Vijenac 468

Likovna umjetnost

Likovni globus

Marko Kružić

Najave iz Paviljona


Zagreb – Zagrebački Umjetnički paviljon za ovu nam godinu najavljuje vrlo lijepe izložbe. Nakon Maroevićeve retrospektive Bele Čikoša Sesije,


slika


do ljeta nam dolazi izložba suvremenog američkog umjetnika Donalda Baechlera te novi ciklus Zlatana Vrkljana. Tijekom rujna i listopada gledat ćemo izložbu Željka Kipkea Policijsko dvorište, a za kasnu jesen Jasna Galjer priređuje izložbu o automobilu kao ikoničkom znaku moderne kulture, umjetnosti i dizajna. Potkraj godine Igor Zidić upoznat će nas s Parizom u djelima hrvatskih likovnih umjetnika. Više informacija na www.umjetnicki-paviljon.hr.


Oslanjanje Maje Marković


Dubrovnik – U dubrovačkoj galeriji Otok, Art radionice Lazareti, otvorena je izložba Oslanjanje / Reliance Maje Marković. Boris Greiner piše kako se linije probijaju u prvi plan i nameću kao glavno izražajno sredstvo, ali i kao osnovna tema tih crteža. Samostojeći elementi od papira presavinuti su u kosinama tek da bi uspijevali održati sami sebe, a uključivanjem mašte u oblicima gotovo prozirne tonirane plohe u obliku strelica ili šiljaka naslućujemo obrise konkretnog. Izložba traje do sredine veljače.


World to come Martine Grlić


Zagreb – Kulturni centar Peščenica i Galerija Događanja do 18. veljače predstavljaju izložbu World to come Martine Grlić. Izložba je to koja nastavlja tematsku cjelinu Martine Grlić u kojoj umjetnica odabire takozvano doba izobilja, pedesete godine u Americi, za svoj slikarski motiv. Kontrastiranjem prividne idile i stalne prijetnje koja se nad njom nadvila umjetnica razotkriva lice i naličje istoga sustava, koji s jedne strane stvara privid sigurnosti, dok s druge neprestano proizvodi strah tražeći u njemu opravdanje za vlastite postupke i promašaje, piše Josipa Bubaš. Info na www.kcp.hr.


Tatjana Politeo u Herceg-Novom


Herceg-Novi – U Galeriji Josip Bepo Benković u Herceg-Novom otvoren je 45. hercegnovski zimski salon, jedna od najstarijih manifestacija vizualne umjetnosti na prostoru bivše države, na kojoj sudjeluje i Tatjana Politeo. Umjetnica je izložila radove iz ciklusa Veze. Martina Marić o tom je ciklusu napisala kako je umjetnica, rastvorivši brižno čuvanu bilježnicu uspomena, oslobođene nizove impresija i osjećaja neposredno oblikovala u svojevrsne kolaže sjećanja.


slika


Kustosica i selektorica 45. salona, otvorena do konca veljače, jest Ljiljana Karadžić.


Krugovi interferencije


Budimpešta – U budimpeštanskom muzeju Kassák otvorena je izložba Krugovi interferencije koja zahvaća fenomen umreženosti i širenja avangardnoga pokreta i estetike konstruktivizma koji su u međuratnom razdoblju snažno i plodonosno obilježili kulturni prostor ove regije. Predstavljene umjetnine i dokumentacija izabrani su iz fundusa Kolekcije Marinko Sudac, a među mnogima tu su djela Ivane Tomljenović Meller, Ljubomira Micića, Marijana Mikca, Josipa Seissela. Izložba će trajati do 15. travnja, a ostalo potražite na http://kassakmuzeum.hu.


Guggenheim u Rimu


Rim – Rimska Palazzo delle Esposizioni u Via Nazionale od 7. veljače do 6. svibnja ugošćuje izložbu Guggenheim Collection: The American Avant-Garde 1945–1980. Izložba propituje glavna zbivanja u američkoj umjetnosti u burnim vremenima gospodarskog napretka, političkih i društvenih nemira te hladnoratovskih i međunarodnih sukoba u umjetničkim pravcima kao što su apstraktni ekspresionizam, pop-art, konceptualna umjetnost, minimalizam i fotorealizam.


slika


Ostale informacije potražite na www.palazzoesposizioni.it.


Vijenac 468

468 - 9. veljače 2012. | Arhiva

Klikni za povratak