Vijenac 471

Glazba

Glazbena događanja

Mirta Špoljarić

Milićev klavirski recital

SISAK – U okviru glazbenoga programa koji će obogatiti kulturnu ponudu grada Siska tijekom ožujka pijanist Ante Milić priredit će solistički klavirski recital. Nastupit će 23. ožujka u Dvorani Glazbene škole Frana Lhotke u Sisku s početkom u 19.30 sati.

20. obljetnica Hrvatskoga muzikološkog društva

ZAGREB – Dana 27. ožujka Hrvatsko muzikološko društvo navršit će 20 godina postojanja. S tim povodom bit će održana svečana sjednica Društva, u ponedjeljak, 26. ožujka u 11 sati u prostorijama Tribine grada Zagreba na Kaptolu 27. Na sjednici će biti predstavljen presjek djelatnosti Društva od 1992. do 2011. te će biti imenovani počasni članovi Društva.

Simpozij o kulturi na Mediteranu

DUBROVNIK – Projekt Na granicama glazbenog humanizma: slavenski svijet i kultura Mediterana dio je Europskoga programa kulture, a bit će održan u Dubrovniku od 26. do 28. ožujka 2012. Osmišljen sa svrhom osvjetljavanja i promoviranja bogatoga glazbenog nasljeđa središnje Europe pri kraju renesanse, projekt u Dubrovnik dovodi glazbenike i stručnjake iz četiri zemlje: Hrvatske, Francuske, Češke i Italije. Osim muzikološke konferencije, planirana su tri koncerta: Zbor HRT-a pod ravnanjem Tončija Bilića predstavit će ranu glazbu na jadranskoj obali (26. ožujka, crkva Sv. Ignacija), francuski ansambl Doulce Mémoire izvest će talijanske moreske i gregeske (27. ožujka, Umjetnička škola Luke Sorkočevića), a češki orguljaš Pavel Černy svirat će glazbu s dvora cara Rudolfa II. (28. ožujka, katedrala).

Desetljeće Malog festivala čembala

KRIŽEVCI–SISAK–ZAGREB – Zahvaljujući entuzijazmu čembalista, izvanrednoj kvaliteti svirke i neiscrpnu bogatstvu čembalističkog repertoara, Mali festival čembala ove godine obilježava 10. obljetnicu postojanja. Nakon koncerata u Križevcima i Sisku, organizatori priređuju tri koncerta u Zagrebu – 23. i 24. ožujka u Muzeju za umjetnost i obrt, a 5. travnja u Hrvatskom glazbenom zavodu. Bogat repertoar za jedan, ali i dva i četiri čembala, predstavit će Linda Mravunac Fabijanić, Sanda Majurec, Krešimir Has, Zlata Životić, Pavao Mašić, Martina Kralj, Iva Konjevod, kojima će se također pridružiti Marta Homođi Homan i ansambl Ars longa vita brevis.

Pasionska baština

ZAGREB – Pod pokroviteljstvom Skupštine grada Zagreba ovogodišnje 21. svečanosti Pasionske baštine donijet će pregršt glazbenoga, likovnog i književnog programa u razdoblju od 24. ožujka do 4. travnja. Izdvojit ćemo koncert Barokne duhovne skladbe u izvedbi Gudačkog orkestra i Komornog zbora Muzičke akademije pod ravnanjem Catherine Mackintosh (25. ožujka, Sv. Katarina), izvedbu Pasije Dušana Prašelja s kombiniranim zagrebačko-riječkim glazbenim snagama i pod skladateljevim ravnanjem (27. ožujka, Sv. Katarina), praizvedbu oratorija Via crucis Zorana Novačića, koju će prirediti prošireni sastav Varaždinskoga komornog orkestra i vokalni solisti pod autorovim ravnanjem (28. ožujka, Sv. Franjo Asiški), praizvedbu Golgote Antuna Tomislava Šabana u tumačenju Cantores Sancti Marci i orguljaša Pavla Mašića (29. ožujka, Sv. Marko), izvedbu Rekvijema Mauricea Durufléa Zbora Muzičke akademije i solista pod ravnanjem Jasenke Ostojić Radiković (1. travnja, Sv. Katarina) te koncert Branke Pleština, Sonje Runje i Marija Čopora s repertoarom pasionskih arija starih majstora (5. travnja, Gradska vijećnica).

Sanderling i Mužijević

u Zagrebu

ZAGREB – Koncertna direkcija Zagreb združila je u okviru svoga ciklusa Simfonijski orkestar HRT-a s dvama inozemnim glazbenicima, dirigentom Thomasom Sanderlingom i pijanistom Pedjom Mužijevićem. Koncert je najavljen za 29. ožujka u KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 19.30 sati, a na programu će biti uvertira Wagnerovim Majstorima pjevačima, Mendelssohnov 2. koncert za klavir i orkestar u d-molu, op. 40 te Brahmsova 1. simfonija u c-molu.

Rossinijeva Stabat mater

SPLIT – U sklopu koncertne sezone Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu, Zbor i Orkestar HNK Split uz vrsne soliste, Valentinu Fijačko, Tereziju Kusanović, Branka Robinšaka i Ivicu Čikeša, priredit će 4. travnja s početkom u 20 sati glazbeni događaj prigodan nadolazećem travanjskom blagdanu. Spomenuti glazbenici izvest će Stabat mater za soliste, zbor i orkestar Gioachina Rossinija, djelo na kojemu je skladatelj radio punih deset godina, nakon što je prestao skladati opere.


Vijenac 471

471 - 22. ožujka 2012. | Arhiva

Klikni za povratak