Vijenac 470

Književnost

Književni globus

Iva Krtalić Muiesan

Predstavljen program festivala Leipzig čita


NJEMAČKA – S više od 2.600 priredaba na oko 350 lokacija, festival Leipzig liest / Leipzig čita i ove godine prati Lajpciški sajam knjige.

Uz njemačke autore, među kojima su Martin Walser, Friedrich Christian Delius i Erich Loest, na festival će doći i izraelska spisateljica Zeruya Shalev, Irac John Boyne, američki pisac David Guterson, kao i kineski autor koji živi u egzilu Liao Yiwu. „Nadam se i da će Leipzig i dalje funkcionirati kao mjesto novih otkrića“, rekao je direktor Sajma Oliver Zille na predstavljanju okvirnoga programa koji obuhvaća više od 2.600 priredaba. Festival Leipzig liest traje usporedno sa Sajmom, koji se i ove godine pod motom „Na istoku svaša novo“ tematski okreće literaturama istočne Europe, ponajprije Poljskoj, Ukrajini i Bjelorusiji. Na Sajam, koji traje od 15. do 18. ožujka, doći će tako među ostalima i poljski pisac Andrzej Stasiuk, Bjeloruskinja Svetlana Aleksijevič i ukrajinski autor Jurij Andruhovič.


Dževad Karahasan nagrađen u Düsseldorfu


NJEMAČKA – Bosanski pisac Dževad Karahasan u Düsseldorfu je dobio ovogodišnju počasnu nagradu Društva Heinricha Heinea, čime je ta nedotirana nagrada prvi put otišla autoru izvan njemačkoga govornog područja.

S Karahasanom se odaje počast esejistu koji interpretacijskom vještinom spaja istočnu sa zapadnoeuropskom kulturom, stoji u obrazloženju žirija, koji dodaje da Karahasan „suverenim poetskim šarmom prelazi granice zemalja, vremena, kultura i religija“. Nagrada se predaje od 1965, a među dosadašnjim su dobitnicima bili Herta Müller, Marcel Reich-Ranicki, Alice Schwarzer, Hilde Domin.


J. K. Rowling piše za odrasle


VELIKA BRITANIJA – Autorica romana o Harryju Potteru, J. K. Rowling, napisala je roman za odrasle, ali njezina izdavačka kuća nije objavila detalje ni datum izdavanja.

Nakon svjetskog uspjeha serije o Harryju Potteru, Rowlingova je najavila novi početak, za koji se rastala i od svoje dosadašnje izdavačke kuće Bloomsbury. Kako stoji u izjavi spisateljice, slobodu da pokuša nešto novo može zahvaliti uspjehu Harryja Pottera, i iako je uživala u toj seriji, nova će knjiga biti posve drukčija. Nakon serije od sedam knjiga o Potteru, koja je završila 2007, Rowlingova je najbolje plaćena autorica svijeta, a knjige su joj prodane u 450 milijuna primjeraka. Prema navodima Sunday Timesa, lani je s imovinom vrijednom 530 milijuna funti bila na 15. mjestu popisa najbogatijih žena Velike Britanije.


Umro izdavač beat-pjesnika Rosset


slika


SAD – Američki izdavač Barney Rosset, koji se pedesetih godina prošlog stoljeća borio protiv cenzure i dao glas beat-pjesnicima, umro je u 89. godini u New Yorku.

Osnivač izdavačke kuće Grove Press objavljivao je djela autora poput Jacka Kerouaca, Williama Burroughsa, Harolda Pintera, Samuela Becketta, Eugenea Ionesca, a poslije i Che Guevare i Malcoma X. Godine 1959. objavio je roman Ljubavnik Lady Chatterley, koji je tada u Americi bio zabranjen, a 1961. objavljivanjem Rakove obratnice Henryja Millera prekršio je sudske zabrane u 21 američkoj saveznoj državi. Godine 1985. morao je prodati Grove Press, nakon čega se posvetio književnom magazinu Evergreen Review s autorima poput Susan Sontag i Edwardom Albeejem.


Izrael objavio Zweigovo oproštajno pismo


IZRAEL – Izraelska nacionalna biblioteka objavila je na internetu oproštajno pismo austrijskoga pisca Stefana Zweiga.

Autor koji je postao svjetski poznat djelima poput Ungeduld des Herzens i Schachnovelle počinio je u veljači 1942. u brazilskom egzilu iz očaja zbog nacizma i gubitka književne domovine samoubojstvo zajedno sa suprugom. Prema navodima biblioteke, Zweig je još 1933. pokazao interes da dio osobnog arhiva preda instituciji u Jeruzalemu, gdje se danas nalazi Arhiv Stefana Zweiga. Izraelski list Haaretz navodi kako je Zweigovo oproštajno pismo jedan liječnik devedesetih godina posao u Jeruzalem. Arhiv inače posjeduje Zweigovu korespondenciju, među njima i onu s Albertom Einsteinom i Sigmundom Freudom.


Vijenac 470

470 - 8. ožujka 2012. | Arhiva

Klikni za povratak