Vijenac 473

Likovna umjetnost

Likovni globus

Marko Kružić

Naši na Pariškom trijenalu


Pariz – Treći po redu Pariški trijenale otvara vrata 20. travnja. Među stotinjak umjetnika iz cijeloga svijeta djela će u Parizu izložiti i hrvatski umjetnici Ivan Kožarić i David Maljković. Kožarić predstavlja četrdesetak radova iz svojega Ateljea u zagrebačkom MSU-u, a Maljković videoinstalaciju Out of Projection iz 2009. Umjetnički je direktor ovoga Trijenala Okwuij Enwezor, naslov mu je Intense Proximite, a održava se u obnovljenom izložbenom prostoru Palais de Tokyo i drugim lokacijama. Više informacija o Trijenalu, koji traje sve do 26. kolovoza, potražite na www.latriennale.org.


Philosophy of Time Travel


Zagreb – Izložba Renea Bachracha Krištofića, prošlogodišnjega pobjednika natječaja za mlade umjetnike Galerij@Zaba, pod naslovom Philosophy of Time Travel, otvorena je u poslovnici Zagrebačke banke u Paromlinskoj u Zagrebu sve do 5. svibnja. Kako piše Petra Senjanović, pridruživši se tako tematskome korpusu egzistencijalizma, koji obrće hijerarhiju ljudskoga postojanja promatrajući život tek kao bljesak u beskonačnom protjecanju vremena kroz nepregledni prostor svemira, Rene je dostojan nasljednik iznimno bogate tradicije fantastičnoga slikarstva u hrvatskoj umjetnosti.


Terakota Marine Orlić


Rovinj – Galerija Zavičajnog muzeja grada Rovinja ugošćuje izložbu skulptura od terakote pulske umjetnice Marine Orlić. Izložene skulpture spoj su suprotstavljenih principa nematerijalnog i materijalnog. Prožimanje i nadopunjavanje tih principa umjetnica pretvara u metafizičke objekte vlastitih skulptura koji se odražavaju kroz jednostavne, minimalne i racionalne volumene stilizirane u osnovne forme kao što je cijev ili kugla. Izložba će trajati do 5. svibnja. Više na www.muzej-rovinj.com.


Kerdić u Osijeku


Osijek – U Muzeju Slavonije otvorena je, u povodu 130. obljetnice kipareva rođenja, a nakon prošlogodišnje zagrebačke, izložba radova Ive Kerdića. Autorica izložbe Tatijana Gareljić, kustosica i voditeljica Zbirke medalja, izabrala je brojna Kerdićeva djela dosad posve nepoznata javnosti. Namjera je izložbe javnosti pokazati brojna vrsna djela iz vrlo plodna opusa majstora koji se čuvaju u fundusu Moderne galerije, proširujući saznanje o njemu i njegovu mjestu u okvirima hrvatske i europske produkcije sitne plastike i medaljerstva. Kerdićeva izložba može se razgledati do 27. svibnja.


Ploha – boja – akt Nine Brkić


Rijeka – U riječkoj Galeriji Bruketa 2 otvorena je izložba Ploha – boja – akt zagrebačke slikarice Nine Brkić. Umjetnica promišlja, ostvaruje i razrađuje ženski torzo redukcijom na plohe, kombinirajući tehniku kolaž-papira, akrilnog spreja, ljepila, akrilne boje i tuša. Kako sama kaže, u svom likovnom opusu orijentira se na ženski lik koji postavlja na znamenje same simbolike boja, komplementarnih parova boja, gdje suprotstavljanjem kromatskih vrijednosti potiče idejnost i vitalnost ženstvenosti. Izložba ostaje otvorena od konca travnja. Ostalo potražite na www.mala-galerija.hr.


So Far So Good... Extended


Zagreb – Zagrebačka Galerija VN ugošćuje mladoga đakovačkog umjetnika Dražena Budimira izložbom So Far So Good... Extended. Prenoseći estetiku jednostavnih shematiziranih oblika znakova obavijesti i upozorenja uobličenih obojenim poljima, Budimir u svaku razinu unosi pomak te stvara komunikacijsku slijepu mrlju koja nastaje na mjestu gdje se oblik, funkcija i značenje prepoznatljivih elemenata ne poklapaju s poznatim i očekivanim. Izložba je otvorena do 3. svibnja, a ostale informacije potražite na www.kgz.hr/default.aspx?id=5636.


Bečka Utopija


Beč – Izložba Utopia Gesamtkunstwerk, otvorena u novoobnovljenom i malo preimenovanom bečkim izložbenom prostoru – 21er Hausu.


slika


Izložba pokazuje suvremenu perspektivu spram povijesnih ideja o totalnom umjetničkom djelu. Na izložbi, čiji su kustosi Bettina Steinbrügge i Harald Krejci, među brojnim umjetnicima sudjeluju i Joseph Beuys, Christian Boltanski, Paul McCarthy, Günter Brus, Thomas Hirschhorn, Ilya Kabakov, Martin Kippenberger te Hermann Nitsch. Bečka Utopija traje do 20. svibnja te na www.21erhaus.at.


Vijenac 473

473 - 19. travnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak