Vijenac 469

Druga stranica

LAUREATI 49. GORANOVA PROLJEĆA

Kritičari zbilje

Goran Galić

Ugledni pjesnik Stjepan Gulin i mladi Davor Ivankovac ovogodišnji su laureati 49. Goranova proljeća, koje će se 20–22. ožujka održati u Zagrebu, Lukovdolu i Rijeci. Šibenski autor desetak zbirki poezije dobitnik je Goranova vijenca 2012, a Davor Ivankovac osvojio je nagradu Goran za mlade pjesnike rukopisom Freud na Facebooku, priopćio je 9. veljače predsjednik odbora Goranova proljeća Ivica Prtenjača. Nagrade će im biti uručene 21. ožujka na središnjoj svečanosti najstarije hrvatske pjesničke manifestacije.


slika

Stjepan Gulin


Žiri u sastavu: Miroslav Mićanović, Olja Savičević Ivančević, Dorta Jagić, Nikola Petković i Marko Pogačar Gulina je izabrao jednoglasno, a u obrazloženju nagrade istaknuto je kako je njegova poezija skandalozna verzija istine o svijetu izgovorena na beskompromisne načine. „Snaga Gulinove kritike izvanliterarne zbilje nesvakidašnje je jaka. A jaka je, jer je tiha. Čitatelju se ne unosi u lice. Svjestan da njegova sloboda prestaje u trenutku kada uđe u prostor slobode drugoga, ovaj pjesnik se čitatelju obraća bezinteresno ga estetski podsjećajući i upozoravajući na užas prezenta koji eto, barem što se nas koji smo za tu i sad zainteresirani tiče, već dulje vrijeme, nestaje. Gulin je zapravo bespoštedni dijagnostičar zbilje. A užas otuđenja i raščovječenja o kojima piše izvorno ne pripada imaginariju njegova stiha: on pripada svijetu. Istomu svijetu kojemu, već toliko godina, jedan od posljednjih patricija stiha s ove bande Mediterana, uredno i strpljivo, bez milosti uzima anamnezu“, zaključio je Nikola Petković.

Uz nagrađenog Ivankovca, Andriana Škunca, Slađan Lipovec i Branislav Oblučar pohvalili su i rukopise Filipa Žganjera i Darka Šeparovića, koji su ušli u uži izbor, a u obrazloženju nagrade dobitniku Gorana za mlade pjesnike naglasili su kako Ivankovčev pjesnički rukopis odlikuje dojmljiv spoj liričnosti i cinizma. „Pjesnički tekst prostor je uranjanja u različite dimenzije zbilje, od one osobne, preko virtualne i književne do neizbježne društvene i povijesne, o čemu se progovara s beskompromisnom žestinom, ali i potrebnom sugestivnošću pjesničkoga jezika.“

Ovogodišnje Goranovo proljeće započinje 20. ožujka, a nastavlja se dodjelom nagrada u Lukovdolu te dvodnevnim programima u Klubu Palach te na riječkom Sveučilištu. Zaključni program održat će se 22. ožujka u zagrebačkom Studentskom centru.


Vijenac 469

469 - 23. veljače 2012. | Arhiva

Klikni za povratak