Vijenac 469

Likovna umjetnost

Likovni globus

Marko Kružić

Ivana Franke u Laubi


Zagreb – U Laubi je do 13. ožujka otvorena izložba Ivane Franke Waking Background na kojoj je izložena instalacija Seeing With Eyes Closed i serija grafika.


slika

Instalacija je realizirana u sklopu interdisciplinarnoga projekta surađujući s neuroznanstvenicom Idom Momennejad te berlinskom Association of Neuroesthetics. Izložba Waking Background bavi se pitanjem stvarnosti i konstrukcije stvarnosti, odnosno razlikom između imaginacije i viđenja te granicom i preklapanjima između halucinacije, iluzije i stvarnog. Ostalo na www.lauba.hr.


Terradrom Zdravka Milića


Rijeka – Zdravko Milić, nagrađen na 65. godišnjoj izložbi HDLU Rijeka, izlaže u riječkoj Galeriji Kortil. Izložbom Terradrom Milić, kako piše Višnja Slavica Gabout, gradi svoj izričaj uvijek na skladnoj sinergiji novih (videoart, računalna tehnologija) i klasičnih medija (slikarstvo). Ona je svojevrstan spoj prošlih ciklusa u jednu cjelinu, koju je nazvao prema imenu najveće, središnje instalacije. Milić je njome vizualno i narativno zaokružio izazovnu priču o civilizaciji na Zemlji u svemirskom kontekstu. Terradrom možete pogledati do 10. ožujka.


Mijene žene Željke Gradski


Zagreb – U Kulturnom klubu O’grada u zagrebačkoj Kustošiji postavljena je izložba Mijene žene Željke Gradski.


slika


Nirvana Silnović opisuje izložbu kao skup slika pretežito malog formata na kojima se pojavljuje protagonistica, Žena, uhvaćena u različitim emotivnim i fizičkim stanjima. Slike su jednostavna, ali dojmljiva kolorita te s ponegdje apliciranim isječcima iz novina ili su popraćene rukom napisanim tekstom. Riječ je o univerzalnoj Ženi u kojoj se svaka od vas može prepoznati. Izložba ostaje otvorena do 28. veljače.


Vrlićeva Terra incognita


Zagreb – U Galeriji Forum otvorena je izložba slika Antona Vrlića Terra incognita. Milan Bešlić piše kako ovom serijom Vrlić vrlo dosljedno problematizira veliku temu ekologije. Pritom Vrlić ne naglašava njezinu društvenu i socijalnu složenost, već ponajprije likovnu komponentu, koje se vrijednosti potiskuju u opustošenu krajoliku, a apostrofiraju u ovom ciklusu slika kombinirane tehnike akrilika, olovke, krede, stakla... Otvoreno do 10. ožujka te na www.kic.hr.


Suvremeni Talijani


Zagreb – U suradnji s Talijanskim institutom za kulturu, zagrebački Muzej suvremene umjetnosti predstavlja suvremene talijanske umjetnike. Kako nas izvješćuju iz muzeja, izložba Tišine gdje stvari napuštaju sebe predstavlja radove jedanaestero umjetnika koji su se namjerno odrekli svake dekontekstualizacije i snažnog rekonceptualiziranja stvari u umjetničkim okvirima.


slika

Među predstavljenim su umjetnicima Giorgio Andreotta Calo, Elisabetta Benassi, Rossella Biscotti, Pierpaolo Campanini, Christian Frosi / Diego Perrone i drugi. Talijane pogledajte do 4. ožujka te na www.msu.hr.


Panacea u Nici


Nica – U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Nici postavljena je instalacija Panacea Božice Dee Matasić. Riječ je o interaktivnoj ambijentalnoj instalaciji, koju smo imali prilike vidjeti na lanjskoj izložbi THT@msu i koja je osvojila Nagradu publike. Ona se sastoji od čak dvanaest skulptura, a referira se na tri osnovna izvora: američke roly-poly lutke, japanske lutke Daruma te lutke Bobo. Najzaslužnija je za organizaciju izložbe kustosica Jasminka Poklečki Stošić. Panacea u Nici traje do 20. ožujka. Više informacija potražite na www.mamac-nice.org.


Vijenac 469

469 - 23. veljače 2012. | Arhiva

Klikni za povratak