Vijenac 473

Kazalište

Kazališni globus - Hrvatska

Lidija Zozoli

Pale sam na svijetu u Osijeku


Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku 19. travnja premijerno izvodi klasik dječje književnosti Pale sam na svijetu Jensa Sigsgaarda u dramatizaciji Maje Sviben i režiji Ivana Kristijana Mijića. U lutkarskoj predstavi koja govori o srazu dječjega svijeta sa svijetom odraslih lutke Nede Ilijević animiraju Areta Ćurković i Edi Ćelić, kostime je izradila Maja Marković, a glazbu potpisuje Darko Horvat.


Sad sam lucky

Matije Ferlina u ZPC-u


Zagrebački plesni centar u koprodukciji s Rencontres chorégraphiques internationales de Seine-Saint-Denis, Centre National de la Danse iz Pariza i Zavodom za afirmaciju plesa i suvremene umjetnosti Emanat iz Ljubljane te uz potporu Festivala plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat najavljuje premijeru novoga projekta Matije Ferlina Sad sam lucky. Predstava je nadahnuta poezijom slovenskoga pjesnika Srečka Kosovela (1904–1926). Njegovi melankolični i ispovjedni poetski zapisi Matiji Ferlinu bili su ishodište performativnog ispitivanja u novom dijelu njegova projekta Sad sam koji je realizirao i uz pomoć autora scenografije Mauricija Ferlina, dramaturga Gorana Ferčeca i skladatelja Luke Pinčića. Što je nastalo nakon višegodišnjega koreografsko-izvođačkog propitivanja pogledajte u Zagrebačkom plesnom centru 19. travnja.


Fosseove jednočinke

u Varaždinu


U Varaždinu, na velikoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta, bit će izvedena premijera drame Majka i dijete norveškoga dramatičara Jona Fossea u režiji Darija Harjačeka. Radi se o četiri jednočinke (Majka i dijete, Popodne, Posjet, Spavaj, dijete moje, spavaj) u prijevodu Dubravka Torjanca, i dramaturškoj obradi Vesne Kosec-Torjanac. Scenograf je predstave Leo Vukelić, kostimografkinja Doris Kristić, a redateljeva asistentica Sunčana Zelenika Konjević. U predstavi glume Ljiljana Bogojević, Mirjana Sinožić, Gordana Slivka, Mitja Smiljanić, Leona Paraminski, Robert Plemić, Ozren Opačić, Sunčana Zelenika, Hana Hegedušić, Zdenko Brlek, Zvonko Zečević i Matija Kezele.


Marulićevi dani u Splitu


U Splitu će 21. travnja započeti 22. Marulićevi dani na koje je izbornica festivala Gordana Ostović pozvala devet predstava. Najavivši kao temu ovogodišnjega festivala obitelj i obiteljske odnose u burnim političkim i ekonomskim uvjetima u kojima živimo – te temu žene i doživljaja istoga tog vremena iz ženskoga kuta gledanja, izbornica Ostović ilustrirala je to predstavama Moj sin samo malo sporije hoda Ivora Martinića u režiji Janusza Kice i produkciji Zagrebačkoga kazališta mladih (21. travnja), dramatizacijom romana Dubravke Ugrešić Baba Jaga je snijela jaje u režiji Ivice Buljana i izvedbi ansambla Riječkih ljetnih noći, odnosno HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke (22. travnja), autorskim projektom Olivera Frljića Mrzim istinu! i predstavom Šarengrad Natalije Manojlović i Renate Carole Gatica produkciji Teatra &TD (23. travnja), zatim predstavom Prolazi sve Dubravka Mihanovića u režiji Olivera Frljića i izvedbi Dramskog kazališta Gavella (24. travnja), Enciklopedijom izgubljenog vremena Slobodana Šnajdera u režiji Snježane Banović i produkciji HNK u Varaždinu (25. travnja), Glembajevima Miroslava Krleže u režiji Vite Taufera i izvedbi HNK u Zagrebu (26. travnja), Kaćušama Davora Špišića u režiji Marice Grgurinović i izvedbi HNK u Splitu te predstavom Nosi nas rijeka Elvisa Bošnjaka u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji DK Gavella (27. travnja). Tijekom festivala Marulićevi dani bit će predstavljene (i čitane) drame Ivane Sajko i Damira Šodana, nagrađene Nagradom Marina Držića za 2011, zainteresirani će moći pratiti produkcije splitskih studenata glume, a nakon dodjele nagrada pogledati posljednju premijeru splitskoga HNK, predstavu Tko se boji Virginije Woolf?.


Festival malih scena u Rijeci


Međunarodni festival malih scena u Rijeci održat će se 19. put u uobičajenom terminu, od 3. do 9. svibnja, a predstave je izabrala Željka Turčinović. Tako će riječka publika moći pogledati Frljićevu režiju Oca na službenom putu Abdulaha Sidrana u izvedbi beogradskog Ateljea 212, predstavu Ko sem bil mrtev Ernsta Lubitscha ljubljanske Drame u režiji Diega de Brea koje su gostovale na prošlogodišnjim Danima satire te Elijahovu stolicu Igora Štiksa u izvedbi Beogradskoga dramskog pozorišta (gostovala u ZKM-u). Ostatak programa čine predstave Mrzim istinu! Olivera Frljića, Moj sin malo sporije hoda Ivora Martinića i Prizori s jabukom Ivane Sajko što se hrvatske produkcije tiče te Keffov Komad o majci domovini u produkciji Teatr Polski iz Wrocława u režiji Jana Klate i Na dnu Maksima Gorkog u režiji Oskarasa Karšunovasa i produkciji litavskoga Gradskog kazališta iz Vilniusa. Tijekom festivala bit će predstavljena nova knjiga Darka Gašparovića Dubinski rez u izdanju Hrvatskoga centra ITI i knjiga Snježane Banović Država i njezino kazalište 1941–1945. u Profilovu izdanju.


Vijenac 473

473 - 19. travnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak