Vijenac 469

Kazalište

Vladimir Zajic, SMOLIČEK, RED. VLADIMIR ZAJIC, GRADSKO KAZALIŠTE LUTAKA, RIJEKA

Ekološki osviještena bajka

Kim Cuculić

Nakon nekoliko predstava s izrazitim umjetničkim pretenzijama, Gradsko kazalište lutaka Rijeka sada je postavilo predstavu u prvom redu namijenjenu najmlađim gledateljima. Ovoga puta na repertoar nije uvršten neki svima dobro poznat naslov, nego je kao predložak uzeta bajka o siročiću Smoličeku. Kad bi se tražio ekvivalent u hrvatskom jeziku, onda bi to bio onaj koji ima smolu, peh u životu, Pegula… Kao polazište za zgodu o Smoličeku poslužio je keltski mit o bogu lovaca Cernunnosu, koji je na glavi imao rogove i spašavao zalutale. Na temelju toga češki redatelj Vladimir Zajic napisao je vlastiti tekst, u kojemu Jelen – Gospodar šume prihvaća Smoličeka i odgaja ga tako da poštuje prirodu i sve što je živo. Smoliček uči raspoznavati biljke i koristi se njima u liječenju bolesti, čime je u riječku predstavu utkana i važna ekološka poruka.


slika

Raznoliki svijet lutaka u predstavi Smoliček


Lutkarski Smoliček postavljen je u hrvatskom prijevodu Mate Pejića, pomoćnik je redatelja Serđo Dlačić, a idejno rješenje lutaka i scenografije osmislila je Marcela Jerabek. Njezina jednostavno koncipirana scenografija temelji se na motivu velike peći s nekoliko vratašaca, koja postaju dinamički element izvedbe. Drugi scenografski plan čini oslikani dio sa šumskim motivima. Tako zadani scenografski okvir mijenja se svjetlosnim efektima koje je oblikovao Sanjin Seršić. Njegovo oblikovanje svjetla naglašava bajkovitost uprizorenja.

Riječki lutkari animiraju različite vrste lutaka – klasične ginjole, lutke zijevalice i štapne lutke, a rabe se i maske, osobito maštovito iskorištene u strašnim likovima Jezinki. Redatelj Zajic uprizorio je Smoličeka kao kombinaciju žive igre glumaca i animacije lutaka.

Budući da je u središtu sama priča, uloga pripovjedača dodijeljena je Pećarima, popravljačima peći, koje su glumom i pjevanjem utjelovili Alex Đaković, Zlatko Vicić, David Petrović i Karin Fröhlich. Dopadljivu i razigranu glazbenu podlogu potpisuje skladatelj Igor Karlić. Iz predstave Lončiću, kuhaj!, koju je prije dvije godine u riječkom kazalištu lutaka također režirao Vladimir Zajic, preuzeti su likovi simpatičnih miševa Maše i Miše koji u animaciji Almire Štifanić i Božene Delaš postaju komentatori zbivanja.

U svom pristupu Vladimir Zajic usredotočio se na samu priču, koja se temelji na jasnim kontrastima dobra i zla. Lik dječaka Smoličeka, koji će se na putu sazrijevanja suočiti s raznim iskušenjima, animacijom i glasom oživio je Zlatko Vicić. Vizualno i animacijski najzanimljivije su Jezinke, koje kombinacijom lutaka i maski, kao i modulacijom glasa, utjelovljuju David Petrović i Karin Fröhlich. Petrović se još pojavljuje i u ulozi limenoga Strašila, a Fröhlich u liku dobre Vile iz zdenca. Ulogu brižnog, zamjenskog oca, Jelena – Gospodara šume glumi Alex Đaković. Kao i svako dijete, Smoliček često ne sluša savjete skrbnika i zbog toga upada u nevolje. No svaka lekcija koju je svladao bila je potrebna na putu njegova odrastanja. I u ovoj bajci dobro na kraju pobjeđuje zlo, i to zahvaljujući ljubavi između Smoličeka i djevojke Ljubice (Božena Delaš).

Gradsko kazalište lutaka Rijeka ovim je dobilo nešto klasičniju predstavu, koja se temelji na priči iz europske tradicije, a u njoj se osjeća i češka škola animacije. Možda je zanimljivo spomenuti da su realizaciju Smoličeka omogućili sponzori iz Češke jer je i riječkim lutkarima ove godine bitno smanjen budžet.


Vijenac 469

469 - 23. veljače 2012. | Arhiva

Klikni za povratak