Vijenac 471

Književnost

Književni globus

Iva Krtalić Muiesan

Leipzig zabilježio rekordni broj posjetitelja


NJEMAČKA – Ove je godine u četiri dana održavanja 163.500 ljudi posjetilo Lajpciški sajam knjige, kojemu su osim tiskanih knjiga u žarištu zanimanja bile i elektroničke i audioknjige. Među glavnim je događajima sajma i ove godine bila dodjela Lajpciške književne nagrade, koja je u kategoriji beletristike predana Wolfgangu Herrndorfu za roman Sand.

Pisac rođen 1965. u Hamburgu, koji nije došao u Leipzig zbog teške bolesti, već je lani za istu nagradu, vrijednu 15.000 eura, bio nominiran romanom Tschick. U kategoriji publicistike i esejistike nagrađen je Jörg Baberowski za Verbrannte Erde. Stalins Herrschaft der Gewalt, a nagrada za prijevod otišla je Christini Viragh za prijevod Petera Nádasa. Drugi po veličini njemački književni sajam nakon Frankfurta ove je godine ugostio 2.071 izdavačku kuću iz 44 zemlje, koje su izložile nova izdanja. Sajam je popratio i književni festival Leipzig čita, na kojemu je održano 2.600 priredbi u gradu, s oko 2.700 autora i sudionika. Na otvaranju sajma predana je Lajpciška nagrada za europsko razumijevanje, koju su podijelili britanski povjesničar Ian Kershaw i američki povjesničar Timothy Snyder.


Azijski Booker južnokorejskoj autorici


slika


JUŽNA KOREJA Please Look After Mom, priča o ženi koja nestane u Seoulu, dobitnik je ovogodišnje Azijske nagrade Man.

Južnokorejska autorica Kyung-sook Shin pobijedila je u konkurenciji u kojoj su bili i Haruki Murakami, Amitav Ghosh, Tahmina Anam i Banana Yoshimoto, a ujedno je i prva žena dobitnica nagrade vrijedne 30.000 dolara. Roman prati život Park So-Nyo, supruge i majke koja je doživjela moždani udar, a na putu iz Seoula odvoji se od muža i izgubi, nakon čega njezina obitelj luta gradom u potrazi za njom, sjećajući se epizoda iz njezina života. Roman je u Južnoj Koreji prodan u dva milijuna primjeraka, a sada izlazi u još 32 zemlje. Nagrada Azijski Man dodjeljuje se od 2007, azijskom autoru za knjigu napisanu na engleskom ili prevedenu na engleski. Investicijska kompanija Man Group koja sponzorira nagradu također je i sponzor Britanske nagrade Man Booker i Međunarodne nagrade Man Booker.


Umro Félicien Marceau


FRANCUSKA – Francuski autor, publicist i dramaturg Félicien Marceau umro je u 98. godini.

Za svoj najveći međunarodni uspjeh, roman Creezy, nagrađen je 1969. čuvenom francuskom književnom nagradom Goncourt. Roman slijedi priču političara koji se zaljubi u manekenku, ali ne želi ostaviti suprugu. Rođen 1913. u belgijskom Cortenbergu, autor je od 1944. živio u Francuskoj, čije je državljanstvo dobio 1959. Bio je član Académie française, a među poznatijim su mu djelima esej Une insolente liberté. Les aventures de Casanova te romani Bergčre légčre i Les Élans du cśur.


Mađarski pisac traži politički azil


MAĐARSKA – Mađarski pisac Akos Kertész u Kanadi je zatražio politički azil.

Osamdesetogodišnji autor židovskoga podrijetla u zahtjevu navodi da to „nije odluka protiv Mađarske i mađarskog naroda, već protiv sadašnje vlade“ te da se nada da će se moći vratiti u „ljudsku i demokratsku Mađarsku“. Nakon što je u časopisu Népszava objavio članak u kojemu je kritizirao to što Mađarska nikada nije preuzela odgovornost za svoju ulogu u holokaustu, protiv pisca je, kako kaže, pokrenuta „politička kampanja“, a između ostaloga oduzet mu je status počasnoga građanina Budimpešte. Kao i brojni mađarski intelektualci Kertész desno-konzervativnom šefu vlade Viktoru Orbanu predbacuje autoritarno ponašanje.


Britannica ubuduće samo na internetu


VELIKA BRITANIJA / SAD – Nakon 244 godine ukida se tiskano izdanje enciklopedije Britannica.

Kako je rečeno iz izdavačke kuće Encyclopaedia Britannica Inc. sa sjedištem u Chicagu, riječ je o prilagodbi digitalnoj eri i „daljem povijesnom datumu u razvoju ljudskog znanja“. Smatra se da je odluka i posljedica popularnosti online-enciklopedije Wikipedia. Izdavač će se ubuduće koncentrirati na ponudu na stranici www.britannica.com, kao i na aplikacije i e-learning ponude.


Vijenac 471

471 - 22. ožujka 2012. | Arhiva

Klikni za povratak