Vijenac 469

Film

Filmski globus

Josip Grozdanić

8. ZagrebDox


Od 26. veljače do 4. ožujka u Movieplexu u Centru Kaptol održava se osmi ZagrebDox, prema mnogima najbolji domaći filmski festival, koji i ove godine ljubiteljima intrigantnih, angažiranih, emotivnih, duhovitih i provokativnih dokumentaraca nudi više od 150 ostvarenja podijeljenih u međunarodnu i regionalnu konkurenciju te nekoliko već etabliranih službenih programa. U programu Kontroverzni Dox, koji je posvećen važnim osobama iz društvenog i političkog života, pozornost gledatelja zasigurno će privući film Tuđman i Milošević – dogovoreni rat? autora Slađane Zarić i Filipa Čolovića, koji pokušavaju proniknuti u pozadinu intenzivnih kontakata predsjednika Tuđmana i Slobodana Miloševića tijekom Domovinskog rata.


slika


U programu Happy Dox siguran je adut naslov Najveći film ikad prodan Morgana Spurlocka, za Oscara nominirana autora hit-dokumentarca Super veliki ja, koji sad istražuje svijet marketinga, prikrivena oglašavanja i brendiranja u filmskoj industriji. A program Stanje stvari s devet naslova koji se bave aktualnim svjetskim problemima među ostalim nudi i sjajni doks Zavjera oko žarulje Cosime Dannoritzet, priču o planskom kraćenju vijeka trajanja proizvoda za kojima zbog toga raste potražnja, te izvrsnu Dugokraciju Arisa Hadžistefana i Katerine Kitidi, koji tragaju za uzrocima dužničke krize u Grčkoj.


Kaneto Shindô na Tuškancu


Od 23. do 25. veljače Filmski programi na zagrebačkom Tuškancu prikazuju filmove Bitka na Pacifiku i Goli otok znamenitoga japanskog redatelja i scenarista Kaneta Shinda, koji bi 28. travnja trebao proslaviti stoti rođendan. Tijekom iznimno duge, plodne i uistinu fascinantne karijere, koja traje dulje od šest desetljeća, Shindô se prometnuo u središnju figuru japanske kinematografije. Radom na filmu počevši se baviti tijekom 1930-ih kao suradnik velikog Kenjija Mizoguchija, Shindô je ime isprva stvarao kao scenarist i pomoćnik redatelja na projektima glasovitih filmaša Kena Ichikawe, Seijuna Suzukija i Yazua Matsumora, da bi uzlet uslijedio nakon što je 1950. s glumicom Nobuko Otowa osnovao neovisnu producentsku tvrtku u okrilju koje će početi režirati politički i društveno svjesna i angažirana djela. Među njima će se tijekom sljedećih desetljeća izdvojiti Djeca Hirošime, duboko osobno svjedočanstvo o posljedicama bacanja atomske bombe na redateljev rodni grad, narodnim pričama i tradicijom nadahnuti Onibaba i Kuroneko, remek-djelo Goli otok itd.


Marijine u MoMA-i


Nagrađivani dokumentarac s elementima igranoga filma Marijine autorice Željke Sukové 27. veljače bit će prikazan u sklopu festivala MoMA´s Documentary Fortnight, koji se u New Yorku održava od 16. do 28. ovog mjeseca.


slika


Sigurno režiran, maštovit i nadahnut autoričin debitantski projekt film je koji pričom o unukama pokojne Marije Violić, koje odlučuju urediti bakin grob, kroz humor, nimalo patetičnu emotivnost i nostalgiju efektno slavi ljepotu i radost življenja. Dan poslije Marijine će biti prikazane i prilikom svečanoga zatvaranja festivala u kinu Niethawk u Brooklynu.


Opasna metoda u kinima


U kina stiže za Zlatni globus za najbolju sporednu ulogu nominirana psihološka drama Opasna metoda, treći zajednički projekt redatelja Davida Cronenberga i glumca Vigga Mortensena, adaptacija kazališnoga komada The Talking Cure Christophera Hamptona koji se temelji na nefikcijskoj knjizi A Most Dangerous Method kliničkoga psihologa i povjesničara Johna Kerra. Storija o kompleksnom ljubavno-profesionalnom trokutu koji čine mladi Carl Gustav Jung, Sigmund Freud i najprije pacijentica, a poslije psihoanalitičarka Sabine Spielrein, unatoč intrigantnosti nudi statičnu i odveć akademsku režiju, trivijalnu karakterizaciju likova, neuvjerljivu glumu i promašenu provokativnost u tretiranju seksualnosti.


Vijenac 469

469 - 23. veljače 2012. | Arhiva

Klikni za povratak