Vijenac 472

Glazba

Glazbeni globus

Mirta Špoljarić

Rezultati skladateljskoga natjecanja New Note


SAMOBOR – Španjolski skladatelj Juan Cruz-Guevara pobjednik je Prvog međunarodnog skladateljskog natjecanja New Note, koje je pokrenuo festival Samoborska glazbena jesen. Drugo mjesto osvojio je Evis Sammoutis iz Cipra, a treće Ehsan Khatibi iz Irana. Pobjedničku skladbu praizvest će Puhački kvintet Berlinske filharmonije na 37. samoborskoj glazbenoj jeseni, 5. listopada 2012. Prvonagrađenom je pripala nagrada u iznosu 3.500 €, za drugo mjesto dodjeljuje se 1.000 €, a za treće 500 €. Na međunarodni natječaj pristigla je 41 skladba, a o nagrađenicima je odlučilo povjerenstvo u sastavu Ivo Malec (skladatelj, Hrvatska–Francuska), Alun Francis (dirigent i skladatelj, Velika Britanija), Lojze Lebič (skladatelj, Slovenija), Uroš Lajovic (dirigent i skladatelj, Slovenija) i Srećko Bradić (skladatelj i umjetnički voditelj festivala, Hrvatska). Pokrovitelj natjecanja bila je Skupština Zagrebačke županije.


Večer gruzijske glazbe


RIJEKA – Orkestar Opere HNK Ivan pl. Zajc iz Rijeke priređuje 12. travnja s početkom u 20 sati koncertnu večer posvećenu gruzijskoj glazbi. Ansamblom će ravnati Nika Memanishvili, istaknuti gruzijski dirigent i skladatelj, ravnatelj Gruzijskog nacionalnog glazbenog centra i dirigent Gruzijskoga nacionalnog simfonijskog orkestra.


Recital gitarista Mladena Bucića


SLAVONSKI BROD – Mladen Bucić započeo je svirati gitaru u rodnome Slavonskom Brodu, a školovanje je nastavio u Ljubljani.


slika

Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Istvána Römera, usavršavao se na Visokoj školi za glazbu Franz Liszt u Weimaru, a danas predaje na ljubljanskom konzervatoriju. Solistički recital raznovrsnoga repertoara priredit će 13. travnja u Dvorani Glazbene škole Slavonski Brod s početkom u 19.30 sati, u organizaciji Kazališno-koncertne dvorane Ivana Brlić-Mažuranić.


Nagrađenici 45. tribine Darko Lukić


ZAGREB – U okviru ciklusa Mladi u Lisinskom 16. travnja u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskoga s početkom u 20 sati nastupit će nagrađenici 45. tribine Darko Lukić. Oni su gitarist Srđan Bulat, dobitnik nagrade Darko Lukić, bas-bariton Marijo Krnić, dobitnik diplome Darko Lukić i violinistica Dunja Bontek, dobitnica nagrade Hrvatskoga društva skladatelja. U raznolikom programu djela Papandopula, Albéniza, Rodriga, Šostakoviča, Richarda Straussa i Dore Pejačević kao korepetitorice sudjelovat će Nina Cossetto i Jasminka Bontek.


Arije u izvedbi Tee Slavica


SPLIT – Dana 16. travnja u 19 sati sopranistica Tea Slavica nastupit će u foajeu splitskoga HNK-a uz klavirsku pratnju Ane Šabašov. Prvi dio večeri ispunit će skladbe Hatzea, Faurea, Pejačevićeve, Dvoráka, Bellinija, Kabalevskoga, a u drugomu dijelu večeri izvest će poznate arije iz opera Puccinija, Hatzea, Mozarta, Čajkovskoga i Verdija. Koncert organizira Glazbena mladež iz Splita.


Proslava Dana Hrvatskoga glazbenog zavoda


ZAGREB – Osamnaestoga travnja Hrvatski glazbeni zavod obilježit će 185 godina postojanja. Točno u podne bit će predstavljanje novih notnih i knjižnih izdanja iz serije Sabrana djela Blagoja Berse (komorna djela, partitura Dramatske predigre i prva knjiga Korespondencije). Tijekom dana posjetitelji će moći razgledati prigodnu izložbu u prostorima Zavoda te kupiti HGZ-ova izdanja po povoljnim cijenama. Navečer će, u 20 sati, Društveni orkestar HGZ-a pod ravnanjem Zorana Juranića svirati simfonije i koncerte hrvatskih skladatelja 18. stoljeća, nakon čega će od 21.30 sati Big band HGZ-a pod ravnanjem Zlatka Dvoržaka svirati djela hrvatskih autora jazza i swinga.

U sklopu proslave, 16. travnja u 20 sati, večer hrvatske glazbe priredit će Društveni komorni ansambl HGZ-a pod ravnanjem Marijana Zlatarića, uz gostujući Pjevački zbor Bašćina.


Vijenac 472

472 - 5. travnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak