Vijenac 469

Tema

STJEPAN IVŠIĆ KAO DIJALEKTOLOG

Najbolji poznavatelj narodnoga jezika

Josip Lisac

Ivšićeva dijalektološka istraživanja, kojima se bavio još od studentskih dana, obilježila su hrvatsku filologiju sve do danas


Kako god gledali na pojavu Stjepana Ivšića u hrvatskoj filologiji 20. stoljeća, mora se uočiti njegova izvanredna svestranost i postavljanje velikih osobnih ciljeva u znanstvenom radu. Gledamo li ga kao filologa, nećemo moći poreći da je bio ponajprije dijalektolog, poredbeni slavist, akcentolog i proučavatelj glagoljaštva, uz to standardolog, povjesničar hrvatskoga jezika, etimolog, leksikograf, prevoditelj itd., svakako onaj što je radio mnogo i izvršavao goleme zadatke usmjerene na velike sinteze itekako potrebne i nacionalnoj filologiji i slavistici uopće. Drugim riječima, postavljao je nove temelje hrvatskoj slavistici, na svim područjima bitno pomicao razinu poznavanja, ostajući ipak bez prilike i bez mogućnosti da svoje velike napore okruni na bilo kojem od područja kojima je posvetio život. Počeo je proučavati hrvatski jezik rano, već prije studija, radio je neumorno do smrti u 78. godini, ali teške su ga hrvatske životne okolnosti i velika intelektualna znatiželja onemogućile u realizaciji planova. Kako bilo, 1962, kada je Ivšić umro, Ljudevit Jonke izrekao je ono što su mislili svi upućeni: da je umro hrvatski slavistički predvodnik, najbolji poznavatelj hrvatskoga književnog i narodnog jezika. Rekao je Jonke da će njegovo „objavljeno djelo govoriti i poslije njegove iznenadne smrti“ (Telegram, 3, 1962, br. 92, 26. I. 1962, str. 2), a to je ostvareno i ostat će tako i u naraštajima što dolaze. Objavljeni su poslije i neki neobjavljeni Ivšićevi prinosi, a izdanje knjige Izabrana djela iz slavenske akcentuacije (München, 1971) veliko je i međunarodno priznanje.


slika

Akademik Dalibor Brozović otkriva spomen-ploču u čast Stjepana Ivšića

Izvanredno marljiv terenski radnik


Govoreći o Ivšiću kao dijalektologu, moramo ponajprije istaknuti da je naš veliki učitelj bio izvanredno marljiv terenski radnik. Do danas nema hrvatskoga jezikoslovca koji bi proučavao hrvatske idiome u većem broju sela od Stjepana Ivšića. Već kao gimnazijski učenik ispitivao je oca, rođenoga kajkavca iz Kupinca, za pojedine riječi iz toga mjesta, 1904. u Krašiću također bilježi dijalektološki materijal, 1905. proučava šaptinovački mjesni sustav u Podravini, iste godine razgovor s kočijašem iz Vrpolja upozorio ga je na arhaične govore u Posavini, koje je proučavao 1906. puna tri mjeseca, kraće naknadno. U Posavini je od zapadne Slavonije do zapadnoga Srijema istražio blizu 250 sela, a o svojim je zapažanjima izvijestio akademske godine 1906/1907. na seminaru kod Tome Maretića govoreći o akcentu u Reljkovićevoj gramatici. Tada student u 22. ili 23. godini života, rabi i znak za akut ( ) koji i danas znanost koristi.

*** Članak u cijelosti možete pročitati u tiskanom izdanju Vijenca br. 469, od 23. veljače 2012. godine.***

Vijenac 469

469 - 23. veljače 2012. | Arhiva

Klikni za povratak