Vijenac 468

Kazalište

Kazališni svijet - svijet

Jasen Boko

Frljić putuje na Festival nove drame


Wiesbaden – Najavljen je ovogodišnji bijenalni festival New Plays from Europe, koji će se u Wiesbadenu održati 14–24. lipnja ove godine. Manfred Beilharz, direktor festivala, naglasio je kako je kriza imala bitnog utjecaja i na kazalište, ali dvadesetogodišnjica osnivanja festivala koji promovira suvremeni dramski tekst bit će obilježena vrlo kvalitetnim programom. Beilharz, koji program bira zajedno s umjetničkim timom koji čine Tankred Dorst, Ursula Ehler i Maya Schöffel, a kojem bitno pridonose nacionalni patroni, poznati pisci u čak 41 europskoj zemlji, najavio je veći dio predstava koje će biti izvedene, dok će definitivni program biti objavljen potkraj ožujka. Zasad je sigurno da će Hrvatska imati barem jednog redatelja (a i pisca), Olivera Frljića, ali sa slovenskom predstavom Proklet bio izdajica svoje domovine, dok će iz našeg susjedstva njemačka publika gledati i Hipermneziju u režiji Selme Spahić i koprodukciji Bosne i Hercegovine, Srbije i Kosova. Iako se festival bavi novom dramom, neće to biti jedine predstave koje ne polaze od zadanoga teksta, nego do njega dolaze u procesu rada na produkciji, čime festival jasno svjedoči o novim trendovima u suvremenom teatru. U sklopu festivala održat će se i niz seminara i radionica, okupit će se tamo mladi pisci, kritičari, prevoditelji i dramaturzi pa će tih deset dana biti jedan od najuzbudljivijih događaja sezone u Europi.


Kad realnost sretne Hollywood


New York – Dokumentarna drama posljednjih desetak godina vrlo je popularna na anglo-američkom području. Od rušenja Blizanaca te američkog i engleskog angažmana u Iraku pa zatim i Afganistanu dokumentarne priče o ratu i njegovim uzrocima (ili posljedicama) preplavile su pozornice. Gonna See a Movie Called Gunga Din praizvedena prošlog tjedna u kazalištu Bushwick Starr u konceptu i režiji Marka Sitka i njegove trupe Van Cougar neobičan je hibrid. Produkcija kombinira dokumentarni teatar, putem ispovijedi ratnih veterana, ali ga stavlja u kontekst reinterpretacije i citata najpoznatijih scena iz američkih ratnih filmova, pokušavajući tako dovesti u kazališni dijalog realnost i njezinu holivudsku interpretaciju. Rezultat je vrlo zanimljiv, jer stvarne priče i nemaju velike veze s onim kako rat vidi Hollywood. Ali, iako produkciji priznaju zanimljivost i odličnu ideju sučeljavanja realnosti i (sasvim nerealne) celuloidne fikcije, kritičari nisu oduševljeni dostignućima predstave. Kažu, dotaknuta je odlična tema, ali nije dovoljno temeljito (kazališno) obrađena.


Neovisni sve bolji – zahvaljujući krizi


London – Londonsko kazalište, ono izvan komercijalnih scena, ovih je dana objavilo popis nominiranih za Offie, nagradu Off West Enda za najuspješnije produkcije neovisnih kazališta. Ono što lista pokazuje, a teatrolozi i kritičari potvrđuju, jest činjenica da off ili fringe teatar, kako Englezi zovu ono što mi obično definiramo kao neovisnu scenu, ne da ne pati zbog krize, nego je bolji i zanimljiviji nego ikad. Paradoksalno, upravo je kriza ta koja je uzrokovala poboljšanje. Naime, velik broj slobodnih glumaca i redatelja omogućuje kvalitetnije audicije i bolje podjele, a borba za publiku može se voditi na jedini mogući način: poboljšanjem kvalitete i zanimljivim repertoarom.


slika


Po broju nominacija dominira kazalište Finborough sa sedam i Landor sa šest nominacija, a nagrade će se podijeliti 27. veljače. Kako je riječ o prvoj svečanoj dodjeli nagrade, a uzvanika je samo tristo, već je zavladao golem interes za pozivnice koje će se dijeliti za tu svečanost.


Monodrama u arapskom svijetu


Fujairah – Jedan od najvećih kazališnih događaja u arapskom svijetu, V. međunarodni festival monodrame, održan je u posljednjim danima siječnja u Fujairi, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Tradicionalni festival, koji se održava bijenalno, a čiji je koncept da najbolje monodrame iz arapskog svijeta stavi u kontekst europskoga kazališta, ove je godine okupio jedanaest produkcija iz desetak zemalja. Osim predstava festival je imao niz popratnih aktivnosti, seminara, predavanja i susreta, a okupio je brojne inozemne goste, iz čak 36 zemalja. Dobitnik posebne nagrade je Peter Brook, koji je zbog bolesti u posljednji trenutak otkazao dolazak, ali je prikazana njegova predstava Veliki inkvizitor.


Vijenac 468

468 - 9. veljače 2012. | Arhiva

Klikni za povratak