Vijenac 469

Matica hrvatska

Ogranci

Bizovac

Potkraj prošle godine, u izdanju OMH u Bizovcu, izišao je jubilarni 25. broj časopisa Kvadrat. Na više od 120 stranica velikog formata, uz niz zanimljivih priloga iz svijeta stripa, glavni intervju posvećen je najpoznatijem hrvatskom autoru stripova Dubravku Matakoviću. Također, izišle su i dvije knjige stripa u biblioteci Kvadrat, a riječ je o djelima Kraljevstvo i knjizi Mudraci, koja se bavi tematikom Domovinskog rata, autora Stjepana Bartolića. U biblioteci Klen izašla su također dva naslova: Prosvjetitelji, u kojoj su premijerno objavljene drama Prosvjetitelji i pripovijetke Spiritualija te dijalektološka novela Gavella i kazališni jezik. Publicirana je i nova zbirka bizovačkoga književnika Željka Erića pod naslovom Pripovijetke, koju su 20. siječnja u Osnovnoj školi u Bizovcu predstavili Goran Rem, Vjekoslav Đaniš te sam autor. (G. G.)


Jastrebarsko


Ogranak MH u Jastrebarskom u suradnji sa Župom Svetog Antuna Pustinjaka u Slavetiću predstavit će 24. veljače u Centru za kulturu monografiju Župa svetog Antuna Pustinjaka u Slavetiću Anđelka Košćaka i suradnika Josipa i Stjepana Balobana. Pozdravne riječi uputit će predsjednica Ogranka Klementina Škrabe, župnik Josip Gonan, dekan Stjepan Rožanković i arhiđakon Josip Baloban, a o knjizi će uz autora govoriti Juraj Batelja, Stjepan Baloban i Nino Škrabe. Svečanost će oplemeniti KUD Lipa iz Slavetića pod ravnanjem Marija Kambića. (G. G.)


Rijeka


Predstavljanje knjige Mons. Božo Milanović – istarski svećenik Stipana Trogrlića bit će održano u ponedjeljak, 27. veljače, u 18 sati u Državnom arhivu u Rijeci. Uz Arhiv, organizator je predstavljanja riječki ogranak MH, a crkveno-vjersko i javno-političko djelovanje zaslužnoga građanina i svećenika predstavit će sam autor, Antun Šuljić, Josip Grbac, Elvis Orbanić te Goran Crnković (G. G.)


Slavonski Brod


U organizaciji OMH u Slavonskom Brodu, Državnog arhiva Slavonskog Broda i Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva 13. veljače održano je predavanje Upoznaj samog sebe psihologa i teologa Mije Nikića i predstavljanje autorove nove knjige O ima psihologa teologa. O knjizi su govorili Neda Aberle, Ksenija Leko, Mijo Nikić, Marina Jurčić. Glazbeni program izvela je operna pjevačica Nikolina Pinko. (G. G.)


Velika Gorica


Ogranak MH Velika Gorica u pjesmi, zabavnoj i poučnoj atmosferi održao je još dva Matičina četvrtka u Muzeju Turopolja. Iako na svakom susretu pridonose kulturnoj atmosferi, 9. veljače ansambl Zlatne godine bio je gost susreta. Ansambl je izveo pjesmu Turopolska divja roža, koja je 2010. osvojila prvo mjesto na Velikogoričkom festivalu. Nakon glazbenog uvoda Ansambl je prisutne, kratkim videom, upoznao sa svim što su radili u protekloj godini. Projekcija je započela nastupom na VGF-u 2011. i s obzirom da je još Plemenita općina turopoljska počela promovirati podgutnicu, preteču kravate, Siniša Belošević tom je prigodom napisao tekst i glazbu za pjesmu Podgutnica koju je Ansambl izveo na Festivalu. Osim Velikogoričkog festivala Ansambl je prošle godine imao nastupe u Lijepoj našoj, u Karlovcu i u Velikoj Gorici i okolici, ali i izvan Hrvatske, u Sarajevu i Mađarskoj. Sljedećega četvrtka Anastazija Komljenović predstavila je rad hrvatske pjesnikinje Darije Žilić. Publika je imala priliku upoznati opus svestrane autorice kao književne kritičarke, teoretičarke, moderatorice, prevoditeljice, aktivistice, pjesnikinje i pjevačice jazz standarda. Darija Žilić stalna je suradnica na Trećem programu hrvatskog radija. Prevodi poeziju s engleskog i slovenskog, urednica je u časopisu Tema, voditeljica tribine Dekonstrukcije u Hrvatskom društvu pisaca te književne tribine u Klubu umjetnika na Sušaku u Rijeci. Dobitnica je Književne nagrade Kiklop 2011. za pjesničku zbirku Pleši, Modesty, pleši. (Ana Petranec)


Vinkovci


Knjiga Podrijetlo Hrvata – genetički dokazi autohtonosti Ivana Jurića predstavljena je 15. veljače u organizaciji Ogranka MH u Vinkovcima, vukovarske podružnice Hrvatske matice iseljenika i udruge Vinkovački šokački rodovi. Autor u knjizi zaključuje da nova istraživanja bacaju potpuno drukčije svjetlo na etnogenezu hrvatskoga naroda, a rukopis je obogaćen autorovim istraživanjima i zaključivanjima na temelju uzoraka uzetih iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine i provedene analize u SAD-u. Knjigu je uz autora predstavio predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima Dražen Švagelj, urednik i nakladnik izdanja Zvonimir Maštrović te autor osobno.


slika


Sljedeće večeri Ogranak je u suradnji s vinkovačkim Gradskim muzejom priredio otvaranje izložbe franjevačkog akademskog slikara Petra Perice Vidića Sklad prirode i boje. Vidić je rođen u Sarajevu, a uz teološke studije završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Beču. Od 1995. dopisni je član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, a od 2000. predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Sarajevu te član Glavnog odbora Matice hrvatske u Zagrebu. Izlagao je na više od 70 samostalnih izložbi te na mnogim skupnim, pozivnim i koncepcijskim izložbama u BiH i svijetu. (G. G.)



Vijenac 469

469 - 23. veljače 2012. | Arhiva

Klikni za povratak