Vijenac 472

Kazalište

Kazališni globus - Hrvatska

Lidija Zozoli

Naj, naj, naj festival u Žar ptici


Naj, naj, naj festival u organizaciji Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba održava se od 30. ožujka do 4. travnja, tijekom proljetnih školskih praznika. Zamišljen kao besplatan kazališni program, festival se godinama programski i prostorno širio usprkos skromnim sredstvima kojima se realizira. Festival je natjecateljskoga karaktera te se petnaest predstava na ovogodišnjem programu, od kojih neke dolaze i iz inozemstva (Poljska, Danska, Srbija, Slovenija) natječe za nagrade Žar ptica u desetak kategorija, o kojima odlučuje stručni žiri.


Zagrebački plesni centar


U Zagrebačkom plesnom centru bit će još jedna premijera koju je realizirala zagrebačka Ekscena u suradnji sa Zagrebačkim plesnim centrom i Hrvatskim institutom za pokret i ples. Predstava War of Fictions Luísa Miguela Felixa & Sidney Leoni bavit će se svijetom koji je, prema navodima autora, podložan različitim fizikalnim zakonitostima nego naš, drukčijoj sili gravitacije i partikularnoj konvenciji vremena. Kako izgleda plesna varijanta takva svijeta, može se vidjeti 6. travnja u 20 sati u Ilici 10.


Tko se boji Virginije Woolf u Splitu


Splitsko Hrvatsko narodno kazalište 12. će travnja premijerno izvesti dramski klasik Edwarda Albeeja Tko se boji Virginije Woolf? u režiji Vlatke Vorkapić.


slika

Redateljica je iz Zagreba dovela autorski tim u kojem su scenografkinja i kostimografkinja Tanja Lacko te skladatelj Stanislav Kovačić i pjevačica Ivanka Mazurkijević. U predstavi glume Ksenija Prohaska (Martha), Žarko Radić (George), dok mlađi bračni par glume Anastasija Jankovska i Vladimir Posavec Tušek. Psihološki realizam Albeejeve drame u paklenom četverokutu koji se stvara (i razara) u samo jednoj pijanoj noći dobro funkcionira na kazališnim daskama bez obzira na vrijeme u kojem se izvodi te će to, vjerojatno, biti slučaj i sa splitskom inačicom.


Još jedna premijera u Dubrovniku!


Relativno nedugo nakon premijere Pinterova Ljubavnika, Gradsko kazalište Marina Držića u Dubrovniku najavljuje novu premijeru. Ovoga puta riječ je o često izvođenu i omiljenom tekstu Georgesa Feydeaua Mačak u vreći, koji u Dubrovniku režira Ivan Leo Lemo. Tu Feydeauovu komediju gledali smo u proteklih petnaestak godina u Virovitici, Rijeci, u zagrebačkoj Komediji i Kerempuhu, a sada eto i u Dubrovniku. U dubrovačkoj predstavi za koju je scenografiju radila Vesna Režić, kostime Mirjana Zagorec, a glazbu Paola Dražić Zekić, glume Branimir Vidić, Glorija Šoletić, Zdeslav Ćotić, Helena Kovačić, Mirej Stanić, Marin Tudor, Boris Matić i Edi Jertec, a premijera je 11. travnja.


Ona Drama bez naslova u Gavelli


Nakon dugih pregovora u vezi s autorom, dramskim tekstom i podjelom, u Zagrebačkom gradskom kazalištu Gavella ipak se priprema Čehov.


slika

I to ne onaj koji je planiran, ali ipak – Čehov. Iako je prije nekoliko sezona u istom tom kazalištu Nenni Delmestre režirala Platonova, ove sezone – točnije 20. travnja, svoje će redateljsko čitanje toga teksta pokazati i slovenski redatelj Samo M. Strelec. U Čehovljevoj Drami bez naslova (poznatijoj kao Platonov) glumit će „prva postava“ Gavellina ansambla. Uz Živka Anočića kao Mihajla Vasiljeviča Platonova nastupit će Ivana Bolanča (Saša), zatim Bojana Gregorić Vejzović, Hrvoje Klobučar, Dijana Vidušin, Zoran Gogić, Filip Križan, Siniša Ružić, Filip Šovagović, Ivana Roščić, Dragoljub Lazarov, Janko Rakoš, Sven Šestak, Ranko Zidarić i Perica Martinović.


Vijenac 472

472 - 5. travnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak