Vijenac 472

Književnost

Književni globus

Iva Krtalić Muiesan

Umro Antonio Tabucchi

ITALIJA – Jedan od najpoznatijih talijanskih pisaca, Antonio Tabucchi, umro je u dobi od 68 godina u Lisabonu, glavnom gradu zemlje koja mu je postala druga domovina.

Rođen u Vecchianu kod Pise, Tabucchi je s djelima poput Indijskog nokturna, za koji je dobio nagradu Médicis étranger, ili Sostiene Pereira, romanom o portugalskoj vojnoj diktaturi, po kojemu je snimljen film s Marcellom Mastroiannijem, pripadao među najpopularnije autore suvremene talijanske književnosti. Tabucchi je osim vlastitoga književnog rada bio stručnjak za portugalski jezik i književnost, koju je predavao na sveučilištu u Sieni, a preveo je primjerice i Fernanda Pessou na talijanski. Kao angažirani intelektualac bio je jedan od najglasnijih kritičara bivšega talijanskog premijera Silvija Berlusconija. Žaljenje zbog Tabucchijeve smrti izrazili su i talijanski i portugalski političari i intelektualci, među njima portugalski državni tajnik za kulturu Francisco José Viegas, koji ga je opisao kao „jednog od ljudi koji su najviše reflektirali o Europi i o tome što joj najviše daje smisla, kulturi i sposobnosti da uđe u dijalog sa svijetom“.

Umrla Adrienne Rich

SAD – Američka autorica i pjesnikinja Adrienne Rich, koja je utjecala na čitavu generaciju pacifista i feministica, umrla je u kalifornijskom Santa Cruzu u 82. godini.

Prvu je pjesničku zbirku objavila za vrijeme studija, a uslijedio je niz zbirki i publicističkih djela. Od šezdesetih je godina pisala o rasizmu, pokretu za ljudska prava, Vijetnamskom ratu i socijalnoj pravdi te pravima žena, a kao docentica predavala je na uglednim sveučilištima. Za pjesničku zbirku Diving into the Wreck 1974. dobila je renomiranu National Book Award, dok je 1997. odbila Nacionalnu medalju za umjetnost od američkog predsjednika Billa Clintona, zbog nemogućnosti da svoje shvaćanje umjetnosti „pomiri s ciničnom politikom vlade“.

Nizozemski autor dobitnik nagrade Astrid Lindgren

ŠVEDSKA – Nizozemski autor Guus Kuijer dobitnik je ovogodišnje Nagrade Astrid Lindgren za književnost za djecu i mlade.

Kako je naveo švedski žiri, 69-godišnji pisac „zna velike životne probleme prikazati s toplinom i humorom“, a u njegovu djelu „jasno je poštovanje prema djeci kao i odbijanje netolerantnosti“. Kuijerove su knjige prevedene na više od deset jezika i već više puta nagrađivane, između ostaloga i Nizozemskom nacionalnom nagradom za književnost. Najpoznatija je njegova serija knjiga o jedanaestogodišnjoj djevojčici Polleke. Nagrada Astrid Lindgren predaje se od smrti autorice Pipi Duge Čarape 2002, vrijedna je pet milijuna švedskih kruna i smatra se najvažnijom svjetskom nagradom za književnost za djecu.

Predan Arapski Booker

LIBANON – Libanonski pisac Rabee Jaber dobitnik je Međunarodne nagrade za arapsku književnost, vrijedne 50.000 dolara, poznate i kao Arapski Booker.

Pisac i novinar, Jaber je nagrađen za povijesni roman The Druze of Belgrade, čija se radnja događa sredinom 19. stoljeća, i kreće se od Beiruta do Beograda. Sa 42 godine najmlađi dobitnik nagrade, koji je u Libanonu već objavio sedamnaest romana, Jaber je pobijedio u užoj konkurenciji od šest pisaca iz Tunisa, Egipta, Alžira i Libanona. Nagradu od 2008. predaju Zaklada Bookerove nagrade u Londonu i Zaklada Emirata iz Abu Dhabija, sa svrhom promocije arapske književnosti u regiji i na međunarodnom tržištu.

Umro pisac i scenarist Tonino Guerra


slika


ITALIJA – Talijanski pisac, liričar i scenarist Tonino Guerra umro je u svom rodnom mjestu Santarcangelio di Romagna kratko nakon svog 92. rođendana.

Guerrino prijateljstvo s redateljem Federicom Fellinijem dovelo je između ostaloga i do zajedničkoga remek-djela Amarcord, a surađivao je i s Michelangelom Antonionijem, braćom Taviani, Francescom Rosijem i brojnim drugim redateljima. Njegovi su scenariji više puta nominirani za Oscara, između ostaloga i za Antonionijev Blow Up. Godine 2002. dobio je Europsku filmsku nagradu za životno djelo.


Vijenac 472

472 - 5. travnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak