Vijenac 473

Glazba

14. festival Sv. Marka, 25. travnja–15. svibnja

Prvi put bez utemeljitelja

Miljenko Jelača

Dana 25. travnja, na Sv. Marka, i ove će godine, pod pokroviteljstvom zagrebačke Gradske skupštine, započeti međunarodni glazbeni festival što ga je utemeljio Neven Valent. Neven Valent je u 48. godini, dva tjedna prije početka 14. festivala, iznenada preminuo i ostavio spremljeni program koji će se odvijati kako ga je, kao ravnatelj, pripremio.

Početak je na svečev blagdan pri večernjoj koncelebriranoj misi u Crkvi Sv. Marka, gdje će pod dirigentskim vodstvom Jurice Petra Petrača i uz orguljsku pratnju Pavla Mašića Oratorijski zbor i Solisti Sv. Marka izvesti Staroslavensku misu te napjev Svrši stopi moje Krste Odaka.

Slijedi solistički recital lutnjom i gitarom Edina Karamazova, a trećega dana festival će ugostiti Hor Radiotelevizije Srbije koji će pod dirigentskim vodstvom Vladimira Kranjčevića s baritonom Aleksandrom Novakovićem izvesti Mokranjčevu Liturgiju Sv. Jovana Zlatoustog. Drugoga svibnja nastupaju Nicolas Altstaedt, violončelo, i Solisti Sv. Marka, a 5. svibnja Filharmonijski sekstet Berlin/München (predvodi ih violinist Lorenz Nasturica Herschcowici) s glazbom Brahmsa i Čajkovskog. Osmoga svibnja u Muzeju Mimara muzicirat će Guy Braunstein i prijatelji s djelima Haydna, Schuberta, Brahmsa i Fauréa. Trinaestoga svibnja na novim orguljama Sv. Marka recital će imati Pierpaolo Turetta, a festival će 15. svibnja zaključiti (u Zlatnoj dvorani Instituta za povijest u Opatičkoj) Vladimir Krpan izvedbama Beethovenovih klavirskih sonata.


* * *

Neven Valent (1964–2012)


Bariton Neven Valent rođen je u Zagrebu, 9. srpnja 1964. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji, a usavršavao se u Salzburgu (interpretaciju kod Marjane Lipovšek) i Londonu.


slika


Bio je član Zagrebačkih madrigalista te član Opere HNK u Zagrebu. Kao koncertni pjevač nastupao je uz Oratorijski zbor Sv. Marka, na Varaždinskim baroknim večerima, Glazbenim večerima u Sv. Donatu u Zadru, u Austriji, Njemačkoj, Švedskoj, Irskoj, Luksemburgu, Velikoj Britaniji i Mađarskoj, pjevao uz Zagrebačke soliste, Slovenski komorni orkestar, Simfonijski puhački orkestar Hrvatske vojske, Orkestar Zagrebačke opere, Hrvatski komorni orkestar i Varaždinski komorni orkestar.

Posebice je njegovao stil srednjovjekovnoga pjevanja. Osnivač je i redoviti član Solista Sv. Marka. Obnovio je djelovanje Oratorijskog zbora Sv. Marka i nadjenuo mu ime Cantores Sancti Marci.

Utemeljitelj je i ravnatelj Festivala Sv. Marka. Inicijator je prve izvedbe Hrvatske mise Borisa Papandopula u inozemstvu s inozemnim ansamblom. To antologijsko djelo izveo je Zbor Krakovske filharmonije početkom 2011. u svojoj Velikoj dvorani.

Vijenac 473

473 - 19. travnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak