Vijenac 468

Glazba

Glazbeni globus

Mirta Špoljarić

Seletković i Đurović novi voditelji MBZ-a


ZAGREB – Krešimir Seletković i Frano Đurović preuzimaju dužnost novih umjetničkih voditelja Muzičkog biennalea Zagreb. Seletković i Đurović profesori su na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i članovi Hrvatskoga društva skladatelja. S obzirom da je dosad obnašao funkciju umjetničkog savjetnika, Seletković je već upoznat s radom na MBZ-u, dok Đurović iza sebe ima organizaciju i umjetničko vodstvo dviju Tribina u Opatiji – mlađe sestre MBZ-a. Prve rezultate uspješnosti ove promjene u vodstvu jednoga od najvažnijih hrvatskih festivala moći ćemo analizirati u razdoblju od 6. do 13. travnja 2013, kada nas očekuje 27. muzički biennale Zagreb.


Petrovićeva Teorija glazbe bestseler


ZAGREB – Glazbena prodavaonica Rockmark u Zagrebu objavila je listu najprodavanijih knjiga o glazbi u 2011. Na mjestu najprodavanije našla se knjiga Riders On the Storm bubnjara grupe The Doors Johna Densmorea, a slijede je Ožiljci – autobiografija pjevača Red Hot Chili Peppersa Anthonyja Kiedisa i Soba ogledala – biografija Jimija Hendrixa Charlesa R. Crossa. Zanimljivo je da se među dvadeset najprodavanijih naslova našla knjiga Osnove teorije glazbe Tihomira Petrovića, profesora glazbenoteorijskih predmeta, predsjednika Hrvatskoga društva glazbenih teoretičara te inicijatora i voditelja Dana teorije glazbe.


Leskovar i Dešpalj


ZAGREB – Violončelistica Monika Leskovar nastupit će 16. veljače uz Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Pavla Dešpalja, pri čemu će interpretirati 1. koncert za violončelo i orkestar u a-molu, op. 33, Camillea Saint-Saënsa. Orkestar će to djelo okružiti dvama orkestralnim djelima, Papandopulovom uvertirom operi Amfitrion te Čajkovskijevom 5. simfonijom u e-molu, op. 64. Koncert će biti održan u KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 19.30 sati, u okviru redovitoga Majstorskog ciklusa.


Basovi na pozornici


RIJEKA Basijada je naslov programa koji Hrvatsko narodno kazalište Ivan pl. Zajc u Rijeci nudi 17. veljače svim zainteresiranim posjetiteljima. Naime, Orkestar Opere riječkoga HNK-a ugostit će na svojoj pozornici trojicu istaknutih hrvatskih basova, Ivicu Čikeša, Sinišu Štorka i Luciana Batinića, koji će prigodni koncertni program prirediti pod ravnanjem Ive Lipanovića. Koncert započinje u 20 sati.


Večer Zadrana


ZADAR – Zadarski komorni orkestar pod ravnanjem Harija Zlodrea priredit će 19. veljače glazbenu večer Zadrana, koja će biti održana u Svečanoj dvorani Sveučilišta s početkom u 20 sati. Kao gosti solisti nastupit će Gordana Pavić, klavir, Ankica Šoša, violina, i Marcelo Zelenčić, klarinet, a na programu će biti skladbe Jana Vaclava Stamitza, Johanna Sebastiana Bacha i Wolfganga Amadeusa Mozarta.


Europljani u Hrvatskoj


ZAGREB – Orchestre des Champs-Elysées posljednjih je nekoliko godina rezidencijalni orkestar Théâtre des Champs-Elysées u Parizu i Palais des Beaux-Arts u Bruxellesu. Koncertna direkcija Zagreb organizirala je njihovo gostovanje 20. veljače u zagrebačkoj Dvorani Lisinski s početkom u 19.30 sati, a u sklopu ciklusa Svijet glazbe. Orkestar će u programu s djelima Johannesa Brahmsa i Antonina Dvořáka voditi dirigent Philippe Herreweghe, a kao solist na violončelu nastupit će Steven Isserlis.


Dora Pejačević opet u svijetu


FRANCUSKA – Sopranistica Sylvie Spehar Vučić i pijanistica Jeana Angliviela objavile su diskografsko izdanje s vokalnim djelima hrvatske skladateljice Dore Pejačević, pod etiketom Passavant music i dostupno na francuskom tržištu. Francuskinja po majci, Hrvatica po ocu, Sylvie Vučić pjevanje je učila u Moskvi kod Pavela Lissitsiana, diplomirala je na Konzervatoriju u Rouenu, usavršavala se u Parizu kod Suzanne Sarroce i Alaina Fondaryja te pohađala majstorske tečajeve Sene Jurinac.


slika


Često izvodi djela široj europskoj publici manje poznatih skladatelja, poput naše Dore Pejačević ili Alme Mahler, a trenutno s ruskom pijanisticom Aminatom Aljenskajom priprema snimanje skladbi ruskoga skladatelja Nikolaja Medtnera. Zanimljivo je da je od 2003. članica ansambla Dialogos, koji vodi istaknuta hrvatska muzikologinja Katarina Livljanić.


Vijenac 468

468 - 9. veljače 2012. | Arhiva

Klikni za povratak