Vijenac 471

Film

Filmski globus

Josip Grozdanić

Snima se Halimin put

U Pisarovini pored Zagreba redatelj Arsen Anton Ostojić, autor nagrađivanih te više ili manje uspjelih ostvarenja Ta divna splitska noć i Ničiji sin, snima postratnu egzistencijalnu dramu Halimin put prema izvornom scenariju Feđe Isovića. Priča filma temeljena je na istinitim događajima o bračnom paru Fazlić, stanovnicima kozaračkoga mjesta Suhi Brod pored Prijedora, koji su čak dvanaest godina tragali za biološkom majkom svoga posinka ubijena 1992. U središtu je zbivanja plemenita no izmučena i ogrubjela Halima u interpretaciji Alme Prica, žena koja u bosanskoj Krajini traga za ostacima svoga posvojenog sina, a da bi do njega došla, morat će zbog DNK-analize pronaći njegovu biološku majku, svoju nećakinju kojoj se prije dva desetljeća izgubio svaki trag. Projekt se realizira u suprodukciji Arkadene Zagreb, Studija Arkadena iz Slovenije i FIST-a iz BiH, a uz izdašnu financijsku potporu HAVC-a sredstava su osigurali Slovenski audiovizualni centar i Fondacija za kinematografiju Federacije BiH. Uz Almu Prica među ostalima nastupaju Mustafa Nadarević, Olga Pakalović, Daria Lorenci i Dejan Aćimović, direktor je fotografije Slobodan Trninić, montažer Dubravko Slunjski, scenograf Ivo Hušnjak, a glazbu potpisuje Mate Matišić.

Nagrađene Tardozzijeve Fleke

Dugometražnom redateljskom prvencu Fleke Alda Tardozzija, koji bi uskoro trebao krenuti i u hrvatsku kinodistribuciju, na Međunarodnom kanadskom filmskom festivalu koji se od 31. ožujka do 1. travnja održava u Vancouveru bit će dodijeljena posebna nagrada Rising Star. Tardozzijev je film storija o osveti te izgubljenoj naivnosti i mladosti u žarištu koje su dvije mlade djevojke koje noć provode na zagrebačkim ulicama, a uvršten je među deset najuspjelijih djela „redatelja u usponu“. Nagrada se dodjeljuje sa svrhom međunarodne afirmacije mladih perspektivnih autora kojima se želi pružiti mogućnost lakšega realiziranja novih projekata.

Prvi crtić Dubravka Matakovića


slika


U produkciji Zagreb filma kultni vinkovački autor stripova Dubravko Mataković dovršava svoj prvi animirani film naslova Cigla. Prema riječima sama Matakovića upravo je animirani film bio njegova „prva ljubav“, a na realizaciju crtića odlučio se na nagovor Krešimira Zimonića. Cigla je dijelom ručno, a dijelom digitalno rađen kratkometražni film koji se naslanja na tradiciju Zagrebačke škole crtanoga filma, a protagonisti kojeg su već gotovo legendarni autorovi strip-antijunaci Mali Ivica, njegova „samohrana majka nerotkinja iz drugog braka“, siromašni Glištun Gmižić i drugi. Kad odluče pomoći nekolicini simpatičnih izvanzemaljaca, Ivica i ostali će na očekivano politički nekorektan, subverzivan i nasilan način Zemlju dovesti do ruba katastrofe.

Filmovi Amosa Gitaija u Tuškancu

Od 26. ožujka do 3. travnja Filmski programi na Tuškancu priređuju reprezentativan ciklus filmova uglednog izraelskog redatelja Amosa Gitaija. Među šest naslova angažiranoga dokumentarista i autora igranih filmova, koji se ne ustručava čeprkati po tjeskobnom i traumatičnom naličju izraelskoga društva, ponekad s posvetom glasovitom nezavisnjaku Samuelu Fulleru baveći se pitanjima povijesti i socijalnoga položaja žena te nacionalnog i kulturnog identiteta, uvrštena je i drama Oslobađanje s Juliette Binoche u glavnoj ulozi, prvi Gitaijev film prije tri godine redovno distribuiran u Hrvatskoj. Tu su i intrigantna drama Esther iz 1986, hvaljena romantična drama Kadosh, provokativna i u Cannesu 2000. nagrađena ratna drama Kippur, drama Plus tard o čovjeku koji prikuplja uspomene na svog djeda i baku ubijene u konclogoru s izvrsnom Jeannom Moreau, dakle redom naslovi vrijedni preporuke.


Vijenac 471

471 - 22. ožujka 2012. | Arhiva

Klikni za povratak