Vijenac 472

Matica hrvatska

U Splitu svečano otvoreni 8. dani kršćanske kulture

Josipu Bratuliću nagrada za izniman doprinos kršćanskoj kulturi

Ivica Luetić

U Staroj gradskoj vijećnici u Splitu svečano je 24. ožujka otvorena međunarodna manifestacija Dani kršćanske kulture, koja se prvi put održala 2005. u najvećem gradu Dalmacije i otad je postala prepoznatljiv sadržaj i vrijedan prinos kulturnom bogatstvu i raznolikosti u hrvatskom društvu.


slika

Ivan Čubelić na otvaranju manifestacije


Ovogodišnji osmi po redu Dani kršćanske kulture održavaju se do 3. travnja osim u Splitu i u Dubrovniku i Šibeniku, a od ove godine prvi put i u Zadru. Uz glavnoga organizatora nakladne kuće Verbum iz Splita, Manifestacija je organizirana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, gradova i županija te biskupija i nadbiskupija u kojima se održava, a u suradnji s petnaestak kulturnih institucija, što je omogućilo bogat i raznovrstan program.

Svečano otvaranje međunarodne manifestacije započeo je Ivan Ćubelić, izaslanik splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića.

Po otvaranju manifestacije uslijedilo je i otvaranje izložbe slika akademskog slikara Mile Skračića pod naslovom Križ – odgovor ništavilu vremena, koju je otvorio akademik Nenad Cambi. Istoga dana u kinoteci Zlatna vrata započeo je i filmski program Dana kršćanske kulture, a prikazani su filmovi Poljički pastir u pastvi Gradišća te P. Ante Gabrić.

Prvi dan manifestacije započeli su istovremeno i u Šibeniku cjelodnevnim križnim putom mladih kroz crkve grada Šibenika, a polazak je krenuo iz župne crkve u Njivicama. Istoga dana u dvorani Katoličkoga školskog centra mladi zajednice Frama iz Knina izveli su dramski prikaz Muka.

Dubrovački Dani kršćanske kulture otvoreni su u atriju palače Sponza. Manifestaciju je otvorio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a izložbu slika akademskog slikara Josipa Botterija Dinija slikar Lukša Peko.

Dani kršćanske kulture od ove se godine prvi put održavaju i u Zadru, a manifestacija je otvorena u Sv. Donatu. Po otvaranju manifestacije uslijedilo je otvaranje izložbe eminentnih hrvatskih kipara Šime Vulasa, Kuzme Kovačića, Damira Mataušića, Stjepana Gračana, Marina Marinića, Josipa Poljana, Marije Ujević i Mira Vuca s temom križa Častimo te, Križu sveti. Na otvaranju, u glazbenom programu nastupio je Crkveni pjevački zbor iz Paga.

Do svečanog zatvaranja manifestacije – 3. travnja, u Dvorani Ivana Pavla II, Splitsko-makarske nadbiskupije, na kojem će biti dodijeljena godišnja nagrada Andrija Buvina (rad Kuzme Kovačića) za izniman prinos kršćanskoj kulturi akademiku Josipu Bratuliću Dane kršćanske kulture obilježit će sedamdesetak kulturnih događaja i tristotinjak sudionika manifestacije u Splitu, Zadru, Dubrovniku i Šibeniku. Bogatstvo i raznovrsnost kulturnih sadržaja kršćanskoga nadahnuća ovogodišnjih Dana kršćanske kulture ukazuju na kulturno bogatstvo koje baštinimo, ali isto tako pokazuju da i danas iz tog istog nadahnuća autori stvaraju vrijedna kulturna i umjetnička djela


Vijenac 472

472 - 5. travnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak