Vijenac 473

Matica hrvatska

Iz ogranaka

Mostar


Kulturnu manifestaciju Mostarsko proljeće 2012. – XIV. dani Matice hrvatske otvorio je 15. travnja u Mostaru predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda zajedno s predsjedništvom mostarskog ogranka Matice hrvatske. Otvaranju su manifestacije koja će trajati do lipnja prisustvovali i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović te hrvatska ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, koji su pozdravili napore Hrvata u BiH za očuvanje kulturnoga i nacionalnog identiteta. Bevanda je na otvaranju rekao kako je ulaganje u kulturu i zaštita kulturne baštine kao i čuvanje vlastitog identiteta ono što BiH treba uvesti u sustav onih vrijednosti koje dijeli europska civilizacija. „Mostarsko proljeće istinski je kulturni kapital i ima veliko značenje u promicanju i širenju kulturne baštine i vrijednosti koje čine kulturni identitet; stoga ova manifestacija treba postati istinski kulturni koridor koji će u gradu mostova izgraditi još jedan most – most kulture, dijaloga, tolerancije i raznolikosti“, istaknuo je Bevanda. Na dan otvaranja MH u Mostaru u suradnji s HKD Napretkom pokrenula je i realizirala inicijativu o postavljanju spomenika dvojici jedinih bosanskohercegovačkih nobelovaca, Ivi Andriću i Vladimiru Prelogu. Nakon otvaranja uslijedio je koncert dalmatinskih klapa u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača, a večer je bila posvećena sjećanju na nedavno preminula Ljubu Stipišića Delmatu.

Mostarsko proljeće utemeljeno je 1999, a ovogodišnja manifestacija ugostit će umjetnike iz cijele BiH, Hrvatske, SAD-a, Poljske, Turske i drugih zemalja. Ove će godine prvi put biti dodijeljena i Kristalna matica Maestro Vjekoslav Šutej, u znak sjećanja i zahvalnosti na dugogodišnjeg umjetničkog ravnatelja festivala. Kristalna matica za najbolje umjetničko ostvarenje na Mostarskom proljeću 2011. bit će dodijeljena slovenskom glumcu Borisu Cavazzi za ulogu Ignjata Glembaya u prošlogodišnjoj predstavi Gospoda Glembajevi beogradskog Ateljea 212. Mostarsko proljeće od ove je godine i punopravni član Saveza najvećih europskih festivala kulture, koji slavi svoju 60. obljetnicu. Raznolik kulturni program trajat će do lipnja, kada će svečano završiti na Dubrovačkim ljetnim igrama. (G. G.)


Split


Predstavljanje knjige obljetničkih zapisa i osvrta Ivana Boškovića Vrijeme, ljudi, događaji održano je 25. ožujka u splitskoj Pinakoteci Gospe od Zdravlja. Ivan Bošković bio je dugogodišnji kulturni radnik i član niza kulturnih društava. Od veljače 1995. do smrti u ožujku 2002. u dva je mandata obnašao dužnost predsjednika splitskog ogranka Matice hrvatske. Pokrenuo je časopis Hrvatska obzorja i manifestaciju Dani Matice hrvatske u organizaciji MH Split. Čitav život aktivno je djelovao u književnom, glazbenom i kazališnom životu Dubrovnika i Splita. U svojim radovima otkrio je brojne, dotad nepoznate, podatke o životima istaknutih hrvatskih umjetnika. Za svoj je rad nagrađen nizom priznanja (1998. Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulica, posthumno 2002. Nagradom Splitsko-dalmatinske županije za životno djelo i dr.). O knjizi su govorili članovi splitskog ogranka MH i prijatelji toga doajena splitskoga kulturnog života.


Rijeka


Ogranak MH u Rijeci, Umjetnička agencija Kopart i pulski Muzej suvremene umjetnosti Istre organizatori su izložbe radova Karla Paliske Retrospektiva crteža 1981–2010. Izložba je postavljena u galeriji Državnog arhiva u Rijeci (Park Nikole Hosta 2), a 18. travnja otvorili su je Gorka Ostojić Cvajner i Đurđica Dehzad. Karlo Paliska rođen je 1938. u Presiki kraj Labina. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Ive Šebalja. Osim slikarstvom, bavio se izučavanjem i obradom graditeljskog nasljeđa. Godine 2000. izdana mu je monografija. Živi i radi u Puli. Samostalno je izlagao na dvadeset pet izložbi u zemlji i tri u inozemstvu (Slovenija, Francuska, Srbija i Crna Gora) te sudjelovao u radu nekoliko međunarodnih kolonija. Za svoj umjetnički rad dobio brojne nagrade, između ostaloga brončanu medalju na međunarodnoj izložbi na Lago di Maggiore, prvu nagradu za slikarstvo HDLU-a Rijeke i prvu nagradu Ars Histriae X. Izložba je za riječku publiku otvorena do 30. travnja. (G. G.)


Slavonski Brod


Predstavljanje prvog sveska Sabranih djela Ivane Brlić-Mažuranić, Pjesme i priče, održat će se u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Slavonskom Brodu 19. travnja u 19 sati u Gradskoj knjižnici. O knjizi će govoriti priređivač izdanja Cvjetko Milanja, recenzent Joža Skok te urednik izdanja Vinko Brešić. (G. G.)


Velika Gorica


Šezdeset i treći Matičin četvrtak protekao je u duhu hrvatskog jezika. Tomu su pridonijeli gosti s Hrvatskoga instituta za jezik i jezikoslovlje, Irena Miloš, Kristian Lewis, Goranka Blagus Bartolec i Ivana Matas Ivanković. Nakon što je predsjednik Ogranka Stjepan Rendulić pozdravio prisutne, goste je najavila i pozdravila Bernardina Petrović.

O temi susreta Jezični savjeti prvo je govorila Irena Miloš, prisutne upoznavši s počecima jezičnoga savjetništva. Podsjetila je da su prva dva jezična savjetnika bila Jezični savjetnik s gramatikom iz 1971. i Hrvatski jezični savjetnik, dopunjen 1999. „Hrvatski standardni jezik je naddijalektalan, on je nadregionalan i kao takav ima neka svoja pravila, ima svoj ustroj, podležan je normativistici i osim toga on se izrađuje u pravopisima, gramatikama, rječnicima i dalje se nadograđuje i objašnjava u jezičnim savjetima“, rekla je Irena Miloš.

Kristian Lewis govorio je o višedijelnoj knjizi Jezični savjeti, a Goranka Blagus Bartolec i Ivana Matas Ivanković o internetskim stranicama Instituta, ističući da građani mogu postavljati pitanja telefonskim putem i elektroničkom poštom. (Ana Peternac)


Vinkovci


U povodu Svjetskoga dana zdravlja, 7. travnja, prihvaćena je inicijativa Ogranka MH u Vinkovcima za osnivanje posudbenog odjela za pacijente pri stručnoj knjižnici Opće županijske bolnice u Vinkovcima. Uz izdanja OMH u Vinkovcima, veliku potporu u formiranju knjižnoga fonda za pacijente dala je i Središnjica MH u Zagrebu, a riječ je o ukupno stotinjak naslova koji će uskoro biti na raspolaganju bolničkim pacijentima. „Osnivanjem posudbenog odjela za pacijente dodatno će se podići razina skrbi za pacijente, pomoći bolesnicima da lakše provedu vrijeme u bolnici te pridonijeti procesu ozdravljenja“, ističu ravnatelj OŽB Vinkovci Krunoslav Šporči

Vijenac 473

473 - 19. travnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak