Vijenac 472

Likovna umjetnost

Pasionska baština 2012, Muzej Mimara, ožujak–travanj

Tradicionalne interpretacije

Barbara Vujanović

Izložbe Pasionske baštine u prostoru Muzeja Mimara već su tradicionalna manifestacija koju ta udruga njeguje od 1991. Prilika je to da afirmirani i manje poznati domaći autori publici predstave radove, mahom u tradicionalnim medijima, s temom Muke Kristove. Usporedo s tom izložbom, u Starogradskoj vijećnici u suradnji sa zagrebačkom Akademijom likovnih umjetnosti priređuje se izložba studentskih radova.


slika

Zlatko Čular, Treći dan


Ove je godine u Mimari izloženo pedeset radova, što je otprilike trećina od radova pristiglih na natječaj. Prosudbeni odbor, koji je djelovao u sastavu Dino Milinović, Darko Schneider i Ksenija Baronica, dodijelio je prvu nagradu Zlatku Čularu za rad Treći dan (2012, kaširani gips), drugu nagradu Tomislavu Buntaku za Uskrsnuće (2009, bareljef) te treću nagradu Zvonimiru Vili za Križni put (2008, bakropis).

Nekima će biti zanimljivije nove, modernističke interpretacije, sazdane od apstraktnih oblika koji u nama mogu pobuditi osjećaj čistoće i vječnosti; a tu su i smioni primjeri konceptualne umjetnosti, koji jasnoćom ideje pretvaraju obične predmete kao što su svijeća i pepeo ili čavao zabijen u komad staroga drveta u simbole koji nas tjeraju na razmišljanje, zapisao je u predgovoru Dino Milinović.

Odabrani se radovi u većem dijelu oslanjaju na figurativnu interpretaciju, slikarsku ili kiparsku, tradicionalnih motiva Muke. Opće poznati kodovi religijske tematike transponirani su slabašnim, neuvjerljivim likovnim vokabularom i nenadahnutim autorskim poetikama. Čak i kad se udalje od doslovnosti, djela ne emaniraju duhovno iskustvo, niti predstavljaju relevantan likovni iskaz. Nesklad izvedenog i naslova kod pojedinih autora pokazuje da amaterizam nadmašuje samo osnovno nepoznavanje na razini teme. Niska razina izložbe nešto je što si ovakva manifestacija i udruga ne bi smjele dopustiti!


Vijenac 472

472 - 5. travnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak