Vijenac 473

Matica hrvatska

Otvorena izložba u Gradskoj knjižnici Zadar, 11–12. travnja

Jedina svehrvatska institucija

Goran Galić

„Zadar je grad prvorazredne hrvatske knjige, u kojem se oduvijek skrbilo o kulturi knjige i umjetnosti uopće, jer hrvatskom knjigom ovdje je prožeta svaka hrvatska kuća i škola“, rekao je u zadarskoj Gradskoj knjižnici na otvaranju izložbe 170 godina Matice hrvatske potpredsjednik najstarije hrvatske kulturne ustanove Stjepan Sučić. Matica hrvatska najvažniji je i najveći nakladnik knjiga i časopisa u Hrvatskoj, a na izložbi su predstavljena i neka rijetka izdanja poput znamenitoga Gundulićeva Osmana iz 1844, preslika prvoga zapisnika utemeljiteljske skupštine Matice ilirske, brojnih primjeraka Vijenca, Hrvatske revije i dr.


slika

Snimio Filip Brala


Ravnatelj Gradske knjižnice Zadar Ivan Pernar na otvaranju je istaknuo važnu ulogu MH u kulturnom i povijesnom životu Hrvatske, naglasivši kako je Matica jedina ustanova koja se može nazvati svehrvatskom. „Iako se zbog režima gasila dvaput, ipak je uspjela preživjeti i održati se. Mnogi mediji i danas komunističkom retorikom pokušavaju umanjiti značenje i ugled Matice hrvatske, ali bezuspješno, jer je upravo Matica, uz Katoličku crkvu, jedina institucija koja je uspjela povezati Hrvate u iseljeništvu i domovini“, rekao je Pernar, zahvalivši Matici što je ovu vrijednu izložbu darovala Zadru, odmah nakon Zagreba.

Pohvalivši rad zadarskog i paškog ogranka MH, Stjepan Sučić kazao je kako Zadar zasigurno zaslužuje biti domaćin, budući da se hrvatska riječ i kultura u ovom povijesnom hrvatskog gradu oduvijek njeguju. „Iako živimo u vrlo siromašnoj zemlji, ne smijemo zaboraviti da živimo i u domovini bogate kulture i stvaralaštva“, rekao je, prenijevši okupljenima pozdrave Matičina predsjednika Igora Zidića. Sučić je naglasio da će posjetitelji izložbe moći vidjeti neka od najranijih izdanja Matice, poput Priča iz davnine Ivane Brlić Mažuranić iz 1916. te mnoge druge raritete, osobito naslove iz edicije Stoljeća hrvatske književnosti, najvećega izdavačkoga pothvata u povijesti hrvatske književnosti.

U Središnjici i ograncima Matica hrvatska godišnje objavi stotinjak, mahom znanstvenih i stručnih knjiga, monografija i udžbenika. Tu su i brojna periodična izdanja te druge edicije i biblioteke. Upućeni znaju da je upravo potpredsjednik Sučić njihov vjerni ambasador i promicatelj koji nesebičnim zalaganjem i posjetima ograncima njeguje i čuva hrvatsku riječ kao što su to činili naši ilirci, ujedinjujući sve hrvatske krajeve hrvatskom riječju i knjigom. Izložba ostaje otvorena do 21. travnja.


Vijenac 473

473 - 19. travnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak