Vijenac 472

Film

Filmski globus

Josip Grozdanić

21. dani hrvatskog filma


Od 16. do 22. travnja u zagrebačkom se Studentskom centru održavaju 21. dani hrvatskoga filma, manifestacija koja je svojevrsni križanac festivala i smotre te koja ljubiteljima domaće kinematografije i ove godine nudi mnogo zanimljivih sadržaja. Uza sve kvalitetniju studentsku produkciju i program redovito intrigantnih i vrlo uspjelih igranih ostvarenja kratkoga metra koja se ne mogu drugdje pogledati, za nagrade se natječu i animirani, eksperimentalni i namjenski filmovi te glazbeni spotovi.


slika


Posjetitelji imaju i priliku nadoknaditi propušteno te pogledati većinu dugometražnih filmova iz prošlogodišnje produkcije, a dodatni su aduti Dana radionica filmske kritike nazvana Kritični dani, besplatna filmska radionica, tribina posvećena zaštiti autorskih i srodnih prava u audiovizualnom području te natječaj za KRV – Kućni reklamni video. U okviru besplatne filmske radionice Dani u suradnji s Blankom – filmskim inkubatorom organiziraju trodnevni intenzivan rad s dvanaest polaznika, koji će uz troje mentora i mogućnost uporabe suvremene profesionalne opreme razvijati filmske ideje. Treću godinu zaredom u sklopu festivala traje i Skate pool kino, program kratkih amaterskih filmova iz Hrvatske i susjednih država, a tu je i Kviz ga nije volio by Dada Jihad, zabavno natjecanje u poznavanju domaćega filma i svega onog što ga prati.


Snima se Obrana i zaštita


U Mostaru je 27. ožujka pala prva klapa egzistencijalne drame radnoga naslova Obrana i zaštita, drugoga scenarističkog i redateljskog projekta Bobe Jelčića, jednog od najzanimljivijih i najvažnijih domaćih kazalištaraca koji je najveće uspjehe ostvario u paru s Natašom Rajković. Jelčićev drugi film u današnji je Mostar smještena intimna priča o, kako sam redatelj kaže, „podijeljenom gradu“ koji mostovi spajaju i razdvajaju. Kad mu umre nekad najbolji prijatelj Đulaga, emotivni Slavko naći će se na velikim mukama. On je Hrvat iz zapadnoga dijela grada, a Đulaga je bio musliman i tijekom rata formalni neprijatelj. Neodlučan otići li na prijateljev pogreb ili ne, Slavko će se suočiti s osobnim i društvenim predrasudama, kao i s ljudskim slabostima i nerazumijevanjem okoline, a kroz to će se iskristalizirati i njegovi zategnuti odnosi sa suprugom i sinom. Projekt se realizira u produkciji tvrtki Spiritus Movens i Produkcija Kadar uz sufinanciranje HAVC-a i Fondacije za kinematografiju Sarajevo, a pored Bogdana Diklića u ulozi Slavka pred kamerama su Nada Đurevska, Ivana Roščić, Rakan Rushaidat, Izudin Bajrović, Slaven Knezović i drugi.


Dama koja nestaje na DVD-u


Nakon filmova Čamac za spašavanje i 39 stepenica, Discovery film nedavno je objavio DVD-izdanje još jednoga remek-djela Alfreda Hitchcocka, humorne romantične triler-drame Dama koja nestaje iz 1938. Riječ je o posljednjem Hitchevu britanskom filmu iz prve faze njegova stvaralaštva, projektu tijekom snimanja kojega je redatelj od Davida O. Selznicka dobio pozivnicu za Hollywood.


slika


I Damu koja nestaje, adaptaciju romana The Wheel Spins Ethel Line White smještena u izmišljenu srednjoeuropsku zemlju Bandriku neposredno uoči Drugoga svjetskog rata, odlikuju prepoznatljiva obilježja maestrova autorskog rukopisa, s naglaskom na spretno križanje romanse, komedije i špijunske pustolovine, uz uobičajene iskričave dijaloge, efektnu gradaciju suspensa i elemente screwballa. Storiju o muzikologu Gilbertu (Michael Redgrave) koji u Bandriki proučava autohtone narodne pjesme te koji će s mladom i temperamentnom Iris (Margaret Lockwood) biti uvučen u međunarodnu špijunsku urotu ambiciozniji filmofili ne smiju propustiti.


Vijenac 472

472 - 5. travnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak