Vijenac 473

Književnost

Književni globus

Iva Krtalić Muiesan

Nastavljaju se kontroverze oko Grassove antiizraelske pjesme


NJEMAČKA – Kritika na račun Izraela u pjesmi njemačkog nobelovca Güntera Grassa nastavlja izazivati kontroverze.

Američki autor Dave Eggers zbog toga je otkazao sudjelovanje na predaji književne nagrade Albatros Zaklade Güntera Grassa u Bremenu, jer bi „u svjetlu trenutne debate morao odgovarati na beskrajna pitanja o Grassu, Izraelu i iranu“, stoji u izjavi autora A Heartbreaking Work of Staggering Genius. Grass je u pjesmi Was gesagt werden muss (Što se mora reći), objavljenoj u listu Süddeutsche Zeitung, atomskoj sili Izrael predbacio da prijeti svjetskom miru, da politikom prema Iranu ugrožava svjetski mir i da bi prvim udarom mogao izbrisati iranski narod. Pjesma je izazvala međunarodne kritike, a Izrael je 84-godišnjem piscu dao zabranu ulaska u zemlju, što je Grass pak usporedio s metodama bivše Njemačke Demokratske Republike, koja mu je svojedobno također zabranila ulazak u zemlju. Izraelski ministar unutarnjih poslova Eli Jishai proglasio je Grassa personom non grata, a njegovu pjesmu „pokušajem da se oživi plamen mržnje protiv države Izrael i izraelskog naroda“. Pjesmu je ranije kritizirao i izraelski premijer Benjamin Netanjahu, a njezino je objavljivanje Grassu u Njemačkoj i inozemstvu donijelo kritike, dok Grass pak govori o vođenoj kampanji medija.


Objavljen uži izbor za Nagradu Impac


IRSKA – Prvi roman veterana Vijetnamskoga rata Karla Marlantesa Matterhorn bori se protiv dobitnice Pulitzera Jennifer Egan s A Visit from the Goon Squad za Nagradu Impac, Dublin, sa 100.000 eura jednu od najunosnijih svjetskih nagrada za pojedinačni roman.

U užem izboru, koji je žiri izabrao iz 147 nominacija, dvojica su debitanata – Matterhorn, čije je pisanje trajalo trideset godina, i Rocks in the Belly australskog autora Jona Bauera. Impac ima povijest pobjeda debitanata, među kojima su bili Michael Thomas, Rawi Hage i Gerbrand Bakker. Osim debitanta, ove je godine u konkurenciji više ranije nagrađivanih autora, među njima osim Jennifer Egan i Aminatta Forna s The Memory of Love, dobitnikom Nagrade Commonwealtha, te Kanađanin David Bergen s The Matter with Morris. Na popisu su i Yishai Sarid s Limassol, Cristovăo Tezza s The Eternal Son, Jon McGregor s Even the Dogs, Tim Pears s Landed i Willy Vlautin s Lean on Pete. Nagradi Impac svrha je promicanje svjetske književnosti, a otvorena je romanima na engleskom ili u engleskom prijevodu. Dobitnik će biti objavljen u lipnju.


Prva knjiga J. K. Rowling za odrasle


VELIKA BRITANIJA – Autorica serije o Harryju Potteru, Joanne K. Rowling, ove jeseni objavljuje prvi roman za odrasle.


slika


The Casual Vacancy treba izaći 27. rujna, javila je britanska izdavačku kuća Little, Brown & Co. Radnja knjige odvija se u malom engleskom gradu Pagfordu, čiju idilu narušava iznenadna smrt, nakon koje na vidjelo izlaze borbe bogatih protiv siromašnih, starijih protiv mladih, žena protiv muževa. Romani J. K. Rowling o pustolovinama Harryja Pottera prodane su u više od 450 milijuna primjeraka.


Hugoova zbirka prodana za 3,2 milijuna eura


FRANCUSKA – Aukcija jedne zbirke knjiga, slika, crteža, fotografija i pokućstva francuskoga pisca Victora Hugoa i njegovih nasljednika priskrbila je 3,2 milijuna eura.

Djeca praunuka Victora Hugoa ponudila su zbirku na aukciju u kući Christie‘s, na kojoj je samo zbirka 40 crteža donijela oko 1,23 milijuna eura. Najskuplje je prodan crtež tušem za 409.000 eura, za koji je sam Hugo napravio okvir. Pisac je umro 1885. u Parizu.


Objavljena dosad nepoznata Hemingwayeva pisma

SAD – Kennedyjeva biblioteka u Bostonu objavila je dosad nepoznata pisma Ernesta Hemingwaya.

isma potječu iz vremena od 1953. do 1960. godine, kad je autor počinio samoubojstvo. Prema navodima knjižnice, u pismima pisac pokazuje i svoju osjećajnu stranu, pa tako u jednome pismu s Kube prijatelju Gianfrancu Ivancichu u veljači 1953. piše o tome kako mora dati uspavati svoju mačku koju je „poznavao i volio jedanaest godina“.


Vijenac 473

473 - 19. travnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak