Vijenac 471

Kazalište

Kazališni globus - Hrvatska

Lidija Zozoli

Čarobnjak iz Oza u Lutkama

U Zagrebačkom kazalištu lutaka 24. ožujka održat će se premijera predstave Čarobnjak iz Oza u režiji Joška Juvančića. Omiljeni dječji roman i klasik svjetske književnosti za djecu dramatizirao je Igor Mrduljaš, a predstava je namijenjena nešto starijem uzrastu (od 5 do 10 godina). Postavljanje klasičnoga djela – pogotovo nekoga koje je zapamćeno i po sjajnoj filmskoj verziji, kao i omiljenim i vječnim junacima poput Strašljivoga Lava, Limenka i Strašila te Totta i Dorothy i optimistične poruke prema kojoj je sve u životu moguće ako to snažno želimo i slijedimo svoj put, svoju žutu cestu – pod iskusnom rukom Joška Juvančića dobar je repertoarni potez Zagrebačkoga lutkarskog kazališta.

Svjetski dan kazališta

Svjetski dan kazališta obilježava se 27. ožujka. Međunarodni kazališni institut svake godine organizira distribuiranje poruke u povodu Svjetskoga dana kazališta, koju ovoga puta potpisuje glumac John Malkovich. A on svim kazališnim djelatnicima poručuje: „Neka vaš rad bude snažan i originalan. Neka bude dubokouman, ganutljiv, kontemplativan i jedinstven. Neka nam pomogne da razmislimo o tome što znači biti čovjek i neka ta misao bude blagoslovljena srcem, iskrenošću, otvorenošću i milosrđem.“ U Hrvatskoj se o obilježavanju Svjetskoga dana kazališta brinu Hrvatski centar ITI i Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, a autor je hrvatske poruke Pero Kvrgić.

14. susret profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade u Bjelovaru

Domaćin je ovogodišnjih Susreta profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade grad Bjelovar koji, u suradnji s Hrvatskim centrom ASSITEJ, od 27. do 30. ožujka ugošćuje četrnaest predstava dramskih studija iz raznih hrvatskih kazališta i Hrvatskoga centra ASSITEJ. Predstavit će se produkcije dramskih studija iz Virovitice, Varaždina, Karlovca, Dječjega kazališta Dubrava, Dječjega kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku, Učilišta Zagrebačkoga kazališta mladih, Kazališne družine Daska i Centra za kulturu iz Siska, radionice Malik iz Rijeke, zatim kazališta s Hvara, iz Šibenika, Splita, Velike Gorice te dramski studio kazališne družine Pinklec iz Čakovca.

Kafkina Preobrazba u Splitu

Na maloj sceni splitskoga Hrvatskoga narodnog kazališta (Scena 55) redatelj Ivan Plazibat postavit će 28. ožujka dramatizaciju Kafkine novele Preobražaj. Pitanja koja postavlja Kafkin klasik iznimno su aktualna pa će biti zanimljivo provjeriti kako splitski ansambl (Nikša Arčanin, Nikola Ivošević, Tatjana Jovanović, Andrea Mladinić, Nenad Srdelić i Vicko Bilandžić) i sam redatelj vidi položaj pojedinca u svijetu, njegovo otuđenje kao i promatračku poziciju preobraženoga (možda i prosvijetljenog) Gregora Samse u odnosu na svijet i život koji mu protječe pred očima bez njegova osobnog utjecaja ili nadzora.

Naj, naj, naj festival u Žar ptici

I ove godine, od 30. ožujka do 4. travnja, održat će se Naj, naj, naj festival u organizaciji Gradskoga kazališta Žar ptica iz Zagreba. Zamišljen kao besplatan kazališni program za djecu tijekom proljetnih školskih praznika, festival se godinama programski i prostorno širio usprkos skromnim sredstvima kojima se realizira. Festival je natjecateljskoga karaktera te će se petnaest predstava na ovogodišnjem programu, od kojih neke dolaze i iz inozemstva (Poljska, Danska, Srbija, Slovenija) natjecati za nagrade Žar ptica u desetak kategorija, o kojima će odlučivati stručni žiri.


Dabogda te majka rodila u Rijeci

U koprodukciji Hrvatske drame riječkoga HNK Ivana pl. Zajca (scene Zajc off) i HKD Teatra Rijeka 30. ožujka bit će praizvedena „drama o životu i smrti prema istoimenom romanu“ Vedrane Rudan. Dramatizaciju, režiju i izbor glazbe potpisuje Tatjana Mandić Rigonat, a predstava je – zbog provokativnosti tekstova Vedrane Rudan – već najavljivana u medijima. U predstavi glume Edita Karađole, Zoja Odak, Jelena Lopatić (Aleksandra Stojaković), Nenad Šegvić, Marija Geml, Sabina Salamon, Andreja Blagojević, Olivera Baljak, Biljana Torić, Tanja Smoje, Marija Demejhal, Ruža Marić i Ana Radoja.


Idiot u Zagrebačkom kazalištu mladih

Roman Fjodora Mihajloviča Dostojevskog još će jednu scensku varijantu doživjeti u Zagrebačkom kazalištu mladih 30. ožujka, u režiji makedonskoga redatelja Ivana Popovskog, koji posljednjih dvadeset godina režira u ruskom kazalištu, nakon što je završio studij na ruskoj akademiji GITIS u klasi Pjotra Fomenka. Popovski potpisuje režiju mnogih iznimno uspješnih ruskih predstava. U Zagrebačkom kazalištu mladih radit će s ansamblom u gotovo punom sastavu (Frano Mašković, Nina Violić, Goran Bogdan, Nataša Dorčić, Maro Martinović, Ksenija Marinković, Lucija Šerbedžija, Barbara Prpić, Jadranka Đokić, Pjer Meničanin, Sreten Mokrović, Urša Raukar, Filip Nola, Katarina Bistrović Darvaš, Rajko Bundalo i Jasmin Telalović).


Vijenac 471

471 - 22. ožujka 2012. | Arhiva

Klikni za povratak