Vijenac 472

Kazalište

5. festival cabareta i komedije, 18–27. ožujka

Pobjednici Gumbekovih dana

Mira Muhoberac

Kabaretsko-komedijski profil međunarodnoga festivala, posvećena pokojnome glumcu Mladenu Crnobrnji Gumbeku, potvrdile su odluke o nagradama koje je donijela prosudbena komisija 5. Gumbekovih dana u sastavu Branka Cvitković, glumica, predsjednica, Tomislav Kurelec, kazališni kritičar te Branko Babac i Mehmed Aganović kao glasovi publike, koja je odlučila da pobjedu u konkurenciji deset predstava iz Hrvatske i inozemstva odnese predstava Gumbekova Satiričkoga kazališta Spektakluk autora Renea Bitorajca, Tarika Filipovića i Zorana Lazića u režiji i izvedbi dvojca Filipović–Bitorajac. Osim neprijeporne glumačke energije i maestralne sposobnosti izvođačko-egzistencijalne preobrazbe izvrsnih Filipovića i Bitorajca, što svojim glumačkim i gegovskim bravurama podsjećaju na slavni komičarski duo Stanlio i Olio, predstava Spektakluk anticipira novi kazališni žanr u Hrvatskoj, moderni nastavak slavnih kabaretskih predstava, terminološki duhovito određen spojem sastavnica spektakl, „događaj, kazališna predstava ili zabavna priredba u kojoj sudjeluje veliki broj izvođača s naglašenim vanjskim efektima u koje je utrošeno mnogo novaca“ i luk, „dodatak riječima koji pojačava njihovo negativno značenje“, stvarajući hibridni žanr sastavljen od gotovo svih zamislivih elemenata izvedbenih izraza te grotesknoga i satiričnoga udara na stvarnost i svemir tehnike, korupcije i otuđenja. Predstavu Spektakluk žiri je ocijenio kao „izvanredno atraktivan i vrlo moderan kabaret“.


slika

Spektakluk: Tarik Filipović i Rene Bitorajac


Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je varaždinska glumica Jagoda Kralj Novak za monodramsku izvedbu predstave Singerica, tzv. monocabareta nastala prema tekstu Vesne Kosec Torjanac i same izvođačice, koja potpisuje i režiju. Predstava o tekstilnoj radnici koja igrom sudbine mora obavljati „najstariji zanat na svijetu“, uz izvrsnu glazbenu pratnju Vida Novaka Kralja, oduševila je histrionsku publiku, koja je suptilnu i čudesnu glumičinu energiju i uravnoteženu izvedbu te kontakt s gledateljima za vrijeme predstave nagradila glasnim praćenjem izvedbe i pljeskom, postajući pravi glumački partner.

Nagradu za najbolju mušku ulogu žiri je dodijelio virovitičkom glumcu Goranu Košiju za ulogu Parkinsona u predstavi Kabaret kod veselih muškaraca Kazališta Virovitica, autora i redatelja Draška Zidara u izvođenju Draška Zidara, Igora Goluba, Gorana Košija i Mihaela Kurjančića. Glumački trio skečevima je i lucidnim imitacijama stvarnosti zasnovane na vezama, poznanstvima, ishitrenim i lažnim diplomama, kineskoj svakodnevici, politizaciji, birtizaciji, birokratizaciji, politizaciji iznimnom izvedbenom energijom i duhovitošću oduševio publiku pa bi pravednije rješenje bilo da čitav trojac dobije nagradu, bez izdvajanja zaista ekspresivnoga i šarmantnoga Košija.

Statua Gumbek za izniman prinos oživljavanju kabareta pripala je Hrvoju Hitrecu, književniku i dramatičaru profesionalno blisko povezanu s Mladenom Crnobrnjom Gumbekom, koji je godinama nastupao s Hitrecovim tekstovima isprepletenima kabaretskim elementima.

Završna večer, na sam Svjetski dan kazališta, bila je posvećena legendarnom izvođaču Vikiju Glovackom, pa je izvrsno zaokružila početak Gumbekovih dana posvećen Gumbeku, u Vitezovoj režiji i izvedbi. Završnoj svečanosti prisustvovala je i festival pratila Marta Crnobrnja, Gumbekova kći, diplomirana slikarica i scenografkinja koja na najbolji mogući način nastavlja očevu kazališnu nit.


Vijenac 472

472 - 5. travnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak