Vijenac 470

Kazalište

Kazališni globus - Hrvatska

Lidija Zozoli

Dva festivala smijeha


U varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu u tijeku je manifestacija Tjedan smijeha (4–11. ožujka) u sklopu koje će se 8. ožujka na velikoj sceni kazališta premijerno odigrati predstava Ufuraj se i pukni, prema tekstu i u režiji organizatora manifestacije Ljubomira Kerekeša. U predstavi glumi sam autor te Zoran Pribičević i Jan Kerekeš. Osim premijere, na trećem Tjednu smijeha varaždinska publika moći će pogledati još četiri predstave Ljubomira Kerekeša (Debitanti, Povratak ratnika, Skupština i Dimnjačar) i gostovanje kazališta Moruzgva Gola u kavezu.

Gotovo istodobno (1–11. ožujka) u Poreču, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta odvija se festival smijeha i komedije Zlatni zub tijekom kojega će u Poreču gostovati Udruga Ferr iz Pule, Planet Art, Kazalište Lectirum i Teatar Gavran iz Zagreba, Gradsko kazalište Sisak, Šibensko kzalište, USB – Poreč i Mrki Teatar iz Poreča te stand up komičar Elvis Antić.


Dvadeset i pet godina Pinkleca


U povodu proslave dvadeset i pete obljetnice postojanja kazališne družine Pinklec iz Čakovca, Dječja kazalište Dubrava ugošćuje 8. ožujka predstavu Jelene Kovačić Klupica u režiji Marija Kovača. Kazališna družina Pinklec u četvrt je stoljeća postojanja gostovala i na Eurokazu, a njezin je voditelj i osnivač Romano Bogdan. Velika je proslava ove obljetnice, s prigodnim programom najavljena za 10. ožujka, i održat će se u velikoj dvorani Centra za kulturu u Čakovcu.


Regoč u Trešnji


Već tjedan dana nakon premijere Princeze i žapca, 9. ožujka, kazalište Trešnja najavljuje novu premijernu predstavu, Regoča Ivane Brlić Mažuranić u režiji Dore Ruždjak Podolski.

Pripovijest o divu Regoču i sićušnoj vili Kosjenki jedna je od ljepših bajki iz Priča iz davnina, koje je Ivana Brlić Mažuranić pisala za svoju djecu. Kosjenka je Regoča odvela u svijet, u pustolovinu kakvu svako dijete priželjkuje, a redateljica Dora Ruždjak Podolski avanturu je osmislila uz pomoć dramaturginje Jelene Kovačić i ansambla koji čine Aleksandra Naumov, Radovan Ruždjak, Ivana Bakarić, Vanda Vujanić Šušnjar, Maja Kovač i Petar Banda.


Pinterov Ljubavnik u Dubrovniku


Premijera jednočinke Ljubavnik nobelovca Harolda Pintera iz 1962. najavljena je za 16. ožujka u Teatru Bursa Kazališta Marina Držića u Dubrovniku. Duodramu postavit će redatelj Lawrence Kiiru a glumit će Frane Perišin, Glorija Šoletić i Hrvoje Sebastijan. Drama o ljubavnim odnosima ima tri lica – supruga, ženu i ljubavnika. Riječ o tekstu koji majstorski ulazi u intimne odnose malograđanskoga braka i koji može biti satiričan i komičan, ali isto tako dramski napet jer se uloge supruga i ljubavnika, kao i žene i kurve, brzo izmjenjuju. Drama čehovljanskoga dijaloga temelji se na kontrastu između građanskoga mirnog doma i senzualnosti tjelesne žudnje u kojoj pitanja vjernosti i prijevare dobivaju novi kontekst i značenje.


Gumbekovi dani


Manifestacija koju je pokrenula Kazališna družina Histrion i posvetila je legendarnom glumcu Mladenu Crnobrnji Gumbeku održat će se u Histrionskom domu od 18. do 27. ožujka. Tijekom deset dana Histrionski dom ugostit će gradišćansku monodramu Georga Kuszticha Glavobolja vedrog raspoloženja, Spektakluk Satiričkoga kazališta Kerempuh, Cabaret kod veselih muškaraca kazališta Virovitica u režiji Draška Zidara, Povišicu HNK-a u Splitu, Mijenjamo žene redatelja Rade Vukotića iz Srbije, monodramu Jagode Kralj Novak Singerica, predstavu Šarengrad Natalije Manojlović i Renate Carole Gatica iz Teatra &TD, Vještica Hillary ide u operu u režiji Ivana Lea Leme, Međimurski kabare u izvedbi Žige i njegova sastava te Mametov Život u kazalištu redateljice Franke Perković. Posljednja večer Gumbekovih dana bit će posvećena Vikiju Glovackom, a program će izvoditi Vojo Šiljak, Zlatko Vitez i Adam Končić.

Pigmalion u HNK-u u Zagrebu


Nakon zagrebačke premijere Goldonijeva klasika, drama HNK u Zagrebu premijerno će 23. ožujka postaviti još jedno klasično komediografsko djelo, dramu Pigmalion Georgea Bernarda Shawa. Priča o mizantropskom fonetičaru Henryju Higginsu i priprostoj djevojci Elizi Doolittle zacijelo je najpoznatije Shawovo dramsko ostvarenje, koje je zaživjelo i na filmskom platnu (sjajno su to odigrali Peter O’Toole i Audrey Hepburn). Predstavu režira Helena Petković, kojoj je to prva samostalna suradnja s Dramom HNK u Zagrebu, a glume Darija Lorenci, Siniša Popović, Franjo Kuhar, Mirta Zečević, Zvonimir Zoričić, Branka Cvitković, Vanja Matujec, Ana Begić i Alen Šalinović.


Vijenac 470

470 - 8. ožujka 2012. | Arhiva

Klikni za povratak