Vijenac 474

Kazalište

Nova hrvatska drama: Mala noćna čitanja u ZKM-u, 23–30. travnja

Alternativna edukativna platforma

Petra Jelača

U organizaciji Centra za dramsku umjetnost, a u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih i Galerijom Nova, od 23. do 30. travnja organiziran je sedmodnevni program pod naslovom Izgubljene hijerarhije i Mala noćna čitanja. Riječ je o radionici za mlade dramatičare, dramaturge i izvođače izabrane putem javnog natječaja, pod mentorstvom pet etabliranih domaćih redatelja. Mala noćna čitanja organizirana su nakon dvije godine stanke, a odabrani su tekstovi Kristine Gavran, Dine Pešuta, Vedrane Klepice, Jelene Tondini i Une Vizek, a u režiji Darija Harjačeka, Ivice Buljana, Franke Perković, Marija Kovača i Mirana Kurspahića.


slika

Drama Franke Perković


Samim čitanjima odnosno izvedbama odabranih tekstova prethodio je program Izgubljenih hijerarhija, odnosno tri tematske večeri koje su se bavile položajem mladih dramskih pisaca i statusom teksta za izvedbu u današnjim produkcijskim uvjetima na polju izvedbenih umjetnosti. Tijekom triju večeri održane su dvije diskusije i jedno predavanje. Prva se diskusija bavila kazališnom institucijom u odnosu na dramskog pisca, naročito mladog, a gosti su bili Sanja Ivić, Dubravko Mihanović i Nataša Rajković. Drugu večer programa pod naslovom Drama upitnik predavala je Ivana Sajko, a bavila se tematikom suvremenoga dramskog teksta, njegovim karakteristikama i kritikama na neke od njih, koristeći se primjerima svoga rada. Treća je večer ugostila pisce iz regije; Minju Bogavac iz Srbije, Simonu Semenič iz Slovenije i Ivora Martinića iz Hrvatske, koji su govorili o svojim iskustvima plasmana tekstova u svojim zemljama i inozemstvu.

Javna čitanja počela su dramom Dedal i Ikar Kristine Gavran, zatim je na programu bio tekst Dine Pešuta Pritisci moje generacije, Tragična smrt ekonomskog analitičara Vedrane Klepice, Kad narastem bit ću Almodovar Jelene Tondini te Pomračenje Une Vizek.

Tekstovi su izvedeni i čitav je projekt kreiran kao odgovor na izostanak inkluzivne suradnje dramskih autora mlađe generacije i drugih kazališnih profesija koje djeluju na različitim poljima izvedbenih umjetnosti te je zamišljen kao alternativna edukativna platforma koja će kreirati prostor za njihovu međusobnu suradnju i razmjenu znanja. Cilj projekta je osnaživanje perspektive za produciranje i distribuciju, jer se autorima mlađe generacije u okviru postojećih insitucija za tako nešto rijetko otvara mjesto.

Ova je sedmodnevna radionica ostvarena u okviru programa Balcan Can Contemporary, uz potporu programa IPA 2009 – Civil Society Facility, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Autorski tim čine Goran Ferčec, Petra Glad i Jasna Žmak, a na autorskom kao i na organizacijskom osmišljavanju možemo im samo čestitati. S obzirom na vrlo dobar odaziv sudionikâ na Izgubljenim hijerarhijama i Malim noćnim čitanjima, nadamo se, a i opravdano je vjerovati, da će se barem neki od ciljeva programa ostvariti, naročito kada je riječ o našim kazališnim institucijama, jer stvarno nema opravdanja da se oglušuju na kvalitetne tekstove koji su im često slani na čitanje, ali vrlo rijetko budu i postavljeni.


Vijenac 474

474 - 3. svibnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak