Vijenac 473

Glazba

Glazbeni globus

Mirta Špoljarić

Uspjesi Petra Čulića i Aljoše Jurinića


GEVELSBERG / MILANO – Gitarist Petar Čulić osvojio je prvu nagradu na natjecanju održanu od 31. ožujka do 5. travnja u okviru 12. festivala gitare u Gevelsbergu u Njemačkoj. Nakon dvije etape pet se finalista borilo za titulu najboljega: Kunhwa Lee (Južna Koreja), Tristan Angenendt (Njemačka), Cem Celiksirt (Turska), Juan Carlos Arancibia (Peru) i Petar Čulić (Hrvatska). Čulić je u finalu svirao i svoju skladbu M, tako da je to peti put da je pobijedio na nekom natjecanju svirajući vlastito djelo. Dogodilo se to triput sa skladbom Mali princ, koju je skladao kao dvanaestogodišnjak te drugi put sa skladbom M.

Otprilike istodobno pijanist Aljoša Jurinić pobijedio je na 3. međunarodnom pijanističkom natjecanju Spazio Teatro 89 – Encore! Shura Cherkassky, koje je od 28. ožujka do 1. travnja održano u Milanu, a kojemu je pristupilo 47 natjecatelja iz 17 zemalja. Trenutno je Jurinić student klavira na Scuola di Musica di Fiesole u Italiji u klasi profesorice Elisso Virsaladze i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Rubena Dalibaltayana.


Pauli Jämsä u ciklusu

Virtuoso


SAMOBOR – Nakon Siska, Velike Gorice i Zagreba, šesti koncert iz ciklusa Virtuoso bit će priređen 20. travnja u samoborskoj Galeriji Prica. U raznovrsnom programu nastupit će pijanisti Katarina Sobočan, Lucija Dogan i Zrinka Ivančić te Dunja Paprić, klarinet, Lovro Merčep, saksofon, Srđan Bulat, gitara, Marta Bratković, violina, i Ana Batinica, flauta. Kao poseban gost nastupit će finski pijanist Pauli Jämsä, student Sveučilišta za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču, koji će svojim programom glazbeno povezati upravo Finsku i Beč. Večer će završiti izborom Händelovih arija u izvedbi mezzosopranistice Sonje Runje i Baroknog ansambla Muzičke akademije u Zagrebu.


Proljeće s Rucnerom


ZAGREB – U srijedu, 25. travnja, u Hrvatskom glazbenom zavodu s početkom u 20 sati

Gudački kvartet Rucner otpočet će obljetničku, desetu po redu, sezonu svojega poznatog ciklusa Četiri godišnja doba. U izvedbama djela Piazzolle, Dobrina i Hercega pridružit će im se Mady i Peter Soave na harmonici i bandoneonu.


Zbor Ruske državne kapele


ZAGREB – Zbor Ruske državne kapele i njihov voditelj i dirigent Valerij Poljanski već nekoliko desetljeća privlače pozornost stručne i šire javnosti izvrsnošću interpretacije. Ovoga travnja održat će čak dva koncerta u Zagrebu – 25. travnja uz četvero ruskih pijanista (Natalia Trull, Tatjana Poljanski, Jevgenij Starodupčev i Mihail Lidsky) izvest će Stravinskijevu Svadbu i obrade ruskih narodnih pjesama, a 27. travnja na programu su im zborna djela Bortnjanskog, Čajkovskog, Rahmanjinova, ali i Hrvatska misa Borisa Papandopula. Oba koncerta bit će održana u KD Vatroslava Lisinskog, prvi u Svijetu glazbe, drugi u ciklusu Lisinski subotom.


Kranjčević izvodi Šuleka


ZAGREB – U četvrtak, 26. travnja, u KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 19.30 maestro Vladimir Kranjčević povest će Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a u izvedbu kantate Zadnji Adam za bas, zbor i orkestar, u kojoj je Stjepan Šulek, baveći se prolaznošću ljudskog života, uglazbio stihove Silvija Strahimira Kranjčevića. Solisti Martina Zadro, Martina Gojčeta Silić, Ivo Gamulin i Luciano Batinić pridružit će se Zboru i Orkestru u izvedbi 2. simfonije Felixa Mendelssohna, a večer će otpočeti predigrom 1. činu opere Lohengrin Richarda Wagnera.


Ikone 20. stoljeća


ZAGREB – Milko Kelemen, Frano Parać, Leoš Janáček i Bela Bartók, redom ikone glazbe 20. stoljeća, bit će središnje skladateljske ličnosti koncertnog programa koji Zagrebački solisti priređuju u svom redovitom ciklusu 27. travnja u Hrvatskom glazbenom zavodu u 20 sati. Ovoga puta solisti koncerta bit će violinist Borivoj Martinić Jerčić i violist Aleksandar Milošev.


Klasika i jazz u Muzičkom salonu


ZAGREB – Glazbeni sastavi Acoustic Project i Zagreb Jazz Portret priređuju zajedničku glazbenu večer u kojoj će klasika susresti jazz i obrnuto. Klasični komorni orkestar i jazz-kvintet izvodit će autorske skladbe s aranžmanima za ovakav sastav glazbenika, a orkestraciju potpisuje Dubravko Palanović. Osim toga, na programu će biti i neke obrade skladbi stranih jazz-autora, među kojima će biti Chick Corea i Miles Davis. Ova večer bit će priređena 2. svibnja u velikoj dvorani &TD-a s početkom u 21 sat, a u organizaciji Muzičkoga salona SC-a.


Vijenac 473

473 - 19. travnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak