Vijenac 470

Glazba

Glazbeni globus

Mirta Špoljarić

Dodijeljene stipendije Fonda Matz


Stručno povjerenstvo Hrvatskoga društva skladatelja objavilo je dobitnike za stimulaciju stvaralaštva mladih skladatelja iz sredstava Fonda Rudolf i Margita Matz za 2012.

Na natječaj raspisan 15. prosinca 2011. prijavilo se šestero kandidata, a za stipendije je odabrano troje mladih skladatelja – Ana Horvat, Ivan Končić i Marko Ritoša. Stipendija Fonda Matz namijenjena je mladim skladateljima do 30 godina, kojima HDS ovim putem novčano pomaže u ostvarivanju projekata i daljem razvoju vlastitoga stvaralačkog opusa.


Papandopulov sekstet u Njemačkoj


OSNABRÜCK – Violinistica Ana Kirchmayer-Wonnemann s nekoliko će stalnih članova Simfonijskog orkestra iz Osnabrücka 11. ožujka u gradskom kazalištu Theater am Domhof Osnabrück prirediti koncert komorne glazbe pod naslovom Von Zagreb nach Leipzig. Na programu ove glazbene večeri prvi će se put u povijesti ovoga kazališta naći djelo nekog hrvatskog skladatelja. Bit će to Sekstet za dvije violine, violu, violončelo, kontrabas i klavir Borisa Papandopula, u čijoj će interpretaciji sudjelovati Adrian Wonnemann i Ana Kirchmayer-Wonnemann, violine, Gabriele Heinecke, viola, Lavinia Reck, violončelo, Matthias Wernecke, kontrabas, i Thomas Leuschner, klavir.


Zagrebački solisti i mladi virtuozi


ZAGREB – Hrvatska glazbena mladež organizira koncert komorne glazbe na kojemu će priliku predstaviti se dobiti nekoliko vrsnih mladih instrumentalista. Oni su Tvrtko Emanuel Galić, violina, Ganna Lysenko, viola, Šimun Matišić, vibrafon, Jura Herceg, kontrabas, Đana Kahriman, violina, i Saki Kodama, violina. Mladi će glazbenici 10. ožujka nastupiti uz Zagrebačke soliste, u programu djela Benjamina Brittena, Henryka Wieniawskog, Paula Hindemitha, Karla Dittersa von Dittersdorfa i Pabla de Sarasatea. Koncert će biti održan u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 11 sati.


Gala Verdi


SPLIT – Popularni brojevi iz opernoga stvaralaštva Giuseppea Verdija čak dvije večeri za redom ispunit će zainteresiranom publikom Hrvatsko narodno kazalište u Splitu. Naime, Zbor i Orkestar HNK Split pod ravnanjem Harija Zlodrea te uz sudjelovanje istaknutih vokalnih solista, među kojima su Valentina Fijačko, Terezija Kusanović, Domagoj Dorotić, Carmelo Corrado Caruso i Ivica Čikeš, ponudit će publici dvije gala operne večeri, 16. ožujka u 18 sati te 17. ožujka u 20 sati.


Mozart u Glazbenom zavodu


ZAGREB – Zagrebački orkestar mladih priredit će 17. ožujka u Hrvatskome glazbenom zavodu s početkom u 20 sati glazbenu večer posvećenu Wolfgangu Amadeusu Mozartu. Riječ je o trećem koncertu u prvoj sezoni Zagrebačkog orkestra mladih. Pod atraktivnim sloganom koncerta, ZOM + art = MOZart, skladateljeve Adagio i fugu za gudače u c-molu, 20. koncert za klavir i orkestar te 40. simfoniju u g-molu izvest će orkestar pod ravnanjem Igora Tatarevića, a kao solist za klavirom pridružit će im se istaknuti mladi pijanist Petar Klasan.


Solo-tutti ansambla Cantus


ZAGREB – Ansambl Cantus priredit će 19. ožujka u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 20 sati novi koncert u svomu redovitom ciklusu. Ansamblom će ravnati Davorin Brozić, a na raznovrsnom programu naći će se izvedba skladbe Canto peregrino za flautu nedavno preminula istaknutoga hrvatskog skladatelja Marka Ruždjaka, te praizvedba novoga djela skladateljice Sanje Stojanović.


Premijerna izvedba suite iz Bersina Ognja


ZAGREB – Hrvatski glazbeni zavod poziva na koncert klavirskog dua Rubena Dalibaltayana i Julije Gubajduline, koji će biti priređen 22. ožujka s početkom u 20 sati. Posebnost koncerta bit će, uz izvedbe skladbi Sergeja Rahmanjinova, Claudea Debussyja i Mauricea Ravela, premijerna izvedba suite iz opere Oganj Blagoja Berse, koju je za dva klavira priredio skladatelj Mladen Tarbuk. „Nije, nažalost, bilo moguće staviti sav muzički materijal u četiri ljudske ruke i njihovih dvadeset prstiju na dva klavira, ali sam se trudio makar naznačiti svu gustoću Bersina muzičkog tkiva“, istaknuo je Tarbuk.


Vijenac 470

470 - 8. ožujka 2012. | Arhiva

Klikni za povratak