Vijenac 467

Matica hrvatska

Ogranci

Čabar

Nizom prigodnih manifestacija i aktivnosti Ogranak Matice hrvatske u Čabru obilježit će u 2012. dvadeset godina od obnove rada. Zahvaljujući marljivu radu članova Matičin ogranak u tom bajkovitom gradu na sjeveru Gorskog kotara postao je jednim od najproduktivnijih ogranaka MH u manjim sredinama. U proteklih dvadeset godina Ogranak je objavio čak 53 naslova, a jubilej će obilježiti pretiskom prvoga djela njihove biblioteke, knjige Bakinim tragom čabarskoga likovnjaka i pedagoga Andrije Zbašnika, u kojoj je čitateljima ponuđeno i njegovo drugo djelo, knjiga Parg kraj Čabra iz 1998. Specifičnost je obiju knjiga u tome što nisu tiskane strojevima, već su crteži i Zbašnikov krasopis preslikani i u takvu obliku objavljeni, što knjizi zaista osigurava neobičnost i originalnost. Ideja matičarstva na čabarskom području seže u 19. stoljeće. Tako je u Čabru Matica hrvatska osnovana još 1877. godine, u Gerovu 1881, Plešcima 1898, a Prezidu i Tršću 1899. U samostalnoj Hrvatskoj ogranak u Čabru obnovljen je 17. lipnja 1992, a kao osnovni ciljevi rada, sukladno općem djelovanju Matice, istaknute su aktivnosti vezane uz izdavačku djelatnost, očuvanje tradicije i kulturnog nasljeđa, poticanje kulturnog stvaralaštva i sl. Ogranak danas predvodi Ivan Janeš, a članovi svih generacija uspješno pridonose očuvanju kulture i života u toj jedinstvenoj hrvatskoj regiji. (G. G.)

Jastrebarsko


Ovogodišnju Noć muzeja u petak 27. siječnja obilježit će i Jastrebarsko atraktivnim programom koji će realizirati Gradski muzej Jastrebarsko u suradnji s jastrebarskim ogrankom Matice hrvatske, glazbenom školom, KUD-ovima Lipa Slavetić i Desinec, gradskim kazalištem i turističkom zajednicom. Građani će besplatno moći posjetiti Gradski muzej i galeriju, a bit će održani i prigodni koncerti te otvaranja izložbi. Program započinje u 18:30 koncertom učenika i profesora Glazbene škole Jastrebarsko u građanskoj sobi Gradskog muzeja, a okončat će oko 1:00 događajem 2nd Hawk City Acoustic Night u potkrovlju Muzeja, gdje će nastupiti Tomi Novak i Ivan Škare na gitari te Krešo Oremuš na usnoj harmonici. (G. G.)

Kutina


U povodu Svjetskoga dana vlažnih staništa koji se obilježava 2. veljače pod pokroviteljstvom Grada Kutine Ogranak Matice hrvatske u Kutini i Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje organizirat će manifestaciju Budućnost na rubu močvare 2. i 3. veljače u 18 sati u Pučkom otvorenom učilištu u Kutini i Radićevu domu u Kutina-selu. Manifestacija će započeti u četvrtak stručnim skupom i izložbom Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja Nema vlažnih staništa – nema ptice močvarice Srećka Leinera. Na skupu će biti predstavljena četiri projekta Ministarstva zaštite okoliša i Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje, Grada Kutine i turističke zajednice te Moslavine d. o. o. Kutina koji problematiziraju odnos močvare i turizma, zagađivanje, realizaciju izgradnje Prijamnog centra Repušnica u Park prirode Lonjsko polje i sl. Drugi će dan manifestacije biti održana folklorna priredba Selo moje po pjesmi si znano, izložba moslavačkog tekstilnog rukotvorstva i predavanje Sjećanja na Kutinsko selo i ulogu Lonjskog polja Josipa Prevendera iz OMH u Kutini. Bit će priređen i posjet muzeju seoskog turizma Trem te demonstracija pripreme ribljih specijaliteta kao i dolazak jahača pred Radićev dom.

(G. G.)

Slavonski Brod


Moje putovanje u Peru naslov je izlaganja arhitektice Karmele Ahel održana 23. siječnja u Dvorani državnog arhiva u Slavonskom Brodu u organizaciji Ogranaka Matice hrvatske Slavonski Brod i Državnog arhiva Slavonski Brod. Uz projekciju dokumentarnih filmova i fotografija pod motom Poći u Peru. Bez plana. Bez pripreme. Samo čuti poziv. Iz nepoznatog prostora Karmela Ahel govorila je o zanimljivostima s putovanja u Peru, tamošnjoj kulturi i običajima i dojmovima koje je na njemu stekla. Događaj je privukao velik broj građana i potaknuo bogatu raspravu. (G. G.)

Split


U Velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu 16. siječnja je u povodu 20. obljetnice proglašenja neovisne, samostalne i međunarodno priznate Republike Hrvatske predstavljena knjiga U obrani domovine autora Zvonimira Franjkovića, kapetana bojnoga broda u mirovini. Knjigu U obrani domovine uz autora su predstavili Vlado Nuić u ime nakladnika Ogranka Matice hrvatske u Splitu, predsjednik Hrvatskoga generalskog zbora general-bojnik Marinko Krešić, kolumnist Slobodne Dalmacije Josip Jović i suradnik na knjizi Petar Vulić. Prije predstavljanja knjige, nakon državne himne koju je otpjevao Ratomir Kliškić, don Vjeko Pavlinović s nazočnima u dvorani izmolio je Očenaš za predsjednika Tuđmana i 15.392 poginulih hrvatskih branitelja, 2500 onih koji su počinili suicid te 1218 nestalih u Domovinskom ratu.


slika


Knjiga na 730 stranica kronološki dokumentirano opisuje sve važnije povijesne događaje s tematikom iz Domovinskog rata. Detaljno objašnjava manje poznata i namjerno prešućivana zbivanja na prostoru bivše Jugoslavije. Autor u jednom od poglavlja obrađuje junake Domovinskog rata, iznoseći podatke o poginulima u obrani Hrvatske, zatim kronološki detaljno opisuje što se dogodilo u JNA. U knjizi se opisuju i domaći izdajice poput generala Veljka Kadijevića i Blagoja Adžića i drugih. Zanimljivi su i oni dijelovi knjige koji govore o sudjelovanja u Hrvatskoj vojsci i u obrani Hrvatske pripadnika oružanih saga raznih drugih zemalja koji su hrvatskoga podrijetla, zatim ne-Hrvata iz JNA i dragovoljaca s prostora bivše Jugoslavije te stranih dragovoljaca. „Ako želimo učiti hrvatsku povijest, ona bi nam pomogla da povijesnom istinom dođemo do činjenica koje su vrlo bitne u općem saznanju o jednoj državi koja je stvorena od krvi poginulih junaka Domovinskog rata, ranjenih, nestalih, silovanih, bolesnih i nezbrinutih branitelja. Svi oni koji to ne žele prikazati u povijesnom kontekstu i pišu hrvatsku povijest kako njima odgovara i žele je predstaviti kao državu ogrezlu u zločinu (nije Haaški sud sam izmislio pojam ‘udruženi zločinački poduhvat’, već je iz Hrvatske to krivotvorenjem činjenica o Domovinskom ratu raznim kanalima stiglo do suda), moraju to dobro naučiti, bez obzira jesu li profesori povijesti ili samo vrli političari, pisci ili članovi raznih nevladinih udruga (Jakovina, Goldstein, Jergović, Matvejević, Teršelićeva, Pusić, Pusićeva: koja sugerira da se Hrvatska ne miješa u probleme Hrvata u BiH)“, kazao je Franjković. (Ivica Luetić)


Vijenac 467

467 - 26. siječnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak