Vijenac 468

Kazalište

Kazališni globus - Hrvatska

Lidija Zozoli

VIRKAS se širi


VIROVITICA – Proširivši program na čitavu veljaču, ovogodišnji VIRKAS i prostorno je proširio manifestaciju na cijelu virovitičku regiju te se tako predstave, osim u Virovitici, igraju u Voćinu (6. 2. Mudre stvari se uče iz basni Jasena Boka), Slatini (10. 2. kabaret Draška Zidara, 17. 2. Debitanti Ljubomira Kerekeša, 19. 2. Matovilka ili o pohlepi Darija Harjačeka) te Orahovici (11. 2. Teatar Rugantino, Nitko, nitko, ali nitko nikad nije tako igrao Fausta Lutza Hubnera i 12. 2. Debitanti) te Pitomači i Suhopolju, gdje će Draško Zidar igrati Kabaret kod veselih muškaraca.

Središnji dio programa VIRKAS-a odvija se u virovitičkom kazalištu, gdje će, nakon svečanog otvaranja premijerom Ellinga u režiji Darija Harjačeka, gostovati Slovensko ljudsko gledališče iz Celja (5. 2) s predstavom Jaz vas ljubim A. P. Čehova, zagrebački Histrioni s Mjehurom od sapunice Ivana Gorana Viteza (10. 2) tuzlansko Narodno pozorište s Brešanovom Predstavom Hamleta u selu Mrduša Donja u režiji Mustafe Nadarevića, osječko Dječje kazalište (12. 2), Teatar Exit (16. 2), Narodno pozorište iz Užica (18.2), Kazalište Mala scena (19.2), Bosansko narodno pozorište iz Zenice s predstavom Pismo iz 1920. Olivera Frljića (24. 2) te HNK u Zagrebu s Čarugom Ivana Kušana u režiji Joška Juvančića (25. 2).


O šumskim siročićima


RIJEKA – Gradsko kazalište lutaka Rijeka 9. veljače izvest će edukativnu češku bajku Smoliček u režiji Vladimíra Zajíca o siročiću Smoličeku kojega spašava i usvaja jelen – gospodar šume. Priča koju pripovijedaju miševi usto je i ekološki osviještena te je Smoliček od usvojitelja naučio kako čuvati prirodu, ali i liječiti bolesti. Lutke u predstavi oživljuju Alex Đaković, Zlatko Vicić, David Petrović, Almira Štifanić, Karin Frohlich i Božena Delaš.


Prva izvedba u Zadru, premijera u Zagrebu


ZAGREB – U HNK-u u Zagrebu 15. veljače premijerno će biti izvedena najpoznatija Goldonijeva komedija Krčmarica Mirandolina (ovoga puta samo kao Mirandolina) u režiji Saše Broz. Predstava je nastala u koprodukciji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zadru, gdje je izvedena potkraj listopada prošle godine. Gostioničarka Mirandolina (Marija Škaričić) inteligencijom i humorom vješto izbjegava prosce, zbog bliska mediteranskog ozračja ta je komedija često izvođena na našim scenama. U predstavi glume i Ranko Zidarić, Zijad Gračić, Vanja Matujec, Alen Šalinović i Ivana Boban.


Špišić ponovno u Gavelli


ZAGREB – Osječanin Davor Špišić 18. će veljače imati drugu premijeru nekoga svog teksta u Dramskom kazalištu Gavella. Nakon što mu je pred dvije godine u Gavelli izvedena drama Mjesec Alabame, nagrađena Nagradom Marina Držića, novi dramski tekst Crne oči na scenu Gavelle postavit će Dražen Ferenčina. Drama je nastala po narudžbi kazališta Gavella te je, kao takva, posveta i reakcija na kultnu predstavu tog kazališta, Šovagovićevu dramu Sokol ga nije volio koja je, potkraj prošloga stoljeća, odigrana 224 puta. Tekst Fabijana Šovagovića po kojem je snimljen i film nudio je moćnu priču u kojoj je sam Šovagović odigrao jednu od svojih najboljih uloga. Špišićev se dramski odgovor također zbiva u Slavoniji, ali onoj devedesetih godina prošloga stoljeća, zahvaćenoj ratnim previranjima. Kao i u Šovagovićevu izvorniku, zbivanja su uzrok sukoba dviju obitelji – hrvatske i srpske – koje će ratni kontekst zavaditi. Špišić svoj dramski tekst razrješava tragedijom koja, omekšana humorom i dijalozima što opisuju slojevitost slavonskoga mentaliteta, nastoji ispisati još jednu uvjerljivu dramsku sliku naše nedavne prošlosti. U predstavi glume Darko Milas, Nela Kocsis, Sven Šestak, Živko Anočić, Ana Kvrgić, Biserka Ipša, Olga Pakalović, Franjo Dijak / Nenad Cvetko, Slavica Knežević i Đorđe Kukuljica.


Antigona u Talijanskoj drami


RIJEKA – Vječnom temom sukoba između vlasti i dužnosti, božanskoga i ljudskoga zakona u Sofoklovoj Antigoni, koja će se realizirati kao autorski projekt u Talijanskoj drami u Rijeci 25. veljače, odlučio se pozabaviti redatelj Ozren Prohić.

Preispitivanje pojma demokracije na i u njezinim (a i Sofoklovim) dvije tisuće godina starim temeljima koristit će se i velikom riznicom svih prošlih interpretacija, kojih je, barem prema Georgeu Steineru, bilo više od tisuću i pol. Hoće li ansambl Talijanske drame u Rijeci, koji čine Elena i Rosanna Bubola, Elvia i Bruno Nancinovich, Giuseppe Nicodemo, Alida Delcaro, Toni Plešić, Lucio Slama, Leonora Surian i Miriam Monica, uspjeti doprijeti do izvorne snage grčke tragedije, gledatelji će moći provjeriti na premijeri.


Vijenac 468

468 - 9. veljače 2012. | Arhiva

Klikni za povratak