Vijenac 468

Matica hrvatska

Iz Ogranaka

ČITLUK

Predstavljanje knjige Stotinu i deset godina školstva u Bijakovićima – Međugorju održano je 3. veljače u Župnom uredu Sv. Jakova u Međugorju, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Čitluku i Osnovne škole Bijakovići. Uz autore Emila Raspudića i Peru Petrušića knjigu su pred brojnim učenicima i građanima u ovim snježnim danima predstavili predstavnici Ogranka i Škole (G. G.)


SPLIT


Žitelji Dalmacije u službi humanosti od 1500. do 2005. godine naslov je knjige Jakova Kovača koju je objavio Ogranak Matice hrvatske Split, a predstavljena je 26. siječnja u Velikoj dvorani Nadbiskupskoga sjemeništa u Splitu. Knjigu su u ime nakladnika predstavili predsjednik Ogranka Mario Mimica, mons. Drago Šimundža, akademski slikar Josip Botteri Dini i predsjednik Županijskog društva Crvenog križa Ivo Ostojić. Kao dugogodišnji zaposlenik u Crvenom križu grada Splita i Županiji splitsko-dalmatinskoj, Jakov Kovač napisao je knjigu o dobrim ljudima – dobročiniteljima s naglaskom na karitativan i humanitaran rad znanih i neznanih žitelja Dalmacije, pojedinaca kao nositelja humanitarnih i ljudskih vrlina. Luksuzno opremljeno izdanje na 360 stranica u dva djela prati temeljnu humanost Splita od početka 16. stoljeća do 2005, čuvajući spomen na sve dobre ljude koji su u dugoj povijesti grada Splita činili dobra djela iz ljubavi prema Bogu i bližnjemu.


slika

Izd. OMH u Splitu, 2011.


Prvi dio opisuje pionirska djela tijekom pet stoljeća humanitarnoga rada žitelja Dalmacije putem brojnih bratovština u Splitu i humanitarnoga rada bratima, pomoć izbjeglicama iz BiH, povijest dobrovoljnoga darivanja krvi i brojnih drugih aktivnosti Crvenoga križa u Splitu i Dalmaciji. Drugi se dio odnosi na razdoblje od 1990. do 2005, a posvećen je riječju i slikom Crvenom križu u Hrvata i Splitu. Predstavljeno je mnoštvo podataka o humanitarnoj pomoći iz inozemstva, traženju nestalih osoba, darivanju krvi, o radu s mladeži, administrativno-pravnim poslovima u gradskim društvima Crvenog križa i sl. U knjizi su opisani i mnogi pojedinci, oni sućutni, koji su kršćanski pomagali. U svečanom dijelu programa nastupili su Stefan Kokoškov, tenor, i Rato Kliškić, bariton, uz pratnju na glasoviru Marina Čarge, te muška klapa Podvorje iz Kaštel-Sućurca. (Ivica Luetić)


Velika Gorica


Nakon kratke zimske stanke, Ogranak MH Velika Gorica otvorio je novu sezonu Matičina četvrtka. Na 55. susretu Ogranak je predstavio najbolje radove Matičina književnog natječaja 2011, koji je, za proznu formu kratke priče, pisanu kajkavskim ili hrvatskim standardnim jezikom, raspisan 1. listopada i trajao do 25. prosinca 2011. Nakon pjesme Turopoljske divje rože koju je izveo ansambl Zlatne godine, predsjednik Ogranka Stjepan Rendulić obrazložio je osnovne postavke i predočio podatke Natječaja. Prispjelo je 76 radova od 47 autora (iz cijele Hrvatske i dva rada iz inozemstva). Kajkavskim jezikom napisano je deset radova, a hrvatskim standardom njih 66. Posebno je naglasio da su Prosudbenom povjerenstvu predani radovi bez navoda njihovih autora i predstavio Bernardinu Petrović, predsjednicu Prosudbenog povjerenstva, koja je, uz Đurđu Parać i Božidara Prosenjaka, odlučivala o najboljim radovima.

Od šest kratkih priča u užem izboru (Klet, 764 dana i Črne furtak na kajkavskom te Prvi otkos u jutro..., Maslačak i Izgubljene žene na standardnom jeziku) Povjerenstvo je odlučilo da se nagrada Ogranka Matice hrvatske Velika Gorica za najbolju kratku priču u 2011. na kajkavštini dodijeli priči Črne furtak Slavice Grgurić Pajnić iz Delnica, a na hrvatskom standardnom jeziku priči Izgubljene žene Ljiljane Meštrić iz Novoga Marofa. Predsjednik Ogranka podijelio je nagrade svim autorima užeg izbora (knjige iz naklade Matice hrvatske), a autoricama najboljih radova dodao još turopoljski suvenir – Turopoljsku podgutnicu, preteču kravate. Nakon toga ansambl je izveo još jednu pjesmu i tako susret, u zanimljivom i prohladnom tonu, priveo kraju. (Ana Peternac)


Vinkovci


Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima u siječnju je organizirao dva vrijedna događaja posvećena zaslužnim građanima koji su radom i žrtvom oplemenili vinkovački život. U prostorijama Ogranka 27. je siječnja održana projekcija dokumentarnoga filma Sjećanje gospođe Urbiha Antuna Smajića, koji govori o povijesnim događajima i obitelji umirovljene gimnazijske profesorice Vlaste Urbiha. Njezin je otac bio dugogodišnji gradonačelnik Vinkovaca, a kroz njezina sjećanja otkrivamo nepisanu vinkovačku povijesti.

Posljednju večer u siječnju vinkovački ogranak u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika – podružnica Vukovar – posvetio je rođendanu hrvatskoga branitelja Marijana Almaša, stopostotnoga hrvatskog ratnog vojnog invalida, časnika HV, koji je u rujnu 1991. teško ranjen prilikom minobacačkog napada tzv. JNA na Bogdanovce. Almaš je rođen 31. siječnja 1965. u Vukovaru, a pjesništvom se bavi više od dvadeset godina, ponajviše nakon stradavanja u Domovinskom ratu. Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima objavio mu je 1993. prvu zbirku pjesama pod naslovom Drugi put Vukovar, a pripremi je nova zbirka koja bi trebala biti objavljena tijekom 2012. Tijekom večeri o tom su pjesniku optimizma i života govorili predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima Dražen Švagelj, voditelj vukovarske podružnice Hrvatske matice iseljenika Silvio Jergović te novinarka Snježana Kraljević. (G. G.)


Zadar


U povodu obilježavanja devetnaeste obljetnice akcije Maslenica, Ogranak Matice hrvatske u Zadru 19. je siječnja prikazao filmski zapis o Zadru iz Domovinskog rata Requiem in mig maggiore autora Miljenka Dujele. Filmski zapis govori o strahotama što su se na tim prostorima događale od Kruševa do Škabrnje, čime su se Zadrani u prepunoj dvorani Matice prisjetili najtežega razdoblja tijekom Domovinskoga rata u Zadru i njegovoj okolici. Tjedan poslije, 26. siječnja, u prostorijama Ogranka Matice hrvatske u Zadru predstavljena je knjiga novinara i publicista Ivana Ugrina Gori – doli o kojoj su, uz autora, govorili Petar Škorić i Stanko Bašić. (Marija Mimica)

Vijenac 468

468 - 9. veljače 2012. | Arhiva

Klikni za povratak