vrlo svjež i snažno feministički intoniran dokumentarac Audre Lorde – Berlinske godine 1984–1992. te silno intrigantni Prljavi dnevnici, u švedskoj produkciji realiziran omnibus od dvanaest kratkih filmova kojih autorice nude prijedloge za analizu pornografije iz ženskog očišta.


Dani europskog filma


Tijekom trajanja Europskog tjedna do 9. svibnja, a u organizaciji Delegacije Europske Unije i zagrebačke udruge Kulturni klub u Zagrebu, Rijeci i Puli traju Dani europskog filma.


slika


U pet kina, točnije u art-kinima Metropolis i Grič te u dvorani KIC-a u Zagrebu, kao i u riječkom art-kinu Croatia te pulskom kinu Valli, prikazuje se sedam žanrovski raznovrsnih naslova koji se bave temama ljubavi, povjerenja te razumijevanja i prihvaćanja drugog i drukčijeg. Pored vrlo uspjele i za tri Oscara nominirane kostimirane drame Albert Nobbs Rodriga Garcíje sa sjajnom Glenn Close, posjetitelji će među ostalim moći pogledati dramu Piran – Pirano Gorana Vojnovića s Mustafom Nadarevićem u glavnoj ulozi, humornu ratnu dramu Moj najbolji neprijatelj suscenarista i redatelja Wolfganga Murnbergera i nagrađivanu dramu Kopno Emanuelea Crialesea.


Vijenac 474

474 - 3. svibnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak