Vijenac 470

Druga stranica

PREDSTAVLJEN PROGRAM FESTIVALA HRVATSKE U FRANCUSKOJ

Apoksiomen u Louvreu

Goran Galić

slika


Predstavljanje brončane helenističke statue Apoksiomena u Muzeju Louvre središnji je događaj Festivala Hrvatske u Francuskoj na kojem će se od rujna do prosinca nizom kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, turističkih, gospodarskih i sportskih programa Hrvatska u okviru Kulturne sezone predstaviti kao prva zemlja jugoistočne Europe. Muzej Louvre godišnje posjeti više od osam milijuna posjetitelja, što će omogućiti iznimnu vidljivost najočuvanijeg Apoksiomena toga tipa na svijetu i jednog od najvećih arheoloških otkrića u Hrvatskoj, još nedovoljno zaštićena i brendirana, premda je pronađen blizu Lošinja još 1996. Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić program Festivala predstavila je 22. veljače, istaknuvši kako je manifestacija Croatie, la voici! – Festival de la Croatie en France ključni projekt međunarodne kulturne suradnje u 2012. Riječ je o uspostavljanju kontinuiranih odnosa partnerskih institucija dviju zemalja s različitih područja, a financiranje projekta vrijedna milijun eura u cijelosti je preuzela francuska strana. Program fokusiran na dva pola – hrvatsku baštinu i suvremeni identitet – koncipiraju izbornice dviju zemalja Isabelle Delage i Seadeta Midžić, a jasan i jednostavan vizualni identitet kojim će se u Parizu i drugim francuskim gradovima najavljivati programi rad je dizajnera Ire Payer, Maše Poljanec i Andra Giunija.

Kao najava Festivala, u lipnju ove godine bit će postavljen spomenik A. G. Matošu u Issy-des-Moulineauxu, rad kipara Ivana Kožarića, a iz opsežna programa koji je u procesu dovršavanja izdvaja se izložba hrvatske fotografije po izboru Petera Knappa, čitanje hrvatskih dramatičara u La Comédie française, predstavljanje hrvatskog eksperimentalnog filma u Centre Georges Pompidou, izložba Damira Očka u Palais de Tokyo, rezidnecijalni program Sanje Iveković i Igora Eškinje u Muzeju MAC/VAL, filmski program u Cinématique française, Hrvatski vikend na Radio Franceu, gostovanje ZKM-ove predstave S druge strane Nataše Rajković i Bobe Jelčića na Festival d’Automne u Théâtre de la Colline i Matije Ferlina u Théâtre le Colombier ŕ Bagnolet, predstavljanje hrvatskog stripa u La Rotonde i hrvatskoga programa na manifestaciji La Nuit Blanche te gostovanje na filmskom festivalu izvan Pariza Festival d’Amiens.

Ovo je prilika da se Francuzi uoči ulaska Hrvatske u EU upoznaju s kulturom i poviješću zemlje koja im je dosad bila poznata ponajviše kao turistička destinacija, rekao je francuski veleposlanik u RH Jérôme Pasquier, izrazivši nadu da će se suradnja između dviju zemalja nastaviti i nakon završetka projekta. Festival je proizašao iz Hrvatsko-francuskog strateškog partnerstva iz 2010, a s ministarstvima kulture dviju zemalja na projektu surađuju i ministarstva vanjskih poslova, znanosti, gospodarstva, turizma, Hrvatska turistička zajednica te Hrvatska gospodarska komora.


Vijenac 470

470 - 8. ožujka 2012. | Arhiva

Klikni za povratak