Vijenac 473

Film

Filmski globus

Josip Grozdanić

Fleke u kinima


Nakon poduljeg odgađanja kinopremijere, dugometražni prvenac Fleke Alda Tardozzija 26. travnja konačno stiže u kina. Riječ je o drami s elementima trilera koja je prošloga ljeta s uspjehom prikazana u konkurencijama Pulskog i Sarajevskog filmskog festivala te koja je na Međunarodnom kanadskom filmskom festivalu u Vancouveru nedavno ovjenčana posebnom nagradom Rising Star kao jedno od deset najboljih ostvarenja mladih redatelja u usponu. U središtu je zbivanja emotivna sedamnaestogodišnjakinja Lana (Iskra Jirsak), koja, doživjevši ne baš ugodno prvo seksualno iskustvo s dečkom, iste noći upozna problematičnu vršnjakinju Irenu (Nika Mišković), koja je upravo ustrijelila taksista. Njihovo poznanstvo ubrzo će prerasti u prijateljstvo, no ono će se naći na kušnji kad cure počnu otkrivati međusobne tajne. Feministički intonirano društvenokritičko ostvarenje tematizira žensku solidarnost u dominantno patrijarhalnoj sredini, a to čini na neosporno zanimljiv i intrigantan, ali ne i posve ujednačen način.


Vinko Brešan snima

Svećenikovu djecu


Uz proračun od 10 milijuna kuna Vinko Brešan sa suradnicima već šest tjedana snima komediju Svećenikova djeca.


slika


Posrijedi je na istoimenoj drami Mate Matišića temeljena priča o svećeniku s maloga dalmatinskog otoka koji u dogovoru s lokalnim apotekarom i prodavačem novina odluči aktivno poraditi na porastu nataliteta u mjestu te počne bušiti prezervative. Nakon snimanja u zagrebačkom prigradskom naselju Odra ekipa filma preselila se na otok Prvić, gdje će biti snimljeni eksterijeri. Projekt koji redatelj najavljuje kao „mediteransku komediju“ realizira se u produkciji Interfilma Ivana Maloče uz sufinanciranje HAVC-a i potporu Eurimagesa. Naslovnu ulogu tumači Krešimir Mikić, njegovi su partneri Dražen Kühn, Nikša Butijer, Marija Škaričić, Jadranka Đokić i drugi, a direktor fotografije je Mirko Pivčević, koji je zaslužan za vizualnu estetiziranost novih filmova Lea i Darija Branka Ivande i Josef Stanislava Tomića.


Peti ciklus brazilskog filma na Tuškancu


Do 21. travnja u zagrebačkom kinu Tuškanac, a u organizaciji Filmskih programa i Brazilskog veleposlanstva u Zagrebu traje peti ciklus suvremenoga brazilskog filma.


slika


Za razliku od prethodnih izdanja manifestacije u sklopu koje su prikazivani uglavnom benigni, neproblemski i eskapistički naslovi, ovogodišnji ciklus nudi pet prilično solidnih i intrigantnih djela. Pored biografske krimi-drame Moje ime nije Johnny suscenarista i redatelja Maura Lime, storije o mladiću iz Rija koji se tijekom 90-ih godina od sitnoga dilera promeće u teškog narkomana i dilera kokaina, tu su dijelom autobiografska socijalna drama Bilo jednom... Brena Silveire, priča o siromašnom momku koji se vođen ljubavlju prema bogatoj romantičnoj vršnjakinji odluči izbaviti iz nasiljem i kriminalom prožeta života u faveli, te pesimistična urbana egzistencijalna drama U znaku grada Carlosa Alberta Riccellija, mozaično strukturiran prikaz neveselih života nekoliko stanovnika Săo Paula.


Redatelj Saša Ban

u Kopenhagenu


Do 29. travnja u Kopenhagenu traje međunarodni filmski festival CPH:PIX u sklopu kojeg, u okviru programa PIX Sessions, sudjeluje i mladi hrvatski redatelj Saša Ban, autor zapaženoga kratkog igranog filma Interijer, stan, noć, 2009. nagrađena na festivalu u Cottbusu, te uspjeloga dokumentarca Zemlja znanja o blokadi Filozofskog fakulteta. PIX Sessions program je koji darovitim mladim redateljima omogućava uključivanje u svijet filmskoga biznisa te sudjelovanje na seminarima, radionicama i razgovorima s umjetnicima, a Ban je odabran kao jedan od 25 filmaša iz cijeloga svijeta.


Vijenac 473

473 - 19. travnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak