Vijenac 469

Kazalište

Kazališni globus – svijet

Jasen Boko

Politika i pjesnici


Moskva – Jelena Gremina ruska je dramatičarka koja u dramama kritički obrađuje i analizira aktualne političke događaje na ruskoj sceni, pa njezini komadi uvijek izazivaju brojne reakcije. Njezina drama Jedan i osamnaest u kojoj govori o smrti poznatog odvjetnika Sergeja Magnickog u zatvoru uzburkala je nedavno duhove u ruskoj prijestolnici. U novoj drami Dvojica u tvojoj kući Gremina piše o događaju vezanu uz bjeloruske izbore koji je prije godinu dana punio naslovnice novina. Naime, nakon što je Lukašenko u prosincu 2010. na krajnje sumnjiv način dobio izbore u Bjelorusiji sedmero od devetero njegovih protukandidata na izborima završili su u zatvoru.


slika

Jedan od njih bio je i poznati pjesnik Vladimir Nekljajev, o čijoj sudbini govori ova drama. Nakon što je pretučen pa konačno pušten iz zatvora stavljen je u kućni pritvor i dobio je dvojicu kagebeovaca u kući koji su kontrolirali svaki pokret pjesnika i njegove supruge. Produkcija u režiji Mihajla Ugarova i Talgata Batalova u uvijek politički provokativnu kazalištu Teatr.doc naišla je na odličan prijem u manipuliranoj ruskoj političkoj situaciji. Dvojica u tvojoj kući postali su za Moskvu mnogo više od kazališne predstave, a ova ubojita satira dolazi kao ozbiljno upozorenje pred ruske predsjedničke izbore.


Kad biljke zavladaju scenom


New York – Drama u kojoj su glavne osobe biljke i nije nešto što često susrećemo na scenama. Botanika u režiji Jima Findlaya upravo je to. Poznat kao čovjek zadužen za atraktivna vizualna rješenja brojnih njujorških kazališnih alternativaca poput Wooster Group ili Collapsable Giraffe Findlay je sjeo u redateljski stolac produkcije koja se događa u golemom herbariju.


slika


Dramu je napisao zajedno s Jeffom Jacksonom, a na sceni je dvjestotinjak biljaka, ali, ipak, i troje glumaca. Riječ je o stručnjacima koji bilježe reakcije biljaka na ljudsko ponašanje, a cijela priča ima vrlo uvrnut ton, na rubu potpune groteske. No kako se drama premijerno izvedena u 3LD Art and Technology Centreu jako dobro razvija, naravno u sasvim neočekivanu smjeru jer psihologija biljaka nije nešto čime se kazalište obično bavi, Botanika je vrlo dobro primljena i od publike i kritike kao originalno kazališno djelo.


Što s potrošenim ljudima?


Nova Gorica – Slovenska praizvedba drame Strašno stari, oko četrdeset i pet suvremene britanske dramatičarke Tamsin Oglesby (1965) u režiji Vinka Möderndorfera izvedena je na sceni Slovenskoga narodnog gledališča u Novoj Gorici. Crna komedija o potrošačkom društvu koje se srami starenja i sklanja ga od očiju javnosti u staračke domove i bolnice smještena je u blisku budućnost, u kojoj starost počinje već u četrdesetima. Kritika potrošačkoga društva koje ljude troši sve brže da bi ih zatim smjestilo u izolaciju u kojoj im nude „kvalitetan život pred smrt“ na groteskan način pokazuje bolnu istinu o životu koji živimo i u kojem nema previše humanosti prema onima koji više ne mogu biti materijal koristan društvu. Gorka i smiješna, mučna i duhovita produkcija jako je dobro primljena na slovenskoj sceni.


Inovativna Odiseja


London – Originalna kazališna reinterpretacija Odiseje koja kombinira lutkarstvo, živu glazbu, multimediju i pričanje priče premijerno je izvedena u londonskom Battersea Arts Centreu u produkciji grupe Paper’s Cinema. Dramaturška obrada duga Odisejeva povratka kući iz Trojanskoga rata i pustolovine koje mu se putem događaju rezultirala je zaigranom maštarijom, kombinacijom nijemoga filma, lutke i trodimenzionalne grafike. Ukratko: inovativno, inspirativno i beskrajno šarmantno. Ipak, uza sve pohvale, produkcija namijenjena djeci i odraslima dobila je i jednu primjedbu: naracija nije uvijek najjasnija, ali unatoč svemu ostaje osvježenje na kazališnoj sceni.


Vijenac 469

469 - 23. veljače 2012. | Arhiva

Klikni za povratak