Vijenac 472

Matica hrvatska

HRT I ČETRNAEST UDRUGA I INSTITUCIJA POTPISALE SPORAZUM O REALIZACIJI TRĆEG PROGRAMA HRVATSKE RADIOTELEVIZIJE

Važan trenutak u hrvatskoj kulturi

Goran Galić

Sporazum o suradnji u osmišljavanju i proizvodnji programskih sadržaja za Treći program Hrvatske televizije na Prisavlju 30. ožujka potpisale su Hrvatska radiotelevizija i četrnaest udruga i institucija s područja obrazovanja, kulture, znanosti i umjetnosti. Sporazumu je prethodilo Pismo namjere Matice hrvatske, Zagrebačkog sveučilišta, Društva hrvatskih književnika, HAZU-a i još triju kulturnih ustanova i javnog servisa, potpisano 10. veljače, a potpisnici Sporazuma pozvali su i ostale udruge iz cijele Hrvatske da se pridruže inicijativi koja će pridonijeti afirmaciji hrvatske kulture i znanosti. Pritom je naglašeno će posebna pozornost biti posvećena suradnji sa studentima umjetničkih akademija, mladim novinarima, redateljima, snimateljima i montažerima, koji će svojom kreativnošću stvoriti prepoznatljiv identitet prvoga hrvatskog obrazovnog i art-kanala.


slika

Josip Popovac, Igor Zidić i Goran Končar


Potpisnicima Pisma namjere u Sporazumu se pridružio zagrebački HNK, Udruženje hrvatskih arhitekata, društva dramskih i likovnih umjetnika te kazališnih kritičara i književnih prevodilaca, Knjižni blok i Kazališni epicentar, a potpise su na dokument među ostalim stavili i akademik Nikša Gligo, izaslanik predsjednika HAZU-a, predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić i intendantica Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu Ana Lederer.

Predsjednik Uprave HRT-a Josip Popovac podsjetio je da će HTV3 početi s emitiranjem do kraja godine, a u travnju započinje javna rasprava o potpisivanju novoga petogodišnjeg ugovora između HRT-a i Vlade RH. Akademik Gligo rekao je da će praksa pokazati radi li se „samo o papirologiji“ ili ozbiljnu pothvatu, a intendantica zagrebačkoga HNK-a Ana Lederer naglasila je važnost odredbe iz 5. članka Sporazuma koja jamči da se pritom neće zanemarivati isti sadržaji na Prvom i Drugom programu. Izrazila je uvjerenje da je ovo početak dragocjene suradnje koja je za istim stolom okupila velik broj institucija. Igor Zidić negirao je kritike da iza pokretanja HTV3 stoje privatni ili zatvorenoinstitucijski interesi, istaknuvši da je riječ isključivo o podudarnosti javnoga i pojedinačnog interesa. Pozvao je na suradnju sve udruge koje organizirano žele dati svoj prinos toj inicijativi ističući da je upravo kulturna raznolikost potvrda kulturne vitalnosti. Osvrnuo se i na suradnju s europskom i svjetskom kulturom podsjetivši da hrvatska kultura nikad nije bila izolacionistička.Mi jesmo za suradnju sa svijetom. Samo nismo za to da se u toj suradnji izgubimo. Vrlo je važno sačuvati sebe i svoj identitet i onda sudjelovati u stvaranju velike europske ili svjetske kulture. Kultura je i to – sačuvati sama sebe.“ I ostali predstavnici okupljenih institucija pozdravili su potpisivanje Sporazuma kao važan trenutak za hrvatsku kulturu.

Programsku osnovu Trećega programa činit će hrvatski i europski igrani i dokumentarni filmovi, informativne emisije iz područja znanosti, kulture i obrazovanja, mozaični programi i govorne emisije različitih formata, portreti umjetnika i znanstvenika te izravni prijenosi kulturnih priredbi i manifestacija.


Vijenac 472

472 - 5. travnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak